Sisustustrendit 2022

Elämme edelleen epävakaassa maailmassa. Kodista on tullut turvapaikka, jossa rentoudutaan, viihdytään ja tehdään töitä. Kotini on linnani pitää paikkansa vuonna 2022. Koti halutaan sisustaa omia mieltymyksiä ajatellen, mutta myös toimivaksi, sillä sen täytyy muuntua kodista kotitoimistoksi, työtilasta kuntosaliksi ja taas takaisin turvalliseksi pesäksi pahaa maailmaa vastaan. Pandemia-vuodet ovat opettaneet sopeutumaan tilaan ja tilanteeseen, nyt on aika kääntää tilanne päinvastoin, ja sopeuttaa tila omiin ja perheen tarpeisiin. Kotitoimistolle raivataan tilaa rappusten alta, tai rakennetaan vaatekaappiin piiloon pieni työpiste. Olohuone muuntuu käden käänteessä joogasaliksi tai askartelutilaksi töiden päätyttyä. Kotona on lupa viihtyä ja viimeistään nyt hyödynnetään tila jokaista kuutiota myöten.

Millä elemteillä ja väreillä piristää tätä muuntuvaa, joka tilanteeseen sopivaa tilaa nimeltä koti? Lue alta vuoden 2022 sisustustrendeistä ja nappaa parhaat vinkit ja ideat, jotka sopivat juuri sinun kotiisi.

Luontoa lähellä

Sana boho taitaa olla jo monelle suomalaiselle tuttu. Tyyli puhutteleekin meitä pohjoisen juroa kansaa, sillä materiaalit ja värit tulevat meille tärkeästä luonnosta. Rottinki, juutti, meriheinä, vaalea puu, pellava ja villa, siinä muutamia boho-elementtejä, joita myös tänä vuonna löytyy sisustustrendeistä.

Skandinaavinen boho-sisustus syntyy pehmeillä nukkamatoilla, rottinkivalaisimilla, juutti-raheilla sekä tyyliin sopivilla sisustustyynyillä ja torkkupeitoilla. Käsityöt, kuten solmitut makramet kruunaavat boho-sisustuksen. Solmutekniikalla syntyy niin amppeleita, seinäkoristeita kuin tyynynpäällisiä. Moni onkin innostunut pandemia-aikana tekemään käsitöitä. 

Myös käsintehty keramiikka sopii hyvin boho-tyyliin. Kannut, tarjoiluastiat ja ruukut täydentävät tämän luonnonmukaisen sisustustyylin. Heinät ja kuivatut oksat löytyvät ilmaiseksi Suomen luonnosta ja niistä saakin kauniita somisteita niin maljakoihin, kuin kransseihin.

Pastellien paluu

Nyt on aika hempeillä. Kukkaketo, huvipuiston hattara tai laventeliniitty, mitä vain, kunhan värit ovat pehmeitä ja utuisia. Kevät on varsinkin pastellivärien aikaa ja silloin on lupa revitellä myös sisustuksessa. Sekoita mieleisesi väripaletti vaaleanpunaisesta, mintunvihreästä, lilasta ja keltaisesta ...ja anna palaa! 

Jos lila sohva tuntuu liian rohkealta valinnalta, kokeile pastellisävyjä matossa, verhoissa, tyynyissä tai sisustustauluissa. Yhdistele pastelliväreihin rohkeasti ruskeaa ja okraa, ja ota vaikutteita 70-luvun retro-tyylistä. Sisustuksessa ei ole enää oikeaa tai väärää, sillä kaikki on sallittua, kunhan itse, sekä perheenjäsenet viihtyvät kodissaan.

Shoppaile tyyli

Vintagen viemää

Tämä tyyli on sinulle, joka rakastat 50-luvun charmia, Mad man tv-sarjaa, tiikkisiä kirjahyllyjä ja linjakasta muotoilua. Kaikki menneiden vuosien aarteet ja klassikot on aika kaivaa esiin, sillä nyt sisustetaan tummalla puulla, kuluneella nahalla ja näyttävillä valaisimilla.

Ja kyllä, kirjahylly on tällä hetkellä erittäin trendikäs huonekalu! Jos et omista kaiken kattavaa kotikirjastoa, somista kirjahylly keramiikalla, viherkasveilla tai keräilyaarteillasi. Myös tarjoiluvaunut, kukkapöydät ja muut 50-luvun tyylin kulmakivet ovat osa tätä tyyliä. Kannattaa käydä siis penkomassa mummolan vinttiä, tai pyörähtää lähimmällä kirpputorilla tekemässä löytöjä.

