Joulusisustus kotiin – vinkit ja ideat

Joulun pääväri on punainen

Mistä väristä tunnistaa joulun? Punaisesta tietenkin! Ripaus punaista sinne ja ripaus punaista tänne, siitä on perinteinen joulu tehty. Jotta joulusisustuksessa pysyisi kuitenkin yllä jonkinlainen harmonia, kannattaa punaisen rinnalle tuoda myös muita joulun värejä, kuten valkoista, hopeaa tai sinistä.

Lue alta vinkit, miten sisustaa joulu kotiisi helposti ja edullisesti.

Pidä joulusisustus simppelinä

Myös jouluna vähemmän on enemmän. Joulukuusen voi tietysti kuorruttaa sadoilla koristeilla, mutta mitäpä, jos tänä jouluna antaisitkin kuuselle itselleen tilaa loistaa paraatipaikalla muutaman punaisen pallon ja valoketjun voimin?

Jouluksi voi vaihtaa maton, verhot, sisustustyynyt …vaikka sohvankin, jos niin haluaa. Ehkä sisustukseen kannattaa kuitenkin valita kodikkaita tekstiilejä, jotka toimivat hyvin ennen joulua, ja myös joulun jälkeen. Jos punainen ei ole lempivärisi, voi kodikkuutta ja lämpöä tuoda myös muilla väreillä; tumma turkoosi, hehkuva tiilenpunainen tai oranssi, ja upea sammaleenvihreä toimivat niin jouluna, kuin arkenakin kodin sisustuksessa.

Tekstiileissä panosta pehmeisiin ja lämpimiin torkkupeittoihin ja taljoihin. Kun energiaa ja lämmityskustannuksia pitää säästää, on ihana kietoutua sohvalla lämpimään villahuopaan ja vetää jalkaan untuvatöppöset, tai villasukat. Myös paksut matot tuovat lämpöä varpaiden alle ja mikään ei estä laittamasta useampaa mattoa päällekkäin, limittäin ja lomittain. Samalla saat hauskan tilkkutäkkimäisen lattian ja lämpimät jalat.

Sisustustaljoilla loihdit hetkessä sisustukseen jouluisen metsämökin tunnelmaa. Talja sängyn, sohvan tai tuolin päällä tuo sisustukseen muutakin kuin pelkkää "Lapin lisää". Kokeile sisustustaljaa myös makuuhuoneessa sängyn vieressä mattona.

Viehäty valoista

Vuoden pimeimpään aikaan on aika sytyttää kynttilät ja tuhannet valoketjut. Kun käytät led-valoja ja -valoketjuja, säästät samalla myös sähköä. Jouluvaloissa kannattaa käyttää ajastinta, jolloin valot palavat vain vuorokauden hämärimpään aikaan tunnelmaa tuoden ja energiaa säästäen.

Kynttilät kuuluvat jouluun kuin manteli joulupuuroon. Kynttilöitä kannattaakin hankkia hyvissä ajoin jo ennen joulua ja varautua samalla yllättäviin sähkökatkoihin. Kynttilän lepattava liekki myös rauhoittaa mielen ja saa näin aikaan oikeanlaisen joulutunnelman. Lemmikki- ja lapsiperheissä aidot kynttilät voi korvata pattereilla toimivilla led-kynttilöillä. Näin paloturvallisuus on taattu, mutta tunnelma ei kärsi.

Jouluna makuuhuone muuttuu satumetsäksi

Miltä tuntuisi nukkua talviunta suuren kuusen siimeksessä pehmeillä ja lämpimillä vällyillä? Oman satumetsän voit rakentaa helposti makuu- tai lastenhuoneeseen. Eläinaiheinen matto, havuköynnös sängynpäädyn päällä tuhansin tuikkivin tähtösin, sekä muhkea petaus houkuttelee talviunille kenet tahansa karhunpennun. Teddypintaiset sisustustyynyt ja söpöt eläintyynyt sopivat satumetsän jouluun täydellisesti. Pehmeät taljat sängyn päällä ja lattialla tuntuvat mukavalta niin poskea, kuin varpaitakin vasten. Kun yöpöydän tai ikkunalaudan koristaa vielä kävyillä, oksilla tai pienellä kuusella, voidaan koko perhe kutsua viettämään satumetsän joulua.

.

Ruokaryhmä kerää perheen juhla-aterialle

Tärkeintä joulussa on yhdessäolo …ja tietysti syöminen. Kun ruokapöytä notkuu toinen toistaa ihanampia herkkuja, ei pöydästä malta nousta aivan äkkiä, vaikka pukkikin jo kolkuttelisi ovella. Ruokapöydän saa somistettua helposti havuilla, kävyillä ja kynttilöillä. Tuijan oksat tai kuusen havut tuovat luonnon lähelle ja kaupan päälle tulee ihana tuoksu. Punainen ja vihreä toimivat kattauksessa hyvin yhdessä, koska ovat väriympyrän vastavärit.

Hyödynnä myös jouluiset mausteet kodin ja ruokailutilan koristelussa. Kanelitangot ja tähtianikset on kuin tehty joulukoristeiksi. Glögin tai kaakaon voi myös somistaa kanelitangoilla ja vastaleivoituilla piparkakuilla. Lasten suut kääntyvät hymyyn, kun kuuman kaakaon höystää ihanan pehmeillä vaahtokarkeilla ja kermavaahdolla.

Joulupöytään katetaan perinteisesti isoäidin perintöposliinit tai muut juhla-astiat. Jos riisipuuro maistuu liian arkiselta tavalliselta lautaselta, eikä perintöposliineja ole näköpiirissä, piipahda kirpputorilla tai kierrätyskeskuksessa, ja osta edullisesti kauniit kukkalautaset ilahduttamaan juhlapöytää. 

Kerää joulukoristeet luonnosta

Kauneimmat joulukoristeet löytyvät luonnosta. Havut, kävyt, oksat, kepit ja tammenterhot ovat täydellisiä koristeita ja askartelumateriaaleja. Kiepauta oveen kranssi marjakuusen oksista tai ketunliekosta ja lisää koristeeksi muutama käpy. Kynttiläasetelma syntyy helposti sammaleesta ja puolukanvarvuista. Aito joulukuusi olohuoneen nurkassa, tai pieni kuusi tai männynoksa vanhassa lasipullossa tuo joulun kotiin ja konttoriin.

Luonnonmateriaaleja kerätessäsi muista kysyä maanomistajan lupa. Maassa olevia oksia ja käpyjä saa kerätä ilman lupaa, sammalta taas ei. Myöskään puiden oksia ei saa katkoa ilman lupaa.

Kodikas joulu syntyy pehmeistä ja lämpimistä tekstiileistä, luonnonmateriaaleista, kuten puupinnoista, rottingista ja juutista, sekä kanelin ja piparkakkujen tuoksusta. Kun kynttilät on sytytetty, on aika laittaa joululaulut soimaan ja vain nauttia.

Kiireetön ja rauhallinen joulu on täällä!

Shoppaile tuotteita joulukotiin

29.11.2017 16:45