Sisustustrendit 2021

Vuoden 2021 sisustustrendit ottavat vaikutteita 70- ja 80-luvuilta sekä luonnosta. Covid-19 pandemia vaikutti elämään koko vuoden 2020, mikä sai ihmiset panostamaan kotiinsa matkailun ja harrastusten jäädessä pakolliselle tauolle. Kaukokaipuu on vaihtunut luonnossa samoilemiseen ja lähimatkailuun, ja se näkyy myös sisustusvalinnoissa. Kotiin ostetaan mieluummin Suomessa valmistettu tuote kuin kaukaa Kiinasta kuljetettu. Myös ekologisuus ja kierrätys ovat päivän sana. Älä osta mitään turhaa – on ollut monen huulilla jo vuoden verran ja näkynyt kampanjana myös sosiaalisessa mediassa. Pienyrittäjien tukeminen pandemian aikana on myös nostanut päätään ja vaikuttanut ostokäyttäytymiseen.

Millainen sisustusvuosi on sitten tulossa vuodesta 2021? Mitkä arvot, tunnelmat ja materiaalit näkyvät sisustuksessa? Lue alta sisustustrendeistä 2021 ja poimi itsellesi sopivat kodin piristäjät. 

Puu tuo luonnon lähelle

Puu on näkynyt kodin sisustuksessa jo jonkin aikaa. Puupaneelit, rimaseinät ja -katot ovat tämän hetken suurinta hottia ja suoraan kopioitu 70-luvulta. Vaalea puupinta on edelleen pop, mutta rinnalle on tulossa myös tummempia puulajeja, kuten tiikkiä. Juuri nyt 70-luvulla koteja koristaneet tiikkiset kirjahyllyt ja sohvapöydät käyvät hyvin kaupaksi secondhand-markkinoilla. Myös puun rouheus saa näkyä, ja se toimiikin hyvänä vastakohtana pehmeille tekstiileille ja kylmälle metallille.

Kierrätetty on kaunista

Ekologisuus on tullut jäädäkseen ja kuluttajat miettivät tarkemmin ostostensa tarpeen ja ostopaikan. Vanhoja kalusteita kierrätetään nettien osto- ja myyntipalstoilla, niitä tuunataan itselle sopiviksi ja haetaan mummolan vintiltä tuomaan nostalgiaa ja muistoja omaan kotiin. Sisustuksessa saa näkyä eletyn elämän kerroksellisuus, uuden ja vanhan liitto, sekä itselle rakkaat matkamuistot maailman ääristä. Ei ole enää oikeaa tai väärää tapaa sisustaa, vaan oma tyyli saa näkyä pukeutumisen lisäksi nyt myös kotona.

Valkoinen väistyy

Hyvästi valkoiset, steriilit seinäpinnat. Pehmeiden arvojen aika on täällä ja se näkyy myös kodin värimaailmassa. Enää seiniin ei haluta sairaalanvalkoista, vaan pehmeitä harmaan tai beigen sävyjä. Rohkeimmat maalaavat seinänsä sammaleen vihreällä tai taivaansinisellä. Myös vaaleat beigen sävyt, hiekka ja savi sopivat suomalaiseen sävymaailmaan hyvin. Nyt maalataan kaikki seinät samalla värillä yhden tehosteseinän sijaan. Tummat sävyt seinissä tekevät huoneesta pesämäisen turvapaikan, johon paeta maailman kaaosta. Myös tapetit tekevät jälleen tuloaan koteihin ja sisustukseen. Trenditietoinen tapetoi seinänsä vuonna 2021 värikkäillä lehti- tai kukkakuoseilla tuoden näin luonnon lähelle. Monista perinnetapeteista löytyy kauniita, aikaa kestäviä kuoseja ja värejä, myös hillitympään makuun. Tapetinjämistä näppärä sisustaja tuunaa tauluja, päällystää säilytyslaatikoita tai askartelee paperikukkia kodin kaunistukseksi.

Värit sisustuksessa

Tikkurila valitsi vuoden väriksi rauhoittavan, vaaleansinisen värin nimeltä Cumulus (Y354). Taivaansininen on värinä suomalaisille hyvinkin tuttu ja tuo mieleen lämpimät, aurinkoiset kesäpäivät mummolassa. Värivalinta on oiva ajankohtaan nähden, sillä nyt tarvitaan sisustukseen zen-fiilistä ja rauhoittavaa tunnelmaa. Etätyö, pandemiatilanne sekä yleinen varovaisuus stressaavat jo karskimmankin ihmisen mieltä. Sinisen värin on tutkittu alentavan stressiä ja rauhoittavan mieltä, joten cumuluksen väriset seinät makuu- tai työhuoneessa ei välttämättä ole ollenkaan huonompi juttu.

