Mattojen vinkit ja oppaat

Mattojen materiaaliopas

Sileät keinokuitumatot, Polypropyleeni

Sileästä keinokuitumatosta on helppo imuroida muruset ja muut pienet roskat. Sileä matto on myös helppo pyyhkäistä puhtaaksi jos siihen tipahtaa ruokaa tai kaatuu nestettä. Polypropyleeni matto on vettähylkivä ja helppohoitoinen, jonka ansiosta hyvä matto parvekkeelle tai esimerkiksi terassille. Allergiaperheissä kannattaa suosia pölyämättömiä keinokuitumattoja.

Keinokuitumatto sopii siis erityisesti keittiöön, eteiseen tai parvekkeelle, koska se kestää hyvin kosteutta ja sileältä pinnalta on helppo imuroida hiekat ja roskat. Keinokuitumaton voi pestä laakavesipesulla, mutta sitä ei saa liottaa. Tasokuivaus.

Puuvillamatot

Puuvillamatto on luonnonmateriaalista kudottu, taipuisa matto. Räsymatot ovat yleensä puuvillaa, joskin kuteessa saattaa olla joukossa myös keinokuituja. Kierrätyspuuvillan käyttö on myös yleistynyt. Puuvillamatto on miellyttävän tuntuinen jalkojen alla ja sopii hyvin esim. lastenhuoneen matoksi. Puuvillamaton voi pestä vedellä, pienet matot mahtuvat pyykkikoneeseenkin. Huomioi, että liian korkeassa pesulämpötilassa puuvillamatot saattavat päästää väriä. Raitamatot täytyy kuivata raidan suuntaisesti, ettei valuva vesi sotke värejä.

Plyysimatot

Plyysimatto on lyhytnukkainen ja pehmeä matto. Materiaalina plyysimatoissa on yleensä polypropyleeni. Plyysimatoissa on yleensä värejä, kuvioita ja kuoseja. Nukassa saattaa olla myös pieni kiilto, mikä tekee siitä arvokkaan näköisen. Plyysimatto valitaan monesti olohuoneeseen sen näyttävyyden vuoksi. Plyysimatto kannattaa pesettää pesulassa, sillä se vaatii laakavesipesun ja tasokuivauksen. Säännöllinen imurointi pitää maton puhtaana ja raikkaana. Vältä voimakasta tamppausta.

Viskoosi ja chenillematot

Viskoosi on muuntokuitu, jota valmistetaan mm. kuusen ja koivun selluloosasta. Viskoosimatot ovat kevyitä ja ulkonäöltään silkkisiä ja kiiltäviä. Pehmeä, tiheä nukka on mukava jalan alla ja viskoosimatto soveltuukin parhaiten olo- tai makuuhuoneeseen. Vaikka matto on ohut, pohjassa oleva lateksointi pitää maton hyvin paikoillaan lattialla.

Viskoosin kuitu on herkempää kuin keinokuitu, joten sitä ei suositella eteiseen, jossa hiekka ja kengänpohjat raapivat maton pintaa. Viskoosimaton puhtaana pitoon kuuluu imurointi hellästi nukan suuntaan. Tahrat poistetaan tuoreeltaan miedolla saippualla ja vähäisellä vedellä. Liiallinen vesi saattaa jättää pysyviä pläkkejä mattoon.

Villamatot

Villa on yksi kestävimmistä ja suosituimmista materiaaleista myös matoissa. Villa puhdistaa itse itsensä, joten se on helppohoitoinen ja jalan alla lämmin. Villamattoja on pitkänukkaisina ns. paimentolaismattoina sekä sileinä, kudottuina Dhurrie-mattoina.

Villamatosta saattaa irrota uutena nukkaa imuroinnin yhteydessä mikä on täysin normaalia. Villamaton puhdistukseen ei saa käyttää saippuaa, sillä se vahingoittaa kuituja. Parhaiten villamatto puhdistuu ja raikastuu pakkaslumessa. Vie matto ulos ja odota tovi ennen kuin heität sen nukkapuoli alaspäin puhtaaseen pakkaslumeen. Lämpimään mattoon lumi tarttuu kiinni. Harjaa villamatto pehmeällä harjalla ja vie puhdistunut matto takaisin sisälle.

Juuttimatot

Juutti on luonnonkuitu ja materiaalina hieman karhean tuntuinen jalan alla. Juutti soveltuu hyvin eteistiloihin tai terassille, sillä siinä ei lika näy kovin helposti. Uutena juuttimatto hieman varisee joten imurointi kannattaa tehdä maton molemmin puolin. Tahrojen poistossa kannattaa olla nopea, sillä juutin kuidut imevät nesteen helposti sisäänsä. Juuttimattoa ei saa liottaa ja pesuksi suositellaan laakavesipesua ja tasokuivausta.

Vinkit maton puhdistukseen ja ylläpitoon

1. Valitse oikea matto oikeaan paikkaan. Eteisen ja tuulikaapin matoiksi sopivat helppohoitoiset bukleematot. Ruokapöydän alle kannattaa hankkia sileä keinokuitumatto, josta on helppo imuroida muruset ja muut pienet roskat.

