Mökin sisustus ja kesämökki kalusteiden keväthuolto

Kesämökki, kesäkoti, suvila, huvila. Rakkaalla lapsella - mökillä - on monta nimeä. Ennen kesälaitumille karkaamista on inspiroivaa tutkia kesämökin sisustusta, sen vaatimia toimia ja tarjoamia mahdollisuuksia.

Kevätauringon herätessä: muista kalusteiden ja tekstiilien huolto

Mökkikalusteiden vuosittainen huollontarve riippuu mökin talviasuttavuudesta ja siellä talvisin ylläpidettävästä lämmöstä ja ilmankosteudesta. Ympärivuotisessa käytössä olevan mökin tai vapaa-ajan asunnon sisustus ei vaadi erityishuomioita, vaan kalusteita ja sisustusta päivitetään sitä mukaa kuin se hyvältä tuntuu tai oma silmä sitä vaatii.

Talvikylmän mökin sisustus kannattaa tarkistaa heti kevään alussa. Käy läpi etenkin mökin sohvat, sängyt ja patjat, jotta mahdolliset hiirten ja muiden eläväisten aiheuttamat tuhot löytyvät heti. Ehjät ja siistit päälliset ja kankaat pestään ja tuuletetaan. Mökin sisustuksen keväthuoltoon kuuluu myös pöytien ja tuolien liitosten tarkistus ja kiristäminen tarvittaessa.

Kun mökin kalusteita uusitaan tai päivitetään, kannattaa mökin talviolosuhteet huomioida myös uusien mökkikalusteiden valinnoissa. Voidaanko mökin patjoja ja vaikkapa sohvatyynyjä varastoida talveksi lämpimässä ja kuivassa? Onko kalusteiden kostumiselle riskiä?

Mökin sisustajan tyyli - modernia vai maalaisromantiikkaa?

Suomalainen kesämökki periytyy usein suvussa, sukupolvelta toiselle. Mökin sisustus syntyy silloin luontevasti kerrokselliseksi, käytännöllisyys edellä eikä kesämökin sisustukseen välttämättä panosteta samalla tavalla kuin kotona. Mökin kalusteita on kuitenkin ajoittain syytä päivittää, jotta kesänvietto sujuu stressittä ja silmää miellyttävässä ympäristössä.

Mökin sisustuksessa kannattaa huomioida itse rakennuksen tyylin lisäksi ympäröivä luonto. Saaristomökille tai merenrantahuvilaan sopii itsestäänselvästi merihenkinen tyyli. Mummonmökin romanttinen sisustus päivittyy vaalealla värimaailmalla tähän päivään - tekstiileissä ja tapeteissa trendikkäiksi nousseet kukka- ja pitsikuviot istuvat kesämökin sisustukseen kuin nakutettu.

Skandinaavisen pelkistetty tyyli puunvärisine, valkoisine tai jopa mustine pintoineen sopii myös kesämökin sisustukseen: mitä yksinkertaisempi sisustus, sitä paremmin ympäröivä maisema pääsee esiin. Yksinkertaisuus on kuulunut suomalaiseen kesämökkikulttuuriin kautta aikain - aika näyttääkin, tullaanko moderneissa mökeissä suosimaan tulevaisuudessa jopa japanilaishenkistä minimalismia?

09.06.2017 14:04