Sisustustrendit 2024

Sisustustrendit 2024

Vuosi vaihtui, ja niin vaihtuivat myös sisustustrendit, ainakin osittain. Kaikkia trendejä ei ole tarkoituskaan orjallisesti noudattaa ja sisustaa koti heti tammikuussa uuteen uskoon lattiasta kattoon. Sisustustrendien tehtävänä on lähinnä antaa inspiraatiota ja ideoita kodin pieniin muutoksiin, kuten sisustustyynyn tai maton vaihtoon. Uusia, trendikkäitä värejä voi katsella ”sillä silmällä” ja pikkuhiljaa tuoda niitä kodin värimaailmaan, jos siltä tuntuu. Vallalla oleva sisustustrendi on kuitenkin kodikkuus, joten jos siitä pitää kiinni, on taatusti sisustustrendien aallonharjalla.

 

Sisustustrendit 2024 pähkinänkuoressa

  • Sisustuksen teemana ”onnellisuus”, sisustetaan koti sillä, mistä itse pitää.
  • Valkoisen tilalle värejä; pehmeää persikkaa, sammaleen vihreää, siniharmaata ja kullanruskeaa.
  • ”Sotku-sisustus” eli ”Cluttercore”, jossa sisustus saa olla runsasta ja koti täytetään kokoelmilla ja erilaisilla ”aarteilla” joista tulee hyvä mieli.
  • Japandi-sisustustyyli hipoo Skandinaavista harmoniaa ja antaa myös minimalistiseen kotiin enemmän lämpöä ja kodikkuutta.
  • Vanhan ja uuden liitto. Koti koostuu kerroksista, joissa on jotain vanhaa, jotain perittyä, jotain kirpputorilta löydettyä, matkamuistoja vuosien varrelta ja uusia huonekaluja sulassa sovussa keskenään, ekologisuutta unohtamatta.  

Muodikkaat muodot ja kurvit kohdallaan

Jo aiempina vuosina kalusteet ovat pyöristyneet, siinä missä varmasti ihmisetkin. Pyöreät muodot ovat pehmeämpiä kuin kulmikkaat, joten maailman tilanteen ymmärtäen, kaikki pehmeys on nyt enemmän kuin tervetullutta.

Muhkeat sohvat viistävät tämän vuoden sisustustrendissä maata ja niiden käsinojat ja selkätyynyt on pyöristetty, samoin kuin nojatuolin selkänojan kaari, sekä istuin. Pyöreitä ja amebamaisia muotoja löytyy niin matoista, sohvapöydistä kuin peileistäkin. Puolikaari on tuttu 80-luvulta, joten jos kotoasi löytyy tällainen pyöristetty oviaukko, on se vuonna 2024 kuuminta hottia. Kaaria löytyy myös tekstiilien ja mattojen kuvioista, ja niitä voi maalata kodin seinäpinnoille oman maun mukaan.

Kun sisustuksen kurvit ovat kohdillaan, voi tämän jälkeen keskittyä värimaailmaan ja tekstuureihin.

Vinkki: Pyöreitä muotoja voi toteuttaa kotiin helposti pyöreillä sisustustyynyillä, matoilla ja pöytätableteilla.

Shoppaile trendikkäästi

Katse kauden kalusteisiin

Vuonna 2024 sohvat ovat muhkeita ja matalia ja koostuvat muunneltavista moduuleista. Myös siroja ja kevyitä kalusteita on edelleen tarjolla, varsinkin sivu- ja apupöydissä. Sohvapöydät ovat pyöreitä ja materiaaliltaan joko puuta, metallia, tai marmoria. Ruokapöydissä suositaan jatkettavia malleja, sillä koti ja perhearvot näkyvät myös koko perheen ja suvun yhteisinä kokoontumisina. Ruokailuryhmissä yhdistetään metallia ja puuta. ja tuolit ovat mukavia istua ja mukailevat tyyliltään kevyitä nojatuoleja.

Nukkumisen merkitystä terveyteen ja jaksamiseen ei voi enää vähätellä. Makuuhuoneen sisustukseen ja hyvään uneen ollaan valmiita panostamaan enemmän kuin koskaan. Laadukas sänky ylellisellä hotellipetauksella on arjen pientä luksusta ja tullut jäädäkseen. Kun tyynyt ja peitot vaihtaa säännöllisesti, lisää se jo nukkumamukavuutta huomattavasti.