2. Matoissa on mukana pesuohjeet joita kannattaa noudattaa jotta matto pitäisi muotonsa ja värinsä. Liian kuuma vesi saattaa irrottaa väriä ja kutistaa maton.

3. Maton huoltoa helpottaa jos käsittelet uuden maton Soft Care –matonsuojasuihkeella. Suoja-aine tekee maton pinnalle näkymättömän kalvon, joka hylkii nesteitä ja likaa. Nesteet jäävät pisaroina kalvon pinnalle ja ovat helposti pyyhittävissä pois.

4.  Puhdista tahrat aina tuoreeltaan ennen kuin ne ehtivät maton kuituihin asti.

5. Säännöllinen imurointi mattosuulakkeella pari kertaa viikossa poistaa irtoroskat ja pölyt maton pinnalta. Nukkamatot ja plyysimatot kannattaa imuroida nukan suuntaisesti, jottei nukka vahingoitu ja irtoa.

Osta matonhoitotuotteet helposti verkosta!

Tahranpoistovinkit

Kuratahrat

Anna kuran kuivua rauhassa. Jos yrität poistaa sitä märkänä, kura vain leviää. Kuivumisen jälkeen imuroi kura pois. Jäljelle jääneen lian puhdistukseen sopii Softcare pesuaine tai voit pyyhkiä jäljen miedolla pesuaineliuoksella ja froteepyyhkeellä.

Punaviini

Toimi nopeasti, sillä punaviini värjää taatusti mattosi. Ripottele punaviinitahran päälle suolaa tai kivennäisvettä, joka laimentaa tahraa. Painele froteepyyhkeellä tahra irti. Älä hiero ettei tahra leviä. Tahran poistoon käy myös Soft Care –mattopesu.

Steariini

Anna steariinin kuivua ja raaputa helposti irti lähtevä osa pois. Lopun steariinin saat matosta talouspaperin ja silitysraudan avulla. Laita tahrakohdan päälle talouspaperi ja paina kuumalla silitysraudalla paperin päältä. Steariini imeytyy paperiin. Vaihda puhdas paperi ja toista käsittely kunnes tahra on lähtenyt.

Kahvi

Kostuta värjäämätön froteepyyhe kylmään veteen ja painele sillä tahraa. Älä hankaa jottei tahra painu syvemmälle kuituihin. Lisää kosteaan froteepyyhkeeseen tippa käsitiskiainetta tai Soft Care -mattopesua ja painele tahra sillä irti. Voit tämän jälkeen painella tahrakohdan vielä kertaalleen puhtaalla pyyhkeellä ja kylmällä vedellä. Älä käytä kuumaa tai lämmintä vettä, sillä se saa tahran jämähtämään mattoon kiinni.

Lemmikkien karvat

Lemmikkien karvat lähtevät matosta helpoiten ihmesienellä. Pyyhi kuivalla ihmesienellä maton nukan suuntaisesti. Karvat kerääntyvät kasoiksi jotka on helppo poimia käsin. Lopuksi imuroi vielä matto. Ihmesienen tilalla voit kokeilla kostean nihkeää pesusientä, pyyhintää kumihanskalla tai vaikka ikkunalastalla.

Miten valita sopiva terassimatto?

Kaikki matot eivät sovellu ulkokäyttöön, eivätkä varsinkaan taivasalle. Millainen matto on sitten sopiva myös ulkokäyttöön? Lue vinkit alta.

  • Terassimatot ovat yleensä polypropyleenia tai vastaavaa materiaalia, jotka kestävät hyvin kosteutta. Kaikki keinokuitumatot eivät kuitenkaan sovellu ulkokäyttöön, joten tarkista maton tiedot takapuolen etiketistä.
  • Täysin muovia oleva terassimatto kestää hyvin vesisadettakin. Muovimatto ei haihduta juurikaan maton alle kertyvää kosteutta, joten rankkasateen jälkeen kannattaa matto nostaa ylös, jotta terassilaudat pääsevät kuivumaan.
  • Juuttimatto soveltuu ulos, jos terassi on katettu ja suojattu sateelta. Taivasalla juuttimatto saattaa kestää yhden kesän, riski homehtumisesta on kuitenkin aina olemassa.
  • Laadukkaassa terassimatossa on myös UV-suoja, joka estää maton värien haalistumisen auringossa. Ulkomaton tuote- ja pakkaustekstit kannattaa siis lukea huolellisesti ennen ostopäätöstä.
  • Oikean kokoinen terassimatto kerää kalusteet yhteen ja rajaa tilaa. Kapealle terassille voi hankkia käytävämaton ja pienelle terassille  sopii myös ulkolaatua oleva pyöreä matto.
  • Leikattava parvekematto on helppo mitoittaa juuri oman terassin tai parvekkeen kokoon sopivaksi.