Pantone valitsi vuoden väreiksi kaksi toisiinsa sopivaa väriä; harmaan, nimeltään Ultimate grey ja keltaisen Illuminating. Harmaa rauhoittaa ja toimii taustana iloiselle ja energiselle keltaiselle. Ne ovat kuin jing ja jang, toistensa vastakohdat, mutta molemmat silti hyvin tarpeelliset. Välillä on hyvä rauhoittua hektisen elämän keskellä harmaan sävyissä, ja kun taas energiaa ja aurinkoa kaivataan, sitä tulee roppakaupalla keltaisesta.

Jos keltainen seinä tuntuu liian radikaalilta, voi tätä mieltä piristävää väriä laittaa pieninä annoksina sisustustyynyihin tai verhoihin. Myös matoissa tehostevärit toimivat hyvin. Trendivärejä vuonna 2021 ovat siis sinisen eri sävyt, havun ja sammaleenvihreä, okran ja oljenkeltainen sekä ruskean ja beigen eri sävyt. Näitä värejä yhdistelemällä syntyy lämmin ja kotoisa tunnelma kodin kaikkiin tiloihin.

Kankaat ja materiaalit

Kankaissa ja materiaaleissa rouheat ja aidot materiaalit ovat pinnalla. Pellava, villa, nahka, juutti, meriheinä ja rottinki pitävät edelleen pintansa. Kankaissa tekstuurit ja kudonnat saavat näkyä ja tuntua. Kankaista vakosametti tekee tuloaan, tosin pehmeämpänä kuin 70-luvulla, niin pinnan tunnussa kuin väreissä. Käsityön leima on nyt vain plussaa ja itse tehden saa aina mieleistä, omaan sisustukseen sopivaa. Ryijyt ovat jo jonkin aikaa somistaneet myös nuorempien seiniä ja nyt tulossa ovat myös raidalliset raanut. Näitä löytyy vielä kohtuuhintaan kirpputoreilta ja secondhand-liikkeistä. Myös teddy-kankaat ja tekoturkikset ovat taas täällä. Pehmeitä materiaaleja kovaa maailmaa vastaan.

Rottinkiset kukkapylväät ja juuttinarusta tehnyt amppelit koristavat nyt trenditietoisen kotia. Vihersisustaminen jatkuu ja siitä on tullut monelle jo rakas harrastus. Kotiin halutaan panostaa, koska siellä vietetään nyt enemmän aikaa kuin vuosiin.

Katse kalusteisiin

Sohvan halutaan olevan kutsuva ja pehmeä, ja se vuorataan nyt erilaisilla koristetyynyillä. Sohvissa muotokieli on menossa taas massiivisempaan ja näyttävämpään suuntaa. Sohvat ovat muhkeita, matalia ja pienellä maavaralla olevia olohuoneen keskipisteitä. Iso matto sohvan edessä tuntuu mukavalta jalkojen alla ja akustoi myös ääntä. Sohvapöytiä on tarjolla jokaisen sisustajan makuun. Lasikantinen sohvapöytä on kevyennäköinen, mutta ei laiskan siivoojan valinta. Puun ja metallin yhdistelmä on trendikäs ja sopii monenlaisen sohvan kaveriksi. Nojatuoleissa on valinnanvaraa tyyleissä. Jos haluaa pitää sisustuksen mielenkiintoisena, kannattaa tuoli ja sohva ottaa eri mallistosta, tai valita tuoliin eri värinen kangas kuin sohvaan. 

Myös makuuhuoneen sisustamiseen ja nukkumisen mukavuuteen panostetaan. Jotta seuraavan päivän jaksaa painaa virkeänä, ei ole ihan sama millä sitä yönsä nukkuu. Kunnon jenkkisänky tai runkopatja takaa sen, ettei aamulla nouse sängystä väärällä jalalla ja selkä mutkalla. Sängynpääty on trenditietoisella sisustajalla rouheaa puuta tai rottinkia. Kankainen sängynpääty on mukavampi pään alla, jos tykkää lukea  sängyssä. Himolukijan kannattaa hankkia itselleen moottorisänky, se säästää erilaisilta niskavaivoilta kun ei tarvitse kasata tyynyröykkiötä pään alle. Pellavaiset pussilakanat ja pehmeä matto sängyn vieressä tekevät makuuhuoneesta kutsuvan keitaan.

Valitse valaistus oikein

Valaistuksella on iso merkitys sisustuksen tunnelmassa. Se käytetäänkö tilassa lämmintä vai kylmää valoa vaikuttaa väreihin ja tilan viihtyvyyteen. Suomalaiset suosivat sisustuksessa edelleen hehkulampusta tuttua lämmintä valkoista (2700 kelvin), joka on hieman kellertävä, mutta kotoisa. Myös lähemmäs 3000 K olevat valot toimivat hyvin. Jos huoneessa on moderneja kalusteita, paljon mustaa, harmaata tai valkoista, kannattaa valaisimien värilämpötilaksi valita neutraalinvalkoinen (4000 kelvin). Näin valkoiset kalusteet pysyvät valkoisina, eivätkä näytä kellertäviltä.

