Pieni olohuone ja sen sisustaminen

Pienen olohuoneen sisustaminen on monille haaste: miten saada mahtumaan samaan tilaan sohva, nojatuolit, televisio ja vielä kenties säilytystilaa kirjoille ja muille tavaroille? Tässä muutama vinkki, joilla onnistut luomaan pieneenkin olohuoneeseen toimivan kokonaisuuden.

Olohuoneen kalusteet

Ensimmäiseksi on syytä karsia turhat tavarat ja kalusteet. Jos huoneen nurkassa seisovaa vinyylisoitinta ei kukaan enää käytä, voisiko sen kenties viedä varastoon tai myydä eteenpäin? Pienen olohuoneen sisustaminen kannattaa aloittaa listaamalla huoneen toiminnot: mitä kaikkea huoneessa tehdään? Katsotaanko siellä televisiota vai vain seurustellaan vieraiden kanssa? Leikkivätkö lapset huoneessa, tarvitaanko leluille oma säilytyspaikka? Kun toiminnot ovat selvillä ja kalusteet päätetty, on aika tarttua mittaan ja mitata olohuoneen koko. 

Lisää tilavuuden tunnetta 

Pienen olohuoneen kalustus saa muotokieleltään olla kevyttä ja siroa. Korkeat jalat tekevät kalusteista kevyemmän näköisiä ja niiden alta on myös helpompi imuroida roskat ja pölyt pois. Liian isot kalusteet tekevät tilasta ahtaan ja tukkoisen oloisen. Pieneen olohuoneeseen saa tilan tuntua, kun asettelee sohvan ja nojatuolit irti seinistä. Jo kymmenen senttiä riittää muuttamaan niin huoneen kuin kalusteenkin ilmeen kevyemmäksi. Vaikka huonetila on pieni ja kalusteet siroja, saa matto kalusteiden alla olla iso. Riittävän suuri matto kerää kalusteet yhteen ja jäsentää tilaa. 

Jos lattiapinta-ala loppuu kesken, voi kalusteita nostaa myös seinille. Seinäkaapit ja avohyllyt tuovat lisää säilytystilaa ja ilmettä olohuoneeseen. Ryhmittele myös seinäkalusteet omaksi kokonaisuudeksi, niin huonetila näyttää hallitulta. Myös television voi nostaa seinälle tarpeen vaatiessa. Säilytysrahit ja arkkupöydät ovat käteviä monitoimikalusteita, joita kannattaa hyödyntää pienen olohuoneen kalustamisessa.

Väreillä ja valaistuksella ihmeitä 

Pienen olohuoneen sisustus saa väreiltään olla vaalea ja rauhallinen. Seinät voi valkoisen sijaan maalata myös pehmeällä beigen tai harmaan sävyllä. Jos haluat huoneeseen intiimimmän tunnelman, voit käyttää myös tummempia sävyjä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaaleat värit avartavat tilaa ja tummat pienentävät.

Valaistuksella voi myös luoda tilan tuntua. Yleisvalon lisäksi on hyvä olla muutama erillinen valopiste eri puolella huonetilaa. Pöytä- ja lattiavalaisimilla saa ilmettä sisustukseen ja erilaisia tunnelmia tilanteesta riippuen.

Pieni olohuone on haasteellinen kalustaa, mutta kun kokonaisuudesta saa toimivan ja ilmeeltään kevyen, tunnelmallinen ja viihtyisä huonetila ilahduttaa koko perhettä.

Pienen asunnon pienet sohvat

13.07.2017 16:18