Värit sisustuksessa

Värit sisustuksessa - näin sisustat väreillä kodin eri tilat

Värillä on väliä 

Oletko koskaan miettinyt, miten eri värit vaikuttavat mielialaasi, tunnelmaan ja ympäristöön? Väreillä omaan elämäämme on enemmän merkitystä, kuin uskommekaan. Se, miten näemme värejä, myös vaihtelee. On kylmiä värejä ja lämpimiä värejä. On energisiä värejä ja rauhoittavia värejä. On inhokkivärejä ja lempivärejä. On sateenkaaren värit - ja sitten se turvallinen harmaa.

Lue alta eri värien merkityksestä niin elämään, kuin sisustukseenkin liittyen – ja anna värien viedä!

Siniset yksityiskohdat näyttävät raikkailta sisustuksessa
 
 

Siniset yksityiskohdat näyttävät raikkailta sisustuksessa

 

 

Sisusta sinisellä

Sininen on rauhoittava ja sykettä laskeva väri. Sen vuoksi monet käyttävätkin sinistä juuri makuuhuoneessa tai kotikylpylässä. Sininen väri tuo mieleen vesistön tai taivaan, molemmat mieltä rauhoittavia elementtejä katsella. Sininen katto makuuhuoneessa on kuin nukkuisi taivaankannen alla. Tummansiniset laatat taas kylpyhuoneessa antavat tilaan välimeren tunnelmaa.

Sininen väri yhdistetään myös luotettavuuteen ja tuottavuuteen. Ehkä etätyöt sujuvatkin varsin loistavasti juuri sinisellä sohvalla istuen. Jos haluat huoneeseen viileyttä, käytä sinistä sisustuksessa. Pohjoisen puoleisissa huoneissa sininen tekee tilan kylmäksi ja kolkoksi, joten käytä sinistä isoina pintoina vain kodin auringon puoleisissa tiloissa. Tiesitkö, että eri sinisen sävyjä on olemassa 111 erilaista? Sinisellä sisustamisessa on siis varaa mistä valita.

 

Sininen makuuhuone on rauhallinen ja rentouttava.

Sininen makuuhuone on rauhallinen ja rentouttava.

Sininen sohva tai matto tuo palan taivasta olohuoneeseen.

Sininen sohva tai matto tuo palan taivasta olohuoneeseen.

shoppaile sinistä

Aurinkoiset yksityiskohdat säteilevät olohuoneessa.

Aurinkoiset yksityiskohdat säteilevät olohuoneessa.

Korosta keltaisella 

Keltainen väri tuo mieleen auringon ja lämmön. Keltainen auttaa masennukseen, piristää ja rohkaisee. Keltaisella kannattaa sisustaa kodin pohjoisen puolelle sijaitsevat huoneet. Lämmin keltainen on vastaisku pohjoisen sinistä valoa vasten. Aurinkoiset yksityiskohdat sisustuksessa piristävät myös lapsia. Kokonaan lastenhuonetta ei kannata keltaisella sisustaa, sillä sen värin on tutkittu juuri eniten itkettävän vauvoja.

Keltainen väri lisää keskittymiskykyä ja luovuutta, sekä parantaa stressinsietokykyä. Keltainen onkin loistava väri juuri työhuoneeseen tai toimistoon. Jos keltaiset seinät tuntuvat kotikonttoriin liian radikaaleilta, nappaa koneen ääreen mukaan keltainen kahvimuki. 

Keltaisessa olohuoneessa aurinko paistaa pilvisenäkin päivänä, on valintasi sitten keltainen sohva, sisustustyyny, tai matto. Keltaisen sävyn valinnassa kannattaa olla tarkka; haetaanko viileää sitruunan keltaista, vai lämmintä, auringonkukkaan taittavaa väriä? Seiniä maalatessa kannattaa aina tehdä koemaalaus halutulla värillä pienelle alueelle, ja tutkia värin muuttumista eri valaistuksessa. Myös sohvan verhoilukankaita voi lainata myymälästä kotiin tutkittavaksi ja vertailtavaksi.