Valaisimiin kannattaa tänä vuonna kiinnittää erityistä huomiota. Sen lisäksi, että valon määrä ja värilämpötila vaikuttavat mielialoihin, on myös valaisimien ulkonäkö ja tyyli kodin keskiössä. Leikkisä sisustaja hankkii kotiinsa trendikkään sientä muistuttavan valaisimen, kun taas klassisen tyylin ystävä vaihtaa lampunvarjostimet vekkeihin. Useampi valopiste huoneessa tuo tilaan tunnelmaa ja antaa myös kalusteiden varjoleikille mahdollisuuden.

Matot ovat vuonna 2024 sisustuksen keskiössä. Muhkeat ja pehmeät karvalankamatot jatkavat voittokulkuaan, joskin nyt jo enemmän väreissä kuin aiemmin. Erilaiset struktuurit, ruudut, raidat ja kuviot tekevät matoista mielenkiintoisia huoneen keskipisteitä. Myös aitoja materiaaleja arvostetaan erityisesti matoissa. Lattialle valitaan nyt lämmin villamatto, tai bohohenkinen juuttimatto.

 

Kauden 2024 Must have -kalustehankinnat:

  • Muhkea ja matala sohva
  • Pyöreä tai amebamainen sohvapöytä
  • Pehmeä nukkamatto, ruuduilla tietysti
  • Sienenmallinen valaisin ja vekkivarjostimet
  • Vaaleaa puuta oleva kevyt sivupöytä

Sisustamista ei tarvitse ottaa vakavasti

Se, mikä itselle ja omaan kotiin tuntuu hyvältä, on trendikästä vuonna 2024. Nyt nimittäin sisustetaan koti onnellisuudella!

Jos haluat sisustaa väreillä, sisusta! Jos haluat täyttää kotisi kirpputorilöydöillä, tee niin! Ja tänä vuonna sisustuksessa enemmän on aina enemmän, joten minimalistisuudelle voi kerrankin näyttää ovea.

Nyt on aika laittaa esille hyllyille ja tasoille keräämänsä kokoelmat niin simpukan kuorista, kuin messinkisistä kynttilänjaloistakin. Miksi piilottaa kaappien perälle esineitä, jotka tuovat itselle iloa? Jos taas pölyjen pyyhkiminen ei tuota ilon tunnetta, kannattaa upeille kokoelmille hankkia lasiovellinen vitriinikaappi. Kodin sisustaminen on kuin palapeliä, yksi pala sieltä ja toinen täältä, kunnes palapeli alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä kuin pitääkin, eli kodilta.

Maksimaalinen sisustustyyli on tehnyt tuloaan jo useamman vuoden ja enää ei tarvitse hävetä tavarasta pursuavaa kotiaan. Jos rakastaa omistamiaan esineitä, miksi niistä pitäisi luopua vain siksi, että kaikki sisustuslehdet pursuavat tylsiä, minimalistisia koteja? Maksimaalisen sisustajan kotona runsaus on rikkautta ja konmaritus on kirosana.

Veikeästi vekeillä

Vekkivarjostimet ovat täällä taas! Jos kaapistasi löytyy vielä 80-luvun jäljiltä lampunvarjostin vekeillä, on aika kaivaa se esiin kodin kunniapaikalle. Vekkivarjostimissa erityisesti pastellivärit ja kaikenlaiset ruudut ja raidat ovat erittäin trendikkäitä katseenvangitsijoita. Vekkivarjostimen voi tehdä myös itse tapetinpaloista tai tukevasta pahvista. Ohjeita varjostimen tekoon löytyy Instagramista ja Pinterestistä.

Nyt on lupa leikitellä valaisimen ulkonäöllä. Pöytävalaisin muistuttaa herkkutattia ja kattovalaisin voi olla katiskan näköinen häkkyrä katossa led-valoineen. Mitä persoonallisempi valaisin, sen parempi huoneen katseenvangitsija.

Kankaat ovat pehmeitä ja ihoa hiveleviä. Sohvissa ja nojatuoleissa jyräävät Jaqardi, buklee ja teddykarva, petauksissa ja pussilakanoissa taas pehmeä flanelli, ja torkkupeitoissa villa. Kuoseja löytyy raidoista kukkiin ja trendikkäimmät sisustajat miksaavatkin näitä yhteen upeiksi kokonaisuuksiksi. Sisustustyynyissä maksimaalisuus on valttia, niin määrän, kuosien kuin värienkin suhteen.