Vintage-tyylin viimeistelee klassiset ruudut ja raidat niin matoissa kuin sisustustekstiileissäkin. 

Shoppaile tyyli

Värit sisustuksessa

Tikkurilan vuoden väri on nimeltään Tuulihaukka, ruskea, jossa on häivähdys kylmää punaista. Värinä Tuulihaukka tuo mieleen mäntymetsän, graniitinpunaiset kalliot ja taivaalla kaartavan linnun. Suomalaisten mielenmaisemaan hyvin osuva väri. Jos tummanruskea tuntuu isona pintana liian tunkkaiselta, voi sitä tuoda pieninä yksityiskohtina sisustukseen. Yksittäinen katseenvangitsija voi olla maljakko,  koristetyyny tai taulun kehykset.

Myös muut trendivärit 2022 ovat tuttuja luonnosta. Vihreän sävyistä pinnalla ovat havun- ja sammalenvihreä, sekä vaaleampi oliivi ja salvia. Sininen väri hiipii pikkuhiljaa myös suomalaisiin koteihin. Vahvan sinisen sijaan pehmeä siniharmaa toimii niin seinäpintoina kuin sohvan värinäkin.  

Suomalaiset rakastavat beigeä. Beige onkin uusi harmaa ja se sopii värinä sinisen kaveriksi täydellisesti. Pehmeät, murretut sävyt sopivat pohjoisen valoon kauniisti, eivätkä ne ole liian räikeitä isoina pintoinakaan. Kylmät, maalarinvalkoiset seinäpinnat kannattaa maalata juuri pehmeällä beigellä, siniharmaalla tai sammalen vihreällä. Kotoinen ja intiimi tunnelma syntyy juuri näiden ansiosta isoonkin huoneeseen.

Rohkeimmat sisustajat tapetoivat huoneensa kauttaaltaan näyttävillä kukka- tai lehtitapeteilla. Luonto halutaan tuoda itseä lähelle, ja varsinkin talvella on piristävää ihastella kukkaloistoa sisällä, kun ulkona vihmoo räntää vaakatasossa. Monien tapettivalmistajien valikoimista löytyy nyt jokaiseen väriin ja tyyliin sopivia tapetteja luonnon ihmeistä. Perinteiset William Morrisin tapetit sopivat niin vintage-tyyliin kuin klassiseenkin, aikaa kestävään sisustukseen. Pyydä tapettivalmistajalta useammasta eri tapetista näytepalat, joita voit kotona katsella eri valaistuksessa ja vertailla keskenään. 

 

Kankaat ja materiaalit

Kankaissa ja materiaaleissa rouheat ja aidot materiaalit ovat pinnalla. Pellava, villa, nahka, juutti, meriheinä ja rottinki pitävät edelleen pintansa. Kankaissa tekstuurit ja kudonnat saavat näkyä ja tuntua. Käsityön jälki ja erilaiset struktuurit tekevät yksityiskohdista mielenkiintoisia ja uniikkeja. Materiaalien ei tarvitse myöskään olla uusia, sillä kierrätetyt kuidut ja materiaalit ovat ajan trendi. Ekologisuus myös kankaissa ja materiaaleissa on tärkeää tämän päivän kuluttajalle.

Teddy-kankaat ja tekoturkikset ovat taas täällä. Pehmeitä materiaaleja kovaa maailmaa vastaan. Kaikki, mihin käpertyä ja kietoutua, sopii ajan henkeen ja kotoiluun. 

Rottinkiset kukkapylväät ja juuttinarusta tehnyt amppelit koristavat nyt trenditietoisen kotia. Vihersisustaminen jatkuu ja siitä on tullut monelle jo rakas harrastus. Kotiin halutaan panostaa, koska siellä vietetään nyt enemmän aikaa kuin vuosiin.

Maison-kulmasohva ja Luca-lepotuoli. Luca-lepotuoli tulossa mallistoon vuoden 2022 aikana.

Maison-kulmasohva ja Luca-lepotuoli. Luca-lepotuoli tulossa mallistoon vuoden 2022 aikana.

Katse kalusteisiin

Huonekalujen on syytä olla muokattavissa tarpeen mukaan. Palasohvien osia voi siirrellä ja muutella tilanteen niin vaatiessa ja sohvapöytä siirtyy helposti jooga-maton tieltä. Verhoilluissa kalusteissa muotokieli on pyöreää ja pehmeää. Pallomaiset ja simpukanmalliset linjat näkyvät varsinkin tuolien ja sohvien selkänojissa. Sohvapöydät ovat pyöreitä tai ovaaleja, jopa munan mallisia. Kukaan ei halua kotona lyödä polveaan terävään pöydän kulmaan.

Ruokapöydän tuolit ovat sirojalkaisia kaunottaria, jotka toimivat myös kevyinä nojatuoleina olohuoneen puolella. Verhoilu tuoleissa on joko kiiltävää samettia tai rouheaa pellavasekoitetta. Myös jakkarat tekevät taas tuloaan muuallekin kuin eteiseen. Keittiön pöydän äärellä näppärät jakkarat mahtuvat hyvin pöydän alle piiloon ja makuuhuoneessa ne toimittavat yöpöydän virkaa.

Pyöreät muodot näkyvät myös sisustusesineissä. Pyöreät sisustustyynyt ja peilit puhuvat samaa muotokieltä. Myös epämääräiset, ameebamaiset muodot näkyvät varsinkin peileissä ja maljakoissa. 

Monikäyttöiset, siirreltävät ja arkea helpottavat kalusteet ovat tervetulleita koteihin. Tarjoiluvaunu toimii niin olohuoneessa, keittiössä kuin kylpyhuoneessakin laskutilana. Erilaiset kukkapöydät ja -tasot kuuluvat jo vakiona monen kodin sisustukseen. Kirjahylly on tehnyt comebackin, ja olohuoneen keskipisteenä se ansaitsee tulla huomatuksi vaikka viherkasvien kotina. Kevyt kirjahylly toimii isossa tilassa myös kätevänä tilanjakajana, jonka taakse voi kätkeä etätyöpisteen tai sängyn

Rauhoita makuuhuone

Myös makuuhuoneen sisustamiseen ja nukkumisen mukavuuteen panostetaan. Jotta seuraavan päivän jaksaa painaa virkeänä, ei ole ihan sama millä sitä yönsä nukkuu. Kunnon jenkkisänky tai runkopatja takaa sen, ettei aamulla nouse sängystä väärällä jalalla ja selkä mutkalla. Sängynpääty on trenditietoisella sisustajalla rouheaa puuta tai rottinkia. Kankainen sängynpääty on mukavampi pään alla, jos tykkää lukea  sängyssä. Himolukijan kannattaa hankkia itselleen moottorisänky, se säästää erilaisilta niskavaivoilta kun ei tarvitse kasata tyynyröykkiötä pään alle. Pellavaiset pussilakanat ja pehmeä matto sängyn vieressä tekevät makuuhuoneesta kutsuvan keitaan. Kun sänkyyn petaa vielä raikkaat ja puhtaat vuodetekstiilit sekä kauniit pussilakanat, ei nukkumattia tarvitse odotella koko iltaa.

Unen laatu paranee, kun sänkyasiat ovat kunnossa ja makuuhuone rauhoitettu täysin teknisiltä laitteilta, kuten televisio, tietokone ja älypuhelin. 

Valitse valaistus oikein

Valaistuksella on iso merkitys sisustuksen tunnelmassa. Se käytetäänkö tilassa lämmintä vai kylmää valoa vaikuttaa väreihin ja tilan viihtyvyyteen. Suomalaiset suosivat sisustuksessa edelleen hehkulampusta tuttua lämmintä valkoista (2700 kelvin), joka on hieman kellertävä, mutta kotoisa. Myös lähemmäs 3000 K olevat valot toimivat hyvin. Jos huoneessa on moderneja kalusteita, paljon mustaa, harmaata tai valkoista, kannattaa valaisimien värilämpötilaksi valita neutraalinvalkoinen (4000 kelvin). Näin valkoiset kalusteet pysyvät valkoisina, eivätkä näytä kellertäviltä.

Valaisimet vaikuttavat koko sisustuksen tyyliin sekä voivat toimia katseenvangitsijoina. Kevyet rottingista tai meriheinästä valmistetut varjostimet ovat näyttäviä kattovalaisimissa ja tuovat valon kauniisti läpi. Myös erilaiset lasiset kuvut ovat tällä hetkellä hyvin trendikkäitä. Lasikuvut voivat olla kirkkaita tai sitten värillisiä sisustuksen tyylin sopien. Myös pöytävalaisimissa suositaan puuta ja lasia. Lattiavalaisin helpottaa sohvalla tai nojatuolissa lukemista. Lattiavalaisimessa on hyvä olla säätömahdollisuus, jotta valon saa lähemmäs tai kauemmas kirjasta tarpeen mukaan.

