Tunne tyyli: Retrosistustus ja sisustaminen 70-luvun tyyliin 

Retro tarkoittaa aiempien vuosikymmenten tyyliä, jota sovelletaan uudelleen nykyaikana. Sisustustyylinä retro jakaa ehkä vahvimmin mielipiteet, toiset rakastavat sitä ja toisille se taas saa aikaan vilunväreitä ja puistatusta. Vahvimmin retro on muodin ja ilmiöiden kertaamista 1950–1970-luvuilta. Innokkaimmat retrosisustuksen vaalijat valitsevat tarkoin vuosikymmenen ja pitäytyvät tyylissä täysin tekemättä syrjähyppyjä.

Jos rakastat lapsuuden mummolatyyliä, valitse retroilun kohteeksi 1950-luku ja perinteinen rintamamiestalosisustus. Tässä tyylissä voi revitellä myös Amerikan jenkkimeiningillä ja mustavalkoisella ruutulattialla. Kaikki pastellivärit sopivat tähän sisustukseen täydellisesti.

1950-luvulla kalusteet olivat siroja ja korkeajalkaisia, joten vannoutunut retrosisustaja etsii sopivat sohvansa ja lipastonsa tästä linjasta. Tämä vuosikymmen oli myös keittiöiden kulta-aikaa, kun jääkaapit ja muut elektroniset kodinkoneet valtasivat kodit. Vannoutunut 50-luvun retroilija sisustaa myös kotinsa sydämen tyylilleen uskollisesti ruokapöydän pinnatuoleja myöten.

1960-luvun retrosisustaja voi valita kotiinsa joko boheemin hippityylin tai huvikummun iloisen sekamelskan. Pepin Huvikumpu -sisustus sopii varsinkin lapsiperheille, sillä tässä tyylissä on aina muodissa, että kaikki on huiskin haiskin ja tavarakasoja lojuu joka paikassa. Retrosisustuksen peruspilareita ovat isot kuviot, kukka-aiheet ja hyvin voimakkaat värit. 60-luvun taitaja valitseekin kotinsa väreiksi vaaleanpunaista, violettia ja oranssia. Jos et halua maalata olohuoneen seiniä kirkkaan oransseiksi, valitse tyyliin ja väreihin sopiva matto ja sisustustyynyt

Retrosisustus 70-luvun tyyliin on kasa vakosamettia ja sameita värejä, ja ah, niin rakas tai täysi inhokki omasta lapsuudesta. Moni meistä muistaa punakeltaiset kukkatarrat keittiön kaakeleissa ja isot tiikkiset kirjahyllyt. Näitä haluttuja aarteita saattaa löytyä vielä lapsuudenkodistasi tai mummolastasi. Jos haluat ajanhenkisyyttä tähän retrosisustukseen, hanki värikäs sohva tai nojatuoli sekä hieman tyyliltään päivitetty lipasto tai kaappi. Retrosisustus 70-luvun tyyliin koostuu eri ruskean sävyistä, myrkynvihreästä ja vahvasta keltaisesta. Suosittu muoto 60–70-luvuilla oli pallo, joten kaikki pallotuolista pallonmuotoisiin valaisimiin on retroilua parhaimmillaan.

Näillä teet tyylin

Retrosisustuksessa suunnannäyttäjänä saattaa toimia vain yksi esine tai kaluste, jonka ympärille pikkuhiljaa tyyli ja sisustus rakentuvat. Älä siis lannistu, jos kotisi ei suoraan ole sen ajan sisustuslehdestä, sillä kodin sisustus yleensäkin rakentuu kerroksittain. Monet 60–70-lukujen vanhat kuosit on otettu uudelleen tuotantoon, ja niillä saa helposti retroilmettä kotiin. Retrosisustuksessa on sallittua myös poimia vain parhaat palat tyylistä ja sisustaa koti lapsuuden nostalgiaa tavoitellen. Innokas retrosisustaja vaihtaa kännykkänsä punaiseen lankapuhelimeen ja keittää kahvit oranssilla kahvipannullaan …ihan liedellä.

20.09.2017 14:15