 

Keltainen sohva on olohuoneen keskipiste.

Keltainen sohva on olohuoneen keskipiste.

Keltaisilla sisustustekstiileillä ja pientavaroilla saa helposti iloista tunnelmaa kotiin.

Keltaisilla sisustustekstiileillä ja pientavaroilla saa helposti iloista tunnelmaa kotiin.

Shoppaile keltaista

Ruskea olohuone on tunnelmaltaan lämmin ja kotoinen.

Ruskea olohuone on tunnelmaltaan lämmin ja kotoinen.

Rakastu ruskeaan

Ruskea on maanläheinen, mullan ja hedelmällisyyden väri. Ruskea väri liitetään laadukkuuteen, turvallisuuteen ja arkisuuteen. Ruskea nahkasalkku tai konjakin värinen nahkasohva, molemmissa on ripaus arkista luksusta. Ruskea on hyvä taustaväri muille väreille, ja se saa keltaisen tai luonnonvalkoisen hehkumaan rinnallaan. Ruskean ja sinisen liitto toimii aina. Kokeile ruskeaa sohvaa sinisen seinän edessä, tai tuo sinisiä yksityiskohtia muuten ruskeapainotteiseen sisustukseen.

Isoina pintoina ruskea on masentava ja ahdistava, vältä siis pelkästään ruskealla sisustamista. Ruskealla sisustavalla on simppeliä maalaisjärkeä, sillä tässä värissä ei lika näy. Ruskea eteisen matto onkin laiskan siivoojan pelastus. 

Ruskea tuo lämpöä kotiin, on se sitten ruokapöydän puupintana, sohvan pehmeänä samettina tai maton maanläheisissä sävyissä. Ruskea keramiikka ja lasi onkin hyvin edullinen ja trendikäs tapa tuoda ripaus luonnonvärejä kodin sisustukseen. Ruskeaan rakastuu väkisinkin.

Ruskea nahka, tai keinonahka on aina tyylikäs valinta ja tuo ripauksen luksusta arkeen niin sohvassa, kuin nojatuolissakin.

Ruskea nahka, tai keinonahka on aina tyylikäs valinta ja tuo ripauksen luksusta arkeen niin sohvassa, kuin nojatuolissakin.

Ruskean ja beigen eri sävyt sopivat hyvin ruokailutilaan. 

Ruskean ja beigen eri sävyt sopivat hyvin ruokailutilaan. 

Shoppaile ruskeaa

Vihreä olohuone tuo mieleen suomalaisille tärkeän metsän.

Vihreä olohuone tuo mieleen suomalaisille tärkeän metsän.

Viehäty vihreästä 

Tuo luonto sisälle ja sisustukseen erilaisilla vihreillä elementeillä, kuten matolla, nojatuolilla tai torkkupeitolla. Vihreä väri liitetään kasvuun ja uudelleen syntymiseen. Tutkitusti vihreässä ympäristössä ihmiset myös viihtyvät parhaiten, ja värinä vihreä rentouttaa, rohkaisee ja parantaa. 

Vihreällä voi sisustaa niin olohuoneen, eteisen kuin makuuhuoneenkin. Vihreässä makuuhuoneessa on lempeä ja harmoninen tunnelma. Vihreissä pussilakanoissa nukkuessa on, kuin nukkuisi sammalpeitteen päällä. Tällä hetkellä trendikkäitä vihreän sävyjä ovat, havun-, sammaleen- ja salvianvihreät. Jos haluat sisustukseen enemmän potkua, kokeile vaaleaa ja rohkeaa limenvihreää.

