Lumen-arvo (lm) ilmaisee kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Yleisvalon määräksi sisätiloissa suositellaan 100 lumenia/ neliö. Mitä suurempi lumenluku lampussa on, sitä kirkkaampi lamppu. Se, paljonko lumeneita huonetilaan tarvitaan, riippuu huoneen koosta ja käyttötarkoituksesta; haetaanko enemmän tunnelmaa, vai työskentelyvaloa?
Lux (lx) ilmoittaa valaistusvoimakkuuden. 1 lux = 1 lumen m2, lukema kertoo siis valotehon pinta-alayksikköä kohti. Riittävä luxmäärä huonetilassa on yleensä 50–1000 luxin väliltä. Tiloissa, joissa käydään vain tilapäisesti, riittää hyvin 100 luxin valaistus. Hyvä työskentelyvalo on voimakkuudeltaan vähintään 300 luxia, mielellään enemmän.
Värilämpötilan yksikkö on kelvin (K). Kelvin luku siis kertoo, kuinka lämpimän tai kylmän sävyistä valo on. Hehkulampun värilämpötila on 2700 kelviniä, kun taas halogeenilamppu on noin 3000 K. Tämän sävyiset lamput tuovat kotiin pehmeän ja lämpimän värimaailman. Jos haetaan kirkkaampaan ja valkoisempaa valoa, kannattaa lampun kelvin luku olla lähempänä 4000 K. Päivänvalolamput ovat värilämpötilaltaan yli 5000 K. Kun värilämpötilassa mennään yli 5500 kelvinin, alkaa valo näyttää jo sinertävältä.
RA-indeksi (CRI) kertoo lampun värintoistokyvyn. Värintoistokyky ilmaisee, miltä kalusteiden, seinäpintojen ja tekstiilien värit tulevat valossa näyttämään. Mitä suurempi RA-luku on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat lampun valossa.
Halogeenilampulla RA-indeksi on 100. Led-lampuilla se taas vaihtelee, ja se kannattaakin tarkistaa lamppupaketin kyljestä. Kotikäyttöön suositellaan lamppuja, joiden RA-indeksi on vähintään RA 80.
Watti (W) on tehon yksikkö, joka ilmoittaa kuinka paljon sähköä laite tarvitsee toimimiseen. Mitä suurempi laitteen wattiteho on, sitä enemmän se kuluttaa sähköä. 1 kilowatti on 1000 wattia.
Voltti (V) on SI-järjestelmän johdettu jännitteen yksikkö ja ilmaisee jännitteen, jolla virta tulee ulos. Suomessa kotitalouksissa pistorasioiden, sähkökeskusten ja yleensä myös valaistuksen jännite on 230 V. Lamppu, joka toimii 220–240 voltin jännitteellä, voidaