Valaistus - vinkit ja oppaat

Valaistus - vinkit ja oppaat

Ota valaistuksen termistö haltuun

Lumen

Lumen-arvo (lm) ilmaisee kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Yleisvalon määräksi sisätiloissa suositellaan 100 lumenia/ neliö. Mitä suurempi lumenluku lampussa on, sitä kirkkaampi lamppu. Se, paljonko lumeneita huonetilaan tarvitaan, riippuu huoneen koosta ja käyttötarkoituksesta; haetaanko enemmän tunnelmaa, vai työskentelyvaloa?

Lux

Lux (lx) ilmoittaa valaistusvoimakkuuden. 1 lux = 1 lumen m2, lukema kertoo siis valotehon pinta-alayksikköä kohti. Riittävä luxmäärä huonetilassa on yleensä 50–1000 luxin väliltä. Tiloissa, joissa käydään vain tilapäisesti, riittää hyvin 100 luxin valaistus. Hyvä työskentelyvalo on voimakkuudeltaan vähintään 300 luxia, mielellään enemmän.

Kelvin

Värilämpötilan yksikkö on kelvin (K). Kelvin luku siis kertoo, kuinka lämpimän tai kylmän sävyistä valo on. Hehkulampun värilämpötila on 2700 kelviniä, kun taas halogeenilamppu on noin 3000 K. Tämän sävyiset lamput tuovat kotiin pehmeän ja lämpimän värimaailman. Jos haetaan kirkkaampaan ja valkoisempaa valoa, kannattaa lampun kelvin luku olla lähempänä 4000 K. Päivänvalolamput ovat värilämpötilaltaan yli 5000 K. Kun värilämpötilassa mennään yli 5500 kelvinin, alkaa valo näyttää jo sinertävältä.

RA-indeksi

RA-indeksi (CRI) kertoo lampun värintoistokyvyn. Värintoistokyky ilmaisee, miltä kalusteiden, seinäpintojen ja tekstiilien värit tulevat valossa näyttämään. Mitä suurempi RA-luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat lampun valossa.

Halogeenilampulla RA-indeksi on 100. Led-lampuilla se taas vaihtelee, ja se kannattaakin tarkistaa lamppupaketin kyljestä. Kotikäyttöön suositellaan lamppuja, joiden RA-indeksi on vähintään RA 80.

Watti

Watti (W) on tehon yksikkö, joka ilmoittaa kuinka paljon sähköä laite tarvitsee toimimiseen. Mitä suurempi laitteen wattiteho on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. 1 kilowatti on 1000 wattia.

Voltti

Voltti (V) on SI-järjestelmän johdettu jännitteen yksikkö ja ilmaisee jännitteen, jolla virta tulee ulos. Suomessa kotitalouksissa pistorasioiden, sähkökeskusten ja yleensä myös valaistuksen jännite on 230 V. Lamppu, joka toimii 220–240 voltin jännitteellä, voidaan asentaa suoraan verkkovirran jännitteeseen. Jos lamppu taas vaatii pienemmän jännitteen, se tarvitsee toimiakseen muuntajan tai liitäntälaitteen.

Ampeeri

Ampeeri (A) on virran yksikkö. Ampeeri kertoo laitteen virrankulutuksen. Tehokkaampi lamppu kuluttaa samalla jännitteellä enemmän ampeereita kuin pienitehoisempi lamppu.

Lampun kanta

Lampun kanta ja sen koko ilmoitetaan kirjain ja numero yhdisteellä. Yleisin lampun kanta on hehkulampustakin tuttu E27. Tiesitkö, että kirjain E, tulee sanasta Edison? Hän on kaveri, joka keksi hehkulampun. Numero 27 taas tarkoittaa lampun korkin halkaisijaa, eli 27 mm.

Myös E14, E27, GU4, GU5.3, GU9, GU10 ja GX53 ovat tavallisia led-lamppujen kantoja. Tarkista valaisimesta aina lampun kannan koko ja malli, sekä sallittu wattimäärä ennen lamppuostoksille lähtöä.

Olohuoneen valaisimet

Kun olohuoneessa on useampi valopiste, voi niillä säädellä valon määrää ja huoneen tunnelmaa. Miten valaista olohuone toimivasti? Lue vinkit alta.