 

Trendivärit 2024, eli kun värillä on väliä

Tikkurila valitsi vuoden 2024 väriksi persikkaan taittavan beigen nimeltä Nude in Nizza. Vääräleuat voisivat nimetä sävyn myös ”mummokalsareiksi”, mutta lämmin ja pehmeä beige sopii hyvin vastapariksi pohjoisen kylmää, sinistä valoa vasten. Pantonen vuoden 2024 väri on Peach Fuzz ja hyvin lähellä Tikkurilan valitsemaa väriä, joten selvää on, että tänä vuonna persikan sävyjä tullaan näkemään niin vaatteissa, kuin sisustuksessakin yltäkylläisesti.

Jos mummokalsarivärit eivät sykähdytä, voi kotiin valita yhtä hyvin nousussa olevaa sinistä, jossa on valinnanvaraa tummasta koboltin sinisestä hempeään lemmikin siniseen. Siniharmaat sävyt ovat rauhoittavia ja sopivat täydellisesti makuuhuoneeseen. On valintasi sitten indigon sininen tai yönsininen, tässä valinnassa ei voi mennä värin osalta pieleen.

Trendivärikartassa näkyy edelleen myös erilaisia ruskean sävyjä, kuten hiekkaa, maitokahvia ja kullanruskeaa. Kokeile yhdistää sinisen ja ruskean sävyjä toisiinsa. Tämä yhdistelmä toimii aina ja on ajaton trendeistä riippumatta.

Vihreät värit sopivat hyvin suomalaiseen kotiin ja mielentilaan. Metsien kansa on puhunut ja hankkii kotiinsa sen upean vihreän sohvan, maton tai päiväpeiton, sillä tämäkin trendi jatkuu vuonna 2024. Värejä rytmittävät nyt erilaiset ruudut ja raidat. Kankaiden lisäksi ruutuja löytyy nyt muualtakin. Shakkiruutulattiat tulevat takaisin ja tuovat mieleen 50-luvun amerikkalaiset keittiöt ja dinerit. Shakkiruudun ei tarvitse aina olla mustavalkoinen. Kuinka upealta näyttäisikään vihreävalkoinen ruudutus eteisen lattiassa, tai sinibeige shakkilattia lastenhuoneessa?

Jos eri värien yhdisteleminen arveluttaa, voi sen trendikkäästi ohittaa ja sisustaa kotinsa ”colour drenching” -tyyliin, eli maalata ja sisustaa kaiken yhdellä ja samalla värillä. Lyhyesti kerrottuna colour drenching-tyylillä seinä, katto, lattia, ovet, listat ja kalusteet, kaikki ovat maalattu samalla värillä. Jos onnistuu vielä löytämään sopivat kalusteet valitsemallaan värillä, on todellinen sisustamisen lottovoittaja.

Vinkki: Hanki valitsemaasi maalia riittävästi, tai sävytä seinä- ja kalustemaali samalla värikoodilla. Näin voit maalata seinän ja lipaston aivan sävy sävyyn.

Sininen on taas muodissa. Makuuhuoneen seinissä sininen väri rauhoittaa yöunille.

Sininen on taas muodissa. Makuuhuoneen seinissä sininen väri rauhoittaa yöunille.

Sisusta sinisellä. Kun yhdistät siniseen vaaleaa puuta ja beigeä, saat aikaa kestävän väriyhdistelmän.

Sisusta sinisellä. Kun yhdistät siniseen vaaleaa puuta ja beigeä, saat aikaa kestävän väriyhdistelmän.

Näillä teet tyylin

"Sotku-sisustus” on nyt trendikästä

 Maailmalla trendaa termi ”cluttercore”, joka tarkoittaa maksimaalista runsautta, jopa hieman sotkuisuutta, mutta huom. kodikkaasti. Jotta koti ei aivan ala muistuttaa kaatopaikkaa, kannattaa muutama perusniksi pitää mielessä cluttercore-sisustamisessa.

Clottercore-tyylissä tavaraa saa, ja pitääkin olla paljon esillä. Kerää samanlaiset ja -kaltaiset esineet yhteen. Näin saat kokoelmallesi voimaa, ja sisustuksessa säilyy jonkinlainen punainen lanka tavarapaljouden keskellä. Tässä tyylissä myös seinäpinnat on tarkoitus hukuttaa maailman ihanimpiin kollaaseihin yhdistämällä sisustustauluja, valokuvia, kelloja, peilejä, seinäkoristeita, naamioita… kaikkea, mitä vain voi ripustaa seinälle.

