• lyhdyt, kynttilät ja kausivalot

Lyhdyt, kynttilät ja kausivalot

Suomessa on hämärää tai pimeää iltaisin yli puolet vuodesta. Tämän vuoksi valaistuksella on suuri merkitys ihmisten jokapäiväisessa elämässä. Myös kausivaloilla, lyhdyilla ja kynttilöillä on oma roolinsa kaamosaikaa torjuessa. Monet koristavat kotinsa heti syyssateiden alkaessa erilaisilla valosarjoilla ja kynttilöillä. Löydä Sotkan edullisesta mallistosta omat tunnelmanluojasi ja aloita kotoilu vielä tänään!

Lue lisää kausivaloista >Tässä kategoriassa ei tällä hetkellä ole yhtään verkkokaupasta ostettavaa tuotetta.

Sotkan tunnelmanluojat

Kun kesäillat hämärtyvät on aika kaivaa ensimmäiset kausivalot ja kynttilät esiin. Pienet valopisteet puutarhassa, terassilla ja kotona luovat tunnelmaa ja kodikkuutta. Syyssateiden alkaessa kynttilöiden himopolttajat hamstraavat kaapit täyteen kynttilöitä ja nostavat ensimmäiset lyhdyt portinpieleen ohikulkijoita ilahduttamaan. Miten ottaa kaamoksesta ja kotoilusta kaikki ilo irti? Alla vinkkejä kausivalojen, lyhtyjen ja kynttilöiden käyttöön.

 

Kausivalot, ei vain jouluvalot

Ennen katsottiin naapureita kieroon, jos parvekkeelle viritti valosarjan ennen marraskuun puoltaväliä. Nykyään ollaan onneksi tämän suhteen suvaitsevaisempia ja hygge, eli kotoilu on yksi suurista trendeistä. Kausivalojen lisäksi kotoiluun kuuluvat villasukat, lämmintä juotavaa ja elämän hidastuminen iltojen pimetessä. 

Kausivaloja saa siis ripustaa esille heti kun siltä tuntuu. Valonauhaa voi kieputtaa suoraan verhotankoa pitkin vaakaan tai pystyyn, peilin ympärille, tai kääriä keräksi vanhaan hillopurkkiin tai maljakkoon lipaston kulmalle. Patterilla toimivat valosarjat ovat näppäriä sohvapöydällä, eikä johtoa tarvitse virittää pitkin lattioita. Parvekkeella ja terassilla tuikkivat kausivalot ilahduttavat myös naapureita, kunhan tuikkiminen on maltillista. Kausivalot kannattaa ajastaa toimimaan illan pimeinä tunteina pistorasiaan laitettavalla ajastimella, näin ne eivät turhaan valaise koko yötä ja kestävät myös pidempään käytössä.

Voit kokeilla valosarjoja myös kranssin ympärillä ovessa, tai kiertämässä hyllyn reunaa keittiössä. Boho-henkinen ripustaa valosarjan seinällä roikkuvaan makrameen tai ryijyyn. 

Huomioi, että kaikki valosarjat eivät käy ulkokäyttöön. Tämä mainitaan tuotteen pakkauksessa ja verkkosivujen tuotetiedoissa. 

 

Kynttilät tuovat tunnelmaa

Kynttilät kuuluvat suomalaiseen syksyyn ja varsinkin jouluun. Tuoksukynttilät ovat monien suosiossa ja niillä saa loihdittua kotiinsa erilaisia tunnelmia, sekä tuoksuherkille migreenin. Ole siis tarkkana tuoksukynttilöiden kanssa ja polta niitä vain hetkittäin. Kynttilöitä polttaessa on syytä huomioida, että kynttilöiden alusta on palamatonta materiaalia, ja etteivät kynttilät ole liian lähellä toisiaan. Kynttilöitä ei saa koskaan jättää valvomatta, jos siis poistut huoneesta, sammuta myös kynttilät.

Lapsi- ja lemmikkiturvalinen kynttilä on led-kynttilä. Pattereilla toimivat led-kynttilät eivät kuumene ja ovat hyvin aidon näköisiä tunnelmanluojia. Led-kynttilöistä voi tehdä näyttäviä asetelmia tarjottimelle tai lyhtyihin. Lisää kynttilöiden väliin sammalta, käpyjä, tammenterhoja ja muita luonnosta löytyviä koristeita. Led-kynttilät ovat myös oiva lahjaidea päiväkodin tädeille, opettajille ja naapureille. 

 

Sisusta lyhdyillä

Kaukana ovat ne ajat, kun lyhdyt kaivettiin esille ensimmäisenä adventtina ja korjattiin komeron perälle nuutinpäivän jälkeen. Nyt lyhdyt somistavat kotia ympäri vuoden. Kesällä lyhty on mainio minikasvihuone, jossa viihtyvät kaktukset, mehikasvit ja muut pienet taimet. Syksyllä lyhtyyn vaihdetaan kausivalot, jotka tuovat tunnelmaa niin parvekkeella, kuin olohuoneessakin. Joulun korvilla lyhdyissä loistavat kynttilät ja taas keväällä se somistetaan pääsiäismunin ja rairuohoin.

Kotoiluun kuuluvat erilaiset lyhdyt yksittäin ja ryppäinä. Kokeile kolmen eri kokoisen lyhdyn ryhmää sisäänkäynnissä, tai laita kaksi isoa lyhtyä ulko-oven molemmin puolin. Valitse lyhtyyn kynttilät kausivärein, syksyllä oranssia ja terraa, jouluna punaista tai hopeaa ja keväällä pastellinsävyjä. Valkoinen kynttilä on aina tyylikäs ja varma valinta.

Lyhty on myös tarpeellinen ja helppo lahja. Kynttilän sijaan lyhdyn voi täyttää makeisilla, kukilla tai muulla lahjan saajaa miellyttävällä. Himosaunoja ilahtuu saunalyhdystä, jonka sisälllä on saunatuoksu ja tervasaippua. Neulojan lyhtyyn voi piilottaa kerän villalankaa ja puikot. 

 

Klikkaa ja lue miten sisustaa koti jouluun

 

Oli aika koristella kotia sitten kausivaloin, kynttilöin tai lyhdyin, Sotkan edullisesta mallistosta löydät kodin tunnelmanluojat helposti.