  • Yleisvaloa tarvitaan siivoamiseen, sekä perustoimintoihin. Kattovalaisin antaa hyvän yleisvalon ja voi toimia samalla myös huoneen katseenvangitsijana.
  • Lukunurkkaus tarvitsee oman valopisteensä. Kätevästi paikasta toiseen siirtyvä jalkalamppu toimii niin lukuvalona, kuin käsitöitä tehdessäkin. Monet lattiavalaisimet on varustettu myös himmentimellä, mikä mahdollistaa pehmeän taustavalon esim. televisiota katsellessa.
  • Pöytävalaisimet tuovat tunnelmallisia valopisteitä ympäri olohuonetta. Kun pöytävalaisimeen valitsee kangasvarjostimen tai värillisen lasikuvun, siivilöityy valo kauniisti huonetilaan. Erilaiset pöytävalaisimet tekevät sisustuksesta mielenkiintoisen ja boheemin. 
  • Olohuoneen valaisimet voivat olla keskenään hyvinkin samanlaisia tai sitten jokainen valaisin voi olla oma "statement piece", halliten paikkansa. Myös polttimon teholla voidaan säädellä valon määrää ja kirkkautta. Kokeile valaisimeen rohkeasti erilaisia polttimoita, jotta löydät optimaalisen valotehon ja tunnelman.

 

Saisiko olla sopiva lattiavalaisin?

Kattovalaisin, lyhyt oppimäärä

Jokaiseen huonetilaan löytyy sopiva kattovalaisin. Miten kattovalaisimet eroavat toisistaan, alla muutama vinkki ja huomio.

  • Roikkuva kattovalaisin: Sopii korkeaan tilaan ja ruokapöydän ylle. Huomioi kattovalaisinta hankkiessa johdon pituus, jotta varsinkin korkeissa tiloissa valaisin ei jää killumaan liian ylös. Ruokapöydän ylle valaisimen sopiva ripustuskorkeus on 60 cm ruokapöydän pinnasta.
  • Plafondi: Sopii mataliin huoneisiin, käytäviin ja eteistiloihin. Plafondi on matala, aivan kattoon kiinni tuleva valaisin. Valaisimen kupu voi olla lasia, paperia tai kangasta, jonka läpi valo siivilöityy kauniisti.
  • Spottivalaisin: Sopii mataliin huoneisiin ja tiloihin, joihin halutaan useampi valopiste kohdistettuna. Spottivalaisimia löytyy yhden valopisteen valaisimista aina 5 tai 7 valopisteen valaisimiin. Spottivalaisin tulee hyvin lähelle kattoa ja jokaisen spottivalon voi suunnata haluamaansa suuntaan. Valon voi kohdistaa suoraan alaspäin, seinään, kalusteeseen tai epäsuorasti katon kautta yleisvaloksi.
  • Kruunu: Sopii normaalin korkuiseen huonetilaan ja katseenvangitsijaksi. Kruunussa on yleensä useampi valopiste, joko kolme, viisi, seitsemän tai jopa 12 lamppua mallista ja tyylistä riippuen. Kruunukytkentä tarkoittaa, että puolet kruunun valoista saa palamaan ja toinen puoli voidaan jättää ”pimeäksi”. Tätä varten tarvitaan nimenomaan kruunukytkentä-toiminto ja valaisimen virtakytkin, jossa on kaksi painiketta.

Kattovalaisimet kattoon kuin kattoon!

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneen valaistusta suunniteltaessa, huomioi ainakin nämä seikat:

  • Makuuhuoneeseen tarvitaan yleensä yleisvaloa, lukuvaloa ja tunnelmavaloa. Useammalla erilaisella valopisteella pystyy helpoiten säätelemään valon määrää ja voimakkuutta.
  • Tarvittava yleisvalo siivoamiseen ym. saadaan tehokkaalla kattovalaisimella. Kattovalaisin voi olla katossa kiinni oleva plafondi tai useamman polttimon spottivalaisin.
  • Lukuvalona toimii yöpöydällä sijaitseva pöytävalaisin, tai seinään kiinnitettävä, alaspäin kohdennettava seinävalaisin. Seinävalaisimet mahdollistavat juuri sopivan korkeuden valoon ja käyttäjään nähden. Varsinkin hämärässä huoneessa on hyvä kiinnittää huomiota lukuvalon tehokkuuteen, etteivät silmät eivät rasitu.
  • Makuuhuoneen tunnelmavalo syntyy himmennettävällä kattovalaisimella tai pöytävalaisimella, jossa on valoa pehmentävä varjostin, tai lasikupu. Pehmeää valoa luova pöytävalaisin toimii myös lastenhuoneessa yövalona.
  • Lisää makuuhuoneen tunnelmaa valoketjulla tai led-valonauhalla. Led-nauhan voi kiinnittää sängyn rungon alalaitaan tai kattoon, kattolistan alapuolelle.
  • Näppärät ikkunavalaisimet toimivat hyvin myös makuuhuoneessa. Ikkunavalaisin on helppo asentaa sängyn viereen, sillä siinä on tavallinen pistoke.

