Olohuoneen vinkit ja oppaat

Olohuoneen kalusteiden pintamateriaaliopas

Kangasverhoilu

Kankaisen sohvan valinta kannattaa aloittaa tutkimalla kankaan materiaalia ja  tunnuslukuja.

Useimmat kangassohvat verhoillaan polyester-kankaalla. Se on kestävä ja suojasuihkeella käsiteltynä se hylkii myös likaa. Luonnonkuituja käytetään sohvakankaissa yhä vähemmän, mutta esimerkiksi villassa on se etu, että se puhdistaa itsensä tuuletettaessa.

Oikein suojattu sohva hylkii nesteitä ja lika on helppo pyyhkiä sen pinnalta pois.

Martindale

Martindale-testi kertoo kankaan hankauksen kestosta. 

Kodin sisustuskankaiden hankauksenkestoarvon eli Martindale-arvon tulee olla yli 12 000, julkisten tilojen vähintään 35 000.

Näin luet Martindale-arvoa:

15 000 kierrosta vähäiseen kulutukseen
15 000 - 20 000 kierrosta kevyeen käyttöön
20 000 - 25 000 kierrosta  tavalliseen päivittäiseen käyttöön
yli 25 000 kierrosta  kovaan käyttöön
yli 50 000 kierrosta  julkisen tilan kalusteeseen

Pilling

Pilling-luku kertoo, kuinka helposti kangas nyppyyntyy. Kankaan pilling-arvo ilmoitetaan asteikolla yhdestä viiteen, josta 5 on paras arvosana. Toisin sanoen: mitä suurempi Pilling-luku, sitä vähemmän kangas nyppyyntyy.

Nahka- ja keinonahkaverhoilu

Nahkasohva on usein arvokas, mutta laadukas nahka voi kestää vuosikymmeniä. Se on myös helppo puhdistaa.

Keinonahkainen sohva on nahkasohvan lailla helppo puhdistettava ja nykyiset keinomateriaalit ovat myös kestäviä. Toisten mielestä keinonahka voi tosin olla viileä istua.

Nahka- tai keinonahkasohva ei kerää pölyä ja tästä syystä ne ovat hyviä sohva- valintoja eläinperheeseen. Toisaalta esimerkiksi kissan kynnet voivat naarmuttaa nahkaa.

AquaClean

AquaClean on verhoilukangas, joka ei liasta hätkähdä!  Kaikki tahrat, kuten esimerkiksi kahvi-, viini- sekä ruokatahrat puhdistuvat helposti pelkällä vedellä. Kankaat kestävät myös kovaa kulutusta ja niiden värinkesto on hyvä. Näiden ominaisuuksien ansiosta ne sopivat erinomaisesti lapsi- ja lemmikkieläinperheille.

AquaClean- huonekalukankaiden antimikrobinen SafeFront-ominaisuus estää virusten ja bakteerien kasvun materiaalin pinnalla. AquaClean-molekyylikerros puolestaan estää niiden pääsyn kankaan syvempiin kuitukerroksiin. SafeFront-käsittely tehdään AquaClean-kankaan kuituun, joten se on täysin ekologinen ja turvallinen sekä konepesunkestävä.

Kangasverhoilu - vinkit sohvan hoitoon

1. Suojaa sohva verhoilukankaalle tarkoitetulla suoja-aineella. Suojattu pinta hylkii likaa ja kosteutta.

2. Sohvan tahranpoistossa käytetään puhdasta pesusientä tai valkoista pyyhettä. Kangassohvan tahroja käsitellessä aloitetaan käsittely aina tahran reunasta keskelle edeten, jottei tahra leviä. Sohvan puhdistusainetta kannattaa pitää aina siivouskaapissa valmiina.

3. Jos sohvassa on irralliset selkätyynyt, käännä niitä säännöllisin väliajoin, jotta pehmuste pysyy muodossaan.

4. Imuroi irtolika tarvittaessa. Kangassohvan pesu onnistuu imuroinnin jälkeen höyrypesurin tai painehuuhtelulaitteen avulla, kunhan muistat varmistaa, että sohvan tai nojatuolin pintamateriaali kestää höyry- tai vesipesun. Pesun jälkeen pinta suojataan sohvan suojasuihkeella.

5. Huomioi, ettei irroitettavat sohvanpäälliset tarkoita automaattisesti, että ne kestävät kone/vesipesua. Liian kova pesu voi hajoittaa vetoketjun ja jos kangas pääsee kutistumaan, on sen takaisin laitto hankalaa. Vetoketju on usein päällisissä verhoiluteknisistä syistä, jotta sohva näyttäisi mahdollisimman tyylikkäältä ja napakalta.

Nahkasohvan puhdistusvinkit

1. suojaa sohva nahan suoja-aineella. Softcare Leather Protector on tehokas suoja kastumista ja vesi- ja öljypohjaista likaa vastaan. Nahkasuoja sopii kaikille aidoille nahkatyypeille, pintanahalle ja myös mokalle ja nupukille, joille ei voi käyttää vaha- tai rasvapohjaisia hoitoaineita. Ei vaikuta nahan hengittävyyteen, väriin eikä syttyvyyteen.

2. Pese nahkasohva kerran-pari vuodessa, jottei likaa pinty sohvaan.

3. Nahkasohvan peseminen onnistuu paitsi nahkasohvan puhdistusaineen avulla, myös muilla nahan pesuun sopivilla aineilla: marseille-saippualla, satulasaippualla - tai jopa miedolla iholle tarkoitetulla, kosteuttavalla suihkusaippualla.

4. Nahkasohva pestään nihkeällä rätillä, joka on kastettu puhdistusvesiliuokseen ja josta on väännetty ylimääräinen vesi pois. Pesun jälkeen sohva pyyhitään pelkkään veteen kastetulla nihkeällä liinalla.

5. Hoitovahalla pidät nahkakalustosi pehmeänä ja kauniina pitkään. Hoitovahaus on hyvä tehdö 2-3 kertaa vuodessa nahan kuivumista vastaan.