• nahan ja tekstiilien puhdistusaineet

Nahan ja tekstiilien puhdistusaineet

Kukaan ei pidä tahroista, ei varsinkaan uudella, valkoisella sohvalla. Jos vahinko on kuitenkin jo tapahtunut, kannattaa tahraa yrittää poistaa tekstiileille tarkoitetulla puhdistusaineella. Jotta valkoinen sohva pysyisi valkoisena, kannattaa se käsitellä heti uutena likaa ja kosteutta hylkivällä tekstiilisuojalla. Myös nahkasohva tarvitsee aika ajoin puhdistusta ja hoitoa. Herkkä nahkapinta tarvitsee juuri omat hoitoaineensa, jotta nahka pysyy jatkossakin pehmeänä ja joustavana.

Lue lisää nahan ja tekstiilen puhdistusaineista >

Näin käytät nahan ja tekstiilien puhdistusaineita

Jotta uusi sohvasi pysyisi kauniina ja puhtaana mahdollisimman pitkään, kannattaa siitä pitää huolta heti ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien. Vääränlaisilla pesuaineilla voi tehdä kangas- ja nahkapinnoille suurta vahinkoa, joten jo sohvan oston yhteydessä kannattaa samalla ostaa siihen sopivat puhdistus- ja hoitoaineet.

 

Kankaiset sohvat ja nojatuolit

Uusi verhoiltu sohva kannattaa suojata heti uutena tekstiilien suoja-aineella. Suoja-ainetta saa alkoholipohjaisena, tai vesipohjaisena. Erona näissä on se, että alkoholipohjainen tuoksuu voimakkaalta, mutta kuivuu nopeasti. Vesipohjainen taas käy paremmin tuoksuherkille, mutta kuivumisaika on pidempi.

Suihkuta tekstiilisuojaa istuinpinnoille, käsinojille ja selkänojalle niin, että kangas tuntuu kostealta. Kun suoja-aine on kuivunut, kokeile tipalla vettä, jääkö se kankaan pinnalle pisaroina. Jos jää, eikä vesi imeydy kankaaseen, on suoja-ainetta riittävästi tekstiilin pinnalla. Jos vesi imeytyy, toista käsittely ja testi ohjeiden mukaan. Ajan saatossa kulumalla, sekä tekstiilin pesun jälkeen, joko pesukoneessa tai tekstiilipesuaineella pestynä, suoja-ainekäsittely katoaa. Muista siis aika ajoin käsitellä kaluste uudelleen suoja-aineella. Vesitestillä voit aina kokeilla, onko suojaa vielä riittävästi kankaan pinnalla.

Jos suoja-aineella käsitellylle sohvalle putoaa nestettä, voi sen suoraan imeyttää siitä talouspaperille tai siivousliinalle. 

Suoja-aineella voi käsitellä myös auton kangaspenkit, kankaiset laukut ja kengät, sekä puutarhakalusteiden pehmusteet. Myös verhoillut ruokapöydän tuolit kannattaa käsitellä likaa hylkivällä suoja-aineella.

Jos sohvaan tulee tahra, tulee se puhdistaa välittömästi tekstiilien pesuaineella. Käytä puhdistusaineen kanssa pehmeää sientä ja nukkaamatonta siivousliinaa, tai froteepyyhettä. Suihkuta pesuainetta suoraan tahralle ja anna vaikuttaa hetki. Kastele pesusieni vedellä ja purista se kuivaksi. Käytä sientä pyörivin liikkein tahran ja pesuaineen päällä, liikkuen tahran ulkokehältä sisälle päin. Varo levittämästä tahraa muualle kankaaseen. Huuhtele sieni ja toista käsittely. Voit myös suihkauttaa välissä lisää pesuainetta, jos tarvetta on. Lopuksi pyyhi tahra kostutetulla ja nukkaamattomalla liinalla ja puhtaalla vedellä, ja anna kankaan kuivua. Kun pesuaine on pyyhitty riittävän hyvin, ei kankaaseen pitäisi jäädä pläkkiä. Riippuu täysin kankaasta, sekä tahran voimakkuudesta, lähteekö tahra tai jääkö kankaaseen käsittelystä jälki.

Tahrakohta kannattaa suojata uudestaan käsittelyn jälkeen tekstiilen suoja-aineella, sillä pesuaine vie myös suojakäsittelyn mennessään.

 

Nahkaiset sohvat ja nojatuolit

Nahkaisille kalusteille on omat pesu-ja hoitoaineensa. Ihosta ja hiuksista irtoaa rasvaa, joka jää helposti nahkasohvan pintaan. Varsinkin vaaleassa nahkasohvassa näkyvyät helposti myös farkuista jäävät sinertävät jäljet sekä lika. 

Nahkasohvan pesu suoritetaan pehmeällä sienellä sekä siihen soveltuvalla pesuaineella. Kasta pesusieni puhtaaseen veteen ja purista kuivaksi. Ota sieneen puhdistusainetta ja hiero se nahan päälle pyörivin liikkein. Huuhtele sieni ja toista käsittely. Pyyhi puhtaalla sienellä tai kostutelulla liinalla puhdistusaine pois ja kuivaa lopuksi nahan pinta froteepyyhkellä. Puhdistuksen jälkeen nahan pintaan hierotaan nahkabalsami, joka pitää nahan pehmeänä ja joustavana. Jos haluaa, voi balsamin päälle suihkuttaa vielä nahansuoja-aineen, joka hylkii vettä ja likaa.

Nahan puhdistus ja hoito kannattaa tehdä nahkakalusteille pari kertaa vuodessa. Varsinkin talvisin kuiva huoneilma kuivattaa myös nahkakalusteita ja saa nahan pinnan halkeilemaan. Jotta pinnan halkeiluilta vältytään, kannattaa nahkabalsamia käyttää säännöllisesti.

Nahanhoitoaineet sopivat myös nahkaisille auton penkeille, nahkakengille ja -laukuille, sekä -takeille.

 

Lue maton puhdistus- ja hoito-ohjeet täältä!