 

Löydä unelmiesi seinävalaisin!

Miten valita työhuoneen valaisin?

Työpisteen ääressä työskentely vaatii valaistukselta paljon. Alla muutama vinkki sopivan työpöydän valaisimen hankintaan.

  • Työpöydälle löytyy pöydän päälle tulevia pöytävalaisimia, sekä pöydän kanteen kiinnitettäviä työvalaisimia. Pöydän koko, sekä työskentelytilan tarve vaikuttavat siihen, kumman mallinen työpisteen valaisin kannattaa hankkia.
  • Työpisteen valaisimessa on oltava säätömahdollisuus valon korkeuden, kuin kohdistettavuudenkin suhteen. 
  • Sijoita työvalaisin niin, ettei se häikäise suoraan silmiisi, eikä päin tietokoneen näyttöä.
  • Hyvä työpisteen valaisin on myös himmennettävä. Näin voit säädellä valon määrää tarpeesi mukaan.
  • Led-valaisin on turvallinen työpöydän valaisin, sillä ei se kuumene. Toisin kuin hehkulamppua, led-valaisinta voi koskea sen ollessa päällä. Led-valaisimet ovatkin turvallisia myös lasten huoneessa. 

 

Löydä täydellinen pöytävalaisin täältä!

Ruokailutilan valaistus

Ruokailutilan valaistuksessa on syytä huomioida ruokapöydän koko ja malli, sekä valaisimen ulkonanäkö ja materiaali. Alla vinkit ruokailutilan valaistukseen:

  • Ruokapöydän päällä suositaan riippuvia valaisimia, sillä ne tuovat valon lähemmäs pöytää, sekä samalla toimivat myös sisustuselementtinä. Kun ruokapöydän ja kattovalaisimen tyyli kohtaavat, pysyy ruokailutilan sisustus rauhallisena.
  • Ruokapöydän valaisin ripustetaan noin 60 cm korkeudelle pöydän pinnasta. Huomioi, että kiiltävä pöydänkansi saattaa heijastaa valon pöydän pinnasta ruokailijoiden silmiin. Tällöin kannattaa valita valaisin, jonka valonlähde on epäsuora.
  • Tumma pöydän pinta imee valoa itseensä. Jotta valoa on riittävästi pöydän yllä, kannattaa valita valoteholtaan tehokas kattovalaisin, tai valaisin, jossa on useampi valopiste.
  • Himmennettävällä kattovalaisimella saa luotua erilaisia tunnelmia myös ruokailutilaan. Romanttisille illallisille sopii tietysti pehmeä kynttilänvalo.
  • Ruokapöydän valaisin voi mukailla ruokapöydän mallia, kuten pyöreän pöydän ylle voi valita pyöreän valaisimen. Iso ruokapöytä taas saattaa tarvita useamman valonlähteen yläpuolellensa. Useampi saman sarjan kattovalaisin rivissä ruokapöydän yllä on myös näyttävä sisustuselementti. 
  • Huomioi myös kattovalaisimen materiaali. Rottinkinen valaisin päästää valoa läpi myös varjostimesta, kun taas metallisen varjostimen valo kohdistuu suoraan alas pöydän pintaan.

Osta sopiva plafondi tai spottivalaisin kotiisi

Valaisimet sisustuksessa, inspiroidu kuvistamme ja kokeile vielä tänään!

Eteisen valaisimet

Huomioi ainakin nämä, kun hankitalistallasi on eteisen valaisin;

  • Sopiva valaisin eteiseen antaa hyvän valon, eikä roiku liian matalalla. Plafondi tai spottivalaisin sopivat varsinkin mataliin tiloihin, kuten tuulikaappiin.
  • Suuri eteishalli taas tarvitsee joko usemman valaisimen, tai yhden isomman kattovalaisimen. Näyttävä kattokruunu tai useamman polttimon kattovalaisin ottaa vieraat vastaan juhlallisesti.
  • Jos eteiseen mahtuu taso tai lipasto, kannattaa sen päälle sijoittaa myös pöytävalaisin. Pöytävalaisin tuo eteiseen sisustuksellisuutta tarpeellisen valon lisäksi.
  • Pienen ja kapean eteisen valaisin voi olla myös seinävalaisin. Seinävalaisimet voi kiinnittää juuri sopivalle korkeudelle ja valon lisäksi ne antavat ilmettä kompaktiinkin eteiseen.
  • Led-valaisimet ovat turvallisia ja vievät vain vähän sähköä. Led-lamput ovat myös pitkäikäisiä, joten niiden vaihtoväli saattaa olla parhaassa tapauksessa vuosia.

Näppärät ikkunavalaisimet edullisesti!