Hygge vai sisu - millainen sisustaja olet?

Useamman vuoden olemme olleet tanskalaisessa hygge-kuplassa nauttien kuumasta kaakaosta torkkupeittoon kääriytyen. Myös ruotsalainen lagom-käsite on ollut tapetilla, mutta nyt on suomalaisen Sisun vuoro! Vuosi 2018 on virallisesti nimetty Sisun vuodeksi ja tämä näkyköön myös suomalaisessa sisustuksessa. 

Oheisen listan avulla selvität helposti, sisustatko kotisi tanskalaisin hygge-opein vai oletko sisukas suomalainen sisustaja. Sanktiota ei tule siitä jos pidät molemmista tyyleistä ja kodissasi vallitsee iloinen, pohjoismainen sekamelska.

1.   Olohuoneen sisustus: runsas vai askeettinen?

Hyggeilijän olohuoneen sisustus nojaa pehmeyteen, himmeisiin sävyihin ja lämpöön. Sohvaa peittävät koristetyynyt, olohuoneen pinnat ovat pehmeitä ja pörröisiä. Olohuoneen valaistus rakennetaan pimeitä iltoja varten: huolella valitut lyhdyt ja kynttilät auttavat yli pimeän talven. Sävykylläinen, jopa tumma sisustus luo tunnelmaa talven synkkiin hetkiin. Elämä on täynnä pieniä nautintoja ja niistä otetaan kaikki irti. Kuuma kaakao lempimukissasi on päivän kohokohta.

Sisukkaan sisustajan olohuoneen sisustus on ennenkaikkea arjessa toimiva. Linjat ovat suoria ja graafisia ja piensisustusesineistä esillä ovat vain ne kaikkein tärkeimmät. Värit ovat vaaleita ja valaisimet klassisia. Suomalainen sisustus onkin kautta aikain ollut luontevasti hyvin pelkistettyä ja sisukasta - se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että harmaa sisustus olisi se ainoa oikea vaihtoehto. Sisu nojaa rohkeuteen, pitkäjänteisyyteen ja ulkona vallitsevan sään uhmaamiseen. Tämän vuoksi eteisessä saa rivissä olla kumisaappaat ja kuomat ihan näkyvissä ja Karjalasta iso-mummin evakkomatkalle pelastettu perintöryijy roikkuu olohuoneessa kunniapaikalla. 

2. Kodin tekstiilit ja värisävyt: puuteria ja tummia trendisävyjä vai valkeaa ja harmaata?

Hygge-sisustus maalaa isolla pensselillä ja suosii tummia, murrettuja sävyjä. Hyggeilijä ei pelkää lisätä kotinsa väriskaalaan myös väriä; punaista, sinistä ja keltaista, kunhan sävyt ovat vain oikeat. Tummia sävyjä korostamaan tuodaan graafisia kuvioita ja vaaleita luonnonmateriaaleja, kuten korkkia tai marmoria.

Harmaa sisustus on suomalaisen sisu-kodin tunnusmerkki. No, ainakin melkein. Harmaan lisäksi valkoinen sisustus on meillä suosittua - sisukas sisustaja taistelee siis pimeää vastaan vaalein värisävyin. Kodin tekstiilit tuovat sisustukseen persoonallisuutta, mutta niiden valinnassa painaa ennen kaikkea käytännöllisyys. Valko-harmaan sisustuksen pehmentäjinä toimivat valaistus ja luonnonmateriaalit.

 

Shoppaile hygge-tuotteita

3. Puu kodin sisustuksessa: tummaa ja arvokasta vai klassista koivua?

Tummat sisustuksen trendivärit ovat saapuneet myös huonekaluihin. 50-lukua henkivät tummat sävyt löytävät tiensä hyggeilijän olohuoneeseen esimerkiksi senkkien, tasojen ja lipastojen muodossa. Sohvapöytä on tärkeä hyggeilijän kaluste, sillä siihen asetellaan kynttilät, kirjat ja muut tarpeelliset tavarat. 

Suomalaista sisua suosiva sisustaja valitsee kalusteet palvelemaan kodin vaaleaa värimaailmaa. Vaaleat hirsipinnat jätetään näkyviin - niitä voi käsitellä vielä vaaleammiksi esimerkiksi puuvahalla. DIY-sisustuksessa esiin nostetaan vaneria. Kalusteissa ja sisustusesineissä suositaan valkoista ja sen parina koivua. Pääasia että valo leikkii pinnoilla ja kaamos väistyy.

Oli makusi sitten skandinaavinen hygge tai suomalainen sisustus pelkistettyine sisu-tunnelmineen tai näiden sekoitus, löydät kotiisi sopivat olohuoneen sisustusesineet helposti täältä >>

Shoppaile sisu-tuotteita

15.02.2017 11:46