puutarhakalusteiden puhdistus ja -hoitoaineet

Puutarhakalusteiden puhdistus- ja hoitoaineet

Keväällä on taas aika puhdistaa ja huoltaa puutarhakalusteet. Puhdista vedellä ja miedolla pesuaineella terassikalusteet ja anna kuivua hyvin ennen jatkokäsittelyä. Puiset puutarhakalusteet kannattaa öljytä keväisin ennen käyttöönottoa samalla kun tarkistetaan ruuvien ja muttereiden kiinnitykset. Muovisille terassikalusteille ja polyrottingille on omat pesu- ja hoitoaineensa. Lue käyttöohjeet pakkauksen kyljestä aina huolellisesti ennen toimeen ryhtymistä. Puutarhakalusteiden pehmusteet kannattaa suojata likaa hylkivällä tekstiilisuojalla. Näin pienet sadekuurot, tai pehmusteelle kaatunut marjamehu ei pääse pilaamaan aurinkoisen kesäpäivän tunnelmaa.

Kun ostat uudet puutarhakalusteet, kysy aina huolto- ja hoito-ohjeet myyjältä ja osta samalla tarvittavat hoitoaineet. Näin voit viettää kesän uusista terassikalusteista nauttien ja ne palvelevat kauniina ja kestävinä vuodesta toiseen.

Nopeat vinkit puutarhakalusteiden hoitoon -> 

 

Lue tästä lisää vinkkejä puutarhakalusteiden hoitoon ja kunnossapitoon

SOFTCARE-suoja-aine

NOPEA TOIMITUS

1295
L 6, K 23
SOFTCARE-puunhoitoaineet
Useita eri vaihtoehtoja
1295

Vinkkejä puutarhakalusteiden hoitoon

Melkein kaikki ulko- ja puutarhakalusteet tarvitset hoitoa ja huolenpitoa silloin tällöin. Jotkin materaalit vaativat enemmän tekemistä kuin toiset ja se onkin hyvä huomioida ostopäätöstä tehtäessä. Lasitetulla terassilla tai parvekkeella ulkokalusteet "kärsivät" vähiten sään aiheuttamista vaurioista tai ikävästä siitepölystä. Kuumalla, etelänpuoleisella parvekkeella saattaa lämpö vioittaa parvekekalusteita, ja varsinkin puukalusteet kuivuvat ja kiiinnitykset saattavat löystyä. Tärkeintä on tarkistaa terassikalusteiden kunto ainakin kerran vuodessa ja tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta ilo ja hyöty puutarhakalusteista jatkuisi vielä seuraavakin kesänä.

 

Puiset puutarhakalusteet

Puiset puutarhakalusteet ovat yleensä mäntyä tai kovapuuta. Mäntyisiä puutarhakalusteita löytyy markkinoilta niin maalattuina kuin öljyttynäkin. Kovapuukalusteet yleensä on öljytty värillisellä tai värittömällä puuöljyllä. Jos puinen terassikaluste on jäänyt huoltamatta muutamana kesänä, saattaa kalusteen pinta tikkuuntua ikävästi. Puutarhatuolissa ei ole järin mukava istua, jos pinta tuntuu karhealta. Puinen ulkokaluste on helppo saada vanhaan loistoonsa hiomalla tikkuiset kohdat hienolla hiekkapaperilla ja käsittelemällä kaluste puuöljyllä. Voit valita värittömän puuöljyn tai sävytetyn makusi mukaan. Jos puu on hyvin kuivaa, on öljykäsittely syytä tehdä tuplasti. Anna ensimmäisen kerroksen imeytä puuhun hyvin muutaman päivän ajan ja jos puun pinta tuntuu edelleen karhealta, tee kevyt välihionta ja öljyä pinnat vielä uudestaan. 

Öljykäsittely kannattaa toistaa tämän jälkeen viimeistään seuraavana keväänä. Öljytty terassikaluste hylkii vettä ja kestää auringon UV-säteitä paremmin. Puu ei halkeile ja on kauniin näköinen koko kesän.