Etätyö tuli jäädäkseen

Moni on tuskaillut menneen vuoden kotikonttorin puutetta ja huonoa työergonomiaa. Keittiönpöydän kulma on toiminut toimiston jatkeena ja kuulokkeet ovat tulleet monille tutuiksi. Kaikilla ei ole tilojen puutteen vuoksi mahdollista kunnolliseen kotikonttoriin, mutta aina voi soveltaa. Voisiko yhteen makuuhuoneen vaatekaapeista rakentaa ulosvedettävän työpöydän ja hyödyntää kaapin hyllyt mapeille ym. tarvittaville työvälineille? Työpäivän päätteeksi voi kaapinovet sulkea ja ”lähteä töistä”. Aivot tarvitsevat myös taukoa jatkuvasta sähköpostitulvasta, joten koneen ollessa kaapissa piilossa, ei sitä tule vilkuiltua pitkin iltaa ja aivot saavat tarvitsemansa levon.

Jos on mahdollisuus erilliseen työhuoneeseen, kannattaa työpöydän malliin ja säädettävyyteen panostaa. Sähköllä tai veivillä toimivat säätöpöydät mahdollistavat työskentelyn joko istuen tai seisten. Työtuoleja on monenlaisia. Riippuu käyttäjästä, haluaako eleettömän satulatuolin vai monien säätöjen pelituolin, jota käyttää vielä iltaisin verkossa pelaamiseen. Työtilan trendi vuonna 2022 on sen monimuotoisuus. Sama tila saattaa päivällä toimia työpisteenä ja illalla joogasalina, joten kalusteiden pitää muotoutua käytön ja tarpeen mukaan.

Kuutiot käyttöön

Pienissä tiloissa kuutiot kannattaa aina hyödyntää. Seinille on mahdollista kiinnittää kaappeja, naulakoita ja hyllyjä, joihin laittaa tarvittavat tavarat. Erilaiset korit ja kopat pitävät tavarat ojennuksessa ja hyllyt ilmeeltään siistinä. Kapeassa eteisessä seinälle kiinnitettävät kenkäkaapit vapauttavat lattiatilaa ja pitävät kenkäkaaoksen samalla kurissa. Kukkapöydän sijaan viherkasvit voi ripustaa kattoon amppeleihin ja lattiatilaa vapautuu näin muuhun tarkoitukseen. Myös lattian siivoaminen helpottuu, kun kalusteet ovat seinillä lattian sijaan.

Viimeistele tyylillä

Trendisisustaja viimeistelee kotinsa vuonna 2022 pehmeillä sävyillä ja materiaaleilla. Sisustustyynyissä saa olla sekaisin eri materiaaleja, värejä ja kuoseja. Aivan kuin ne olisivat ajan saatossa sohvalle kerääntyneet yksi kerrallaan. Torkkupeitot ovat joko kevyitä, puuvillalangasta kudottuja tai muhkean lämpimiä villahuopia. Jos värien käyttö seinillä arveluttaa, saa sisustukseen väriä sopivasti sisustustauluista. Tauluista voi poimia myös muutaman värin, jota käyttää huoneen muussa sisustuksessa. Verhot ovat joko ohutta pellavaa tai sitten paksua samettia täydentäen muuta sisustusta. Matto voi toimia tilan katseenvangitsijana värikkyydellään tai sitten olla hyvinkin neutraali tausta muulle sisustukselle. Mattojen materiaaleina luonnollinen juutti tai helppohoitoinen keinokuitu toimivat myös eteistiloissa.

Koriste-esineet ovat itselle tärkeitä aarteita, joita on tuotu matkoilta tai saatu lahjaksi rakkailta läheisiltä. Simpukat, kivet ja muut luonnosta löytyvät esineet sopivat hyvin maanläheisen väripaletin jatkeeksi. Pampaheinät ja oksat vanhoissa ruskeissa lasipulloissa sopivat täydellisesti sisustukseen. Tyylin viimeistelee omin käsin tehty savikulho ja lasten piirustukset kehyksissä. Eläminen saa ja pitää näkyä kodissa, jossa nyt vietetään normaalia enemmän aikaa. Tärkeintä on, että koti ja sen sisustus sopii asujilleen ja siellä viihdytään koko perheen voimin.