Valaisimet vaikuttavat koko sisustuksen tyyliin sekä voivat toimia katseenvangitsijoina. Kevyet rottingista tai meriheinästä valmistetut varjostimet ovat näyttäviä kattovalaisimissa ja tuovat valon kauniisti läpi. Myös erilaiset lasiset kuvut ovat tällä hetkellä hyvin trendikkäitä. Lasikuvut voivat olla kirkkaita tai sitten värillisiä sisustuksen tyylin sopien. Myös pöytävalaisimissa suositaan puuta ja lasia. Lattiavalaisin helpottaa sohvalla tai nojatuolissa lukemista. Lattiavalaisimessa on hyvä olla säätömahdollisuus, jotta valon saa lähemmäs tai kauemmas kirjasta tarpeen mukaan.

Etätyö tuli jäädäkseen

Moni on tuskaillut menneen vuoden kotikonttorin puutetta ja huonoa työergonomiaa. Keittiönpöydän kulma on toiminut toimiston jatkeena ja kuulokkeet ovat tulleet monille tutuiksi. Kaikilla ei ole tilojen puutteen vuoksi mahdollista kunnolliseen kotikonttoriin, mutta aina voi soveltaa. Voisiko yhteen makuuhuoneen vaatekaapeista rakentaa ulosvedettävän työpöydän ja hyödyntää kaapin hyllyt mapeille ym. tarvittaville työvälineille? Työpäivän päätteeksi voi kaapinovet sulkea ja ”lähteä töistä”. Aivot tarvitsevat myös taukoa jatkuvasta sähköpostitulvasta, joten koneen ollessa kaapissa piilossa, ei sitä tule vilkuiltua pitkin iltaa ja aivot saavat tarvitsemansa levon.

Jos on mahdollisuus erilliseen työhuoneeseen, kannattaa työpöydän malliin ja säädettävyyteen panostaa. Sähköllä tai veivillä toimivat säätöpöydät mahdollistavat työskentelyn joko istuen tai seisten. Työtuoleja on monenlaisia. Riippuu käyttäjästä, haluaako eleettömän satulatuolin vai monien säätöjen pelituolin, jota käyttää vielä iltaisin verkossa pelaamiseen. Työtilan trendi vuonna 2021 on sen monimuotoisuus. Sama tila saattaa päivällä toimia työpisteenä ja illalla joogasalina, joten kalusteiden pitää muotoutua käytön ja tarpeen mukaan.

Kuutiot käyttöön

Pienissä tiloissa kuutiot kannattaa aina hyödyntää. Seinille on mahdollista kiinnittää kaappeja, naulakoita ja hyllyjä, joihin laittaa tarvittavat tavarat. Erilaiset korit ja kopat pitävät tavarat ojennuksessa ja hyllyt ilmeeltään siistinä. Kapeassa eteisessä seinälle kiinnitettävät kenkäkaapit vapauttavat lattiatilaa ja pitävät kenkäkaaoksen samalla kurissa. Kukkapöydän sijaan viherkasvit voi ripustaa kattoon amppeleihin ja lattiatilaa vapautuu näin muuhun tarkoitukseen. Myös lattian siivoaminen helpottuu, kun kalusteet ovat seinillä lattian sijaan.

Viimeistely tyylillä

Trendisisustaja viimeistelee kotinsa vuonna 2021 pehmeillä sävyillä ja materiaaleilla. Sisustustyynyissä saa olla sekaisin eri materiaaleja, värejä ja kuoseja. Aivan kuin ne olisivat ajan saatossa sohvalle kerääntyneet yksi kerrallaan. Torkkupeitot ovat joko kevyitä, puuvillalangasta kudottuja ja macrame-henkisiä tai sitten ohuita, tikattuja täkkejä. Jos värien käyttö seinillä arveluttaa, saa sisustukseen väriä sopivasti sisustustauluista. Tauluista voi poimia myös muutaman värin, jota käyttää huoneen muussa sisustuksessa. Verhot ovat joko ohutta pellavaa tai sitten paksua samettia täydentäen muuta sisustusta. Matto voi toimia tilan katseenvangitsijana värikkyydellään tai sitten olla hyvinkin neutraali tausta muulle sisustukselle. Mattojen materiaaleina luonnollinen juutti tai helppohoitoinen keinokuitu toimivat myös eteistiloissa. Koriste-esineet ovat itselle tärkeitä aarteita, joita on tuotu matkoilta tai saatu lahjaksi rakkailta läheisiltä. Simpukat, kivet ja muut luonnosta löytyvät esineet sopivat hyvin maanläheisen väripaletin jatkeeksi. Pampaheinät ja oksat vanhoissa ruskeissa lasipulloissa sopivat täydellisesti sisustukseen. Tyylin viimeistelee omin käsin tehty savikulho ja lasten piirustukset kehyksissä. Eläminen saa ja pitää näkyä kodissa, jossa nyt vietetään normaalia enemmän aikaa. Tärkeintä on, että koti ja sen sisustus sopii asujilleen ja siellä viihdytään koko perheen voimin.

14.12.2020 14:53