Clottercore-sisustustyyli onkin monien retro- ja vintagesisustajien suosiossa, sillä siihen sopivat täydellisesti vanhat, nahkakantiset kirjat, levysoitin vinyylilevyineen, kellastuneet elokuvajulisteet ja ristipistoin koristellut sisustustyynyt. Jos kaipaat lisää inspiraatiota cluttercore-tyyliin, löydät Instagramista paljon ideakuvia #cluttercore -hakusanalla.

Vinkki: Mutkatonta maalaiselämää ihannoiva sisustaja löytää oman tyylinsä #cottagecore -hakusanalla.

Cluttercore-sisustustyylissä enemmän on aina enemmän.

Cluttercore-sisustustyylissä enemmän on aina enemmän.

Kauneimmat ja rakkaimmat esineet voi kerätä vaikka kaapin päälle esille.

Kauneimmat ja rakkaimmat esineet voi kerätä vaikka kaapin päälle esille.

Japandi tuo mielenrauhaa arjen keskelle

Japandi on tyylinä miksaus Japania ja Skandinaviaa. Japandi-tyylissä minimalistisuus kohtaa puun lämmön ja tilan rauhallisuuden. Yhteensopivat värit on poimittu luonnosta ja kirkkaita värejä on hillitysti, jos laisinkaan. Käytä japandi-sisustuksessa luonnonvalkoista, beigeä, harmaata ja ruskeaa. Mustalla värillä luot raamit ja kontrastin kokonaisuuteen. Vaalea puu, käsintehty keramiikka ja viherkasvit ovat hillittyä japandi-tyyliä. Kiinnitä huomiota nimenomaan materiaalien aitouteen, niiden tuntuun ja hyvään energiaan. Selkeät linjat ja muodot sopivat japandin henkeen ja toimivat myös skandinaavisessa kodissa.

Vinkki: Japandi-sisustuksessa pääset jo alkuun, kun siivoat pinnat ja tasot turhalta tavaralta. Lisää sisustukseen vaaleita tekstiilejä ja luonnonmateriaalista valmistettu matto, esimerkiksi villamatto.

Romantiikka on aina trendikästä. Tuo kesämökkimäinen tunnelma kotiin kukkakuoseilla ja vaalealla puulla.

Romantiikka on aina trendikästä. Tuo kesämökkimäinen tunnelma kotiin kukkakuoseilla ja vaalealla puulla.

Hillitty Japandi-sisustustyyli edustaa lämmintä ja kotoisaa minimalismia.

Hillitty Japandi-sisustustyyli edustaa lämmintä ja kotoisaa minimalismia.

Shoppaile tämä tyyli

Kierrätys kunniaan

Ekologisuus ja vihreät arvot ovat tulleet jäädäkseen, myös sisustukseen. Aina ei tarvitse ostaa kaupasta uutta, kun haluaa päivittää olohuoneen ilmeen, vaan riittää, että vaihtaa kalusteita huoneesta toiseen. Eilisen päivän roska on tämän päivän aarre. Jos kymmenen vuotta sitten on mökille raahattu kellastuneet mäntykalusteet, kannattaa ne raahata pikimmiten takaisin kotiin. Mänty on taas muodikasta ja tukevat mäntykalusteet peittoavat mennen tullen ohuen kalustelevyn. Myös mummon vintin aarteet ja kierrätyskeskuslöydöt löytävät tämän päivän kodista oman paikkansa. Vanhat, käsintehdyt kalusteet ja tekstiilit saavat nyt suuren arvon ja kodin kunniapaikan.

Vinkki: Monet vanhat kalusteet ja pinnat voi uudistaa maalaamalla tai hyödyntämällä erilaisia jäljitelmäkalvoja, kuten kivi- tai marmorikuoseja.

Anna sisäiselle sisustajallesi valta

Kun kodin sisustus on ylenpalttisen upea ja runsas, ei tarvita enää muuta kuin hieman väriä ja paljon iloista elämää. Tärkeintä oman kodin sisustamisessa on kuunnella itseään ja omia toiveitaan. Koti rakennetaan kuitenkin aina itseä ja omaa perhettä varten.

Tämän päivän sisustus on kuin suoraan perinteisestä hääaforismista; jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä ...ja ehkä vähän niitä trendejä.

 

28.02.2017 09:14