Värit tuovat myös pieninä pintoina sisustukseen lisää mielenkiintoa. Kotiin saa vihreyttä helposti hankkimalla muutaman viherkasvin. Vihreällä sisustetussa kodissa tuntuukin, kuin asuisi metsän syleilyssä. Tiesitkö, että on olemassa yli 100 erilaista vihreän sävyä?

Vihreät elementit sisustuksessa tuovat luonnon lähelle.

Vihreät elementit sisustuksessa tuovat luonnon lähelle.

Vihreä sohva ja matto toimivat hyvänä taustana myös vahvemmille väreille halutessasi.

Vihreä sohva ja matto toimivat hyvänä taustana myös vahvemmille väreille halutessasi.

Shoppaile vihreää

Punaisen eri sävyt toimivat hyvin yhdessä.

Punaisen eri sävyt toimivat hyvin yhdessä.

Piristä punaisella

Punainen on energinen ja huomiota herättävä väri. Punainen väri nostaa ihmisten sykettä, sen vuoksi sitä käytetään myös vaaran ja kiireellisyyden värinä. Punainen väri toimiikin hyvin kotikuntosalin seinissä tuomassa energiaa suorituskykyyn. Punainen eteinen voi toimia myös hyvänä kirittäjänä hektisinä arkiaamuina. Punainen eteisen matto taas kutsuu niin kuin kotiväen, kuin vieraatkin tervetulleiksi kotiin.

Punainen värinä kuvastaa rakkautta, verta ja elämää. Punainen on intohimon väri, joten punainen sohva tai pussilakanat viestivät selvästi iloa ja rakkautta pursuavasta asukkaastaan. Punainen väri piristää sisustusta muutenkin kuin vain jouluna. Yhdistä punaista valkoiseen, harmaaseen tai mustaan, maton, nojatuolin tai sohvatyynyjen muodossa.

Hempeä vaaleanpunainen mielletään pikkutyttöjen lempiväriksi. Pinkki ja vaaleanpunainen sopivat myös aikuisempaan makuun, kun ne yhdistää mustan kanssa. Kokeile myös tumman- ja vaaleanpunaisen yhdistelmää. Tulet yllättymään, kuinka hyvältä ne näyttävät yhdessä!

 

Shoppaile punaista

Oranssi sisustus on lämmin ja kutsuva.

Oranssi sisustus on lämmin ja kutsuva.

Onnistu oranssilla

Oranssi värinä on hehkuva ja vahva. Oranssi heijastaa tunnetta ja lämpöä, sekä herättää ruokahalua. Oranssi on muutoksen väri ja se stimuloi myös aivoja. Käytä oranssia väriä siis työhuoneessa maton, taulun tai työtuolin muodossa. Oranssi väri huoneessa tai vaatteissa lisää rohkeutta, aistillisuutta ja luovuutta. Hyödynnä oranssin värin edut kodin sisustuksessa pienissä yksityiskohdissa, kuten sisustusesineissä, tekstiileissä tai astioissa. Oranssi maljakko sohvapöydällä huomataan taatusti.

Liian isoina pintoina vahva oranssi voi olla painostava ja hyökkäävä. Kokeile siis seinän värinä sen sijaan murrettua oranssia, kuten terrakottaa tai tiilenpunaista. Oranssin ja mustan yhdistelmä on hyvin dramaattinen ja kiehtova. Jos haluat hillitymmän väriparin oranssille, kokeile luonnonvalkoista, harmaata tai tummanruskeaa. 

Shoppaile oranssia

Vaikutu valkoisesta

Valkoinen ja musta eivät varsinaisesti ole värejä, sillä ne eivät ole spektrin värejä, eikä niissä ole sävyjä. Valkoinen väri sisältää kaikki näkyvät aallonpituudet ja musta taas on vailla niitä. Sisustuksessa kuitenkin musta ja valkoinen ovat ”värejä”, siinä missä muutkin. Valkoinen on värinä puhdas ja viaton, ja sitä käytetäänkin yleisesti tuomaan lisää valoa hämäriin tiloihin. Valkoinen väri heijastaa valoa, joten se on ihanteellinen huoneissa, joissa on saatavilla niukasti luonnonvaloa. Valkoinen sohva on monen sisustusunelma. Kunhan sohvan suojaa huolellisesti verhoiltujen tuotteiden suoja-aineella ja muistaa puhdistaa tahrat heti tuoreeltaan, pysyy myös valkoinen sohva valkoisena.