 

Muoviset ja polyrottinkiset puutarhakalusteet 

Muovi on materiaalina helppohoitoinen, tosin ei kovin ekologinen. Pitämällä hyvää huolta muovisista puutarhakalusteistasi, ne kestävät vuosia ja näin hyvittävät hieman niiden hiilijalanjälkeä. Pese polyrottinkikalusteet vedellä aina keväisin ennen käyttöönottoa ja syksyisin ennen talviteloille laittoa. Mikään ei estä suihkuttamasta niitä vedellä pitkin kesää, varsinkin siitepölyaikana keltainen extra-kerros terassikalusteen päällä ei ole kovinkaan houkutteleva. Jos polyrottinkisen ulkokalusteen pinnassa on pinttynyttä likaa, käytä siihen tarkoitettua muovikalusteiden pesuainetta. Hankaa lika pehmeällä sienellä irti. Voit kokeilla myös varovasti ihmesientä, jos lika on oikein tiukassa. Myös linnunkakat ym. liat kannattaa puhdistaa terassikalusteesta tuoreeltaan. Lintujen ulosteet polttavat muovinpintaan pysyvän jäljen, mikä ei lähde enää pesuaineellakaan irti. Puhdistamisen jälkeen anna polyrottinkikalusteen kuivua ilmavasti ennen pehmusteiden asettamista.

 

Alumiiniset puutarhakalusteet

Alumiini on kestävä ja kevyt materiaali, joka sopii täydellisesti terassikalusteisiin. Alumiinisia terassikalusteita on helppo liikutella keveytensä ansiosta ja monet alumiiniset terassituolit voidaan pinota päällekkäin tarpeen vaatiessa. Alumiinirunkoisessa terassipöydässä on yleensä joko lasi- tai polywood-kansi. Polywood on muovinen puujäljitelmä ja sen hoito on samanlaista kuin minkä tahansa muovisen ulkokalusteen. Alumiinin pesuun riittää pelkkä vesi tai mieto pesuaine. Terassituolien verhoilukangas on monesti textilene-nimistä muoviverkkoa. Älä käytä hankaavia sieniä tai harjoja verkon pesuun, pehmeä sieni ja muovinpesuaine riittävät.

 

Puutarhakalusteiden pehmusteet

Puutarhakalusteiden pehmusteet ovat yleensä sisältä vaahtomuovia tai -rouhetta. Päällinen on sään ja UV-säteiden kestämää polyesteria tai muuta sekoitekangasta. Vaikka pehmusteet ovat tehty kestämään ulkona, silti vesisateet ja aurinko jättävät myös niihin jälkensä. Jotta terassikalusteen pehmusteet kestäisivät vuodesta toiseen, myös niitä täytyy huoltaa. Käsittele puutarhakalusteiden pehmusteet heti uutena verhoilusuojalla. Verhoilusuoja on samaa, mitä suositellaan myös sohville tai verhoiluille ruokapöydän tuoleille. Näin kankaan pintaan tulee likaa ja kosteutta hylkivä kerros, joka helpottaa kankaan puhtaanapitoa. Esimerkiksi lintujen jätökset lähtevät kankaasta irti helpommin, eikä ikävää pläkkiä välttämättä synny.

Vaikka monissa terassikalusteiden istuinpehmusteissa on vetoketjut, ei se välttämättä tarkoita niiden kestävän vesipesua kotikoneessa. Vetoketju on yleensä kaunein ja helpoin verhoilullinen ratkaisu saada päällinen pehmusteen päälle. Jos ulkokalusteen pehmusteeseen tulee tahra, kokeile siihen ensin tekstiilipesua. Tekstiilipesuaineella lähtevät yleensä tuoreet tahrat helposti ja vaivattomasti. Jos pehmusteiden päälliset ovat pahasti nuhraantuneet, voi ne varovasti irrottaa ja pestä käsin miedolla pesuaineella. Tärkeää on venyttää päälliset oikeisiin mittoihin kosteana ja antaa kuivua vapaasti, välillä taas venyttäen niitä joka suuntaan. Kuivausrumpu kutistaa taatusti kankaan, joten sitä ei suositella. Kun päällinen on vielä nihkeän kostea, kannattaa se jo pujottaa takaisin pehmusteen päälle. Näin päällinen vielä muotoutuu oikeisiin mittoihin. Muista uusia vesipesun jälkeen suojakäsittely verhoilusuojalla. 

Puutarhakalusteiden pehmusteet pysyvät kauniina pitkään, jos otat ne aina suojaan sateelta. Myös lomamatkojen ym. ajaksi pehmusteet kannattaa laittaa säältä suojaan. Navakka tuuli pystyy heittelemään kevyitä istuinpehmusteita pitkin pihaa ja terassia.