Valkoinen värinä edustaa puhtautta ja halua aloittaa jotain uutta, joten hyödynnä valkoista väriä kylpyhuoneessa ja keittiössä. Valkoinen symbolisoi myös rauhaa, joten valkoisissa, puhtaissa lakanoissa varmasti nukkuu yönsä rauhallisesti. Valkoinen lipasto eteisessä tai lastenhuoneessa on sekä käytännöllinen, että raikas. Valkoisessa pinnassa näkyvät heti likajäljet ja tahrat, joten ne tulevat myös pyyhittyä ahkerammin puhtaiksi. Valkoisen sävyjä on olemassa 67 erilaista, joten valkoisella sisustaessa hyödynnä sen laajaa väriskaalaa huoletta.

Valkoinen sohva on monien sisustusunelma. 

Valkoinen sohva on monien sisustusunelma. 

Valkoinen sisustus on raikas ja puhdas.

Valkoinen sisustus on raikas ja puhdas.

Shoppaile valkoista

Mustassa olohuoneessa on draamaa ja tunnelmaa.

Mustassa olohuoneessa on draamaa ja tunnelmaa.

Mausta mustalla

Musta on salaperäisyyden, mystiikan ja eleganssin väri. Musta luo sisustukseen särmää ja terävöittää reunoja. Mustalla voi myös yhdistää muita värejä keskenään, sillä se sopii yhteen kaikkien värien kanssa. Mustaa pidetään tyylikkäänä ja hienostuneena värinä, sisustuksessa myös käytännöllisenä. Mustilla yksityiskohdilla saa sisustukseen syvyyttä, sekä kaivattua draamaa. Musta kattovalaisin tuo hetkessä tunnelmaa ruokaryhmän ylle tai makuuhuoneeseen. 

Jos valkoinen väri heijastaa valoa, musta taas imee sitä itseensä 100 %. Jo valmiiksi hämärää huonetta ei siis kannata maalata mustalla, jollei tarkoituksella hae luolamaista tuntua. Mustalla voi maustaa sisustuksen yksityiskohtia valitsemalla huoneeseen mustan sohvapöydän, valaisimen tai maton. Mustissa pinnoissa pöly näkyy kaikista herkimmin. Laiskan siivoojan ei siis kannata hankkia mustaa tasoa tai vitriiniä. Mustasta löytyykin yli 50 erilaista sävyä. Yllätyitkö?

 

Shoppaile mustaa

Anna värien viedä

Maailma on pullollaan värejä, trendivärikarttoja, sekä ohjeita oikeanlaisista väreistä eri huoneissa. Lempivärillään sisustava ei voi koskaan olla väärässä värin suhteen, on kyse sitten makuuhuoneen seinästä, olohuoneen sohvasta tai päällä olevasta villapuserosta. Luota siis omaan näkemykseesi ja intuitioosi kodin värien suhteen ja käytä yhdessä huoneessa sateenkaaren kaikki värit, jos siltä tuntuu. Jos viihdyt taas paremmin neutraaleissa sävyissä, voi kotisi väripaletti koostua vain valkoisen, beigen ja harmaan sävyistä. Väreillä sisustamisella ei ole ”oikeaa tai väärää” vaihtoehtoa. Jokainen valitsee sen värin, mikä eniten miellyttää. Värillähän on väliä – kun sen itse saa päättää.

Shoppaile värikkäitä sohvia

Väriä sisustukseen edullisesti

28.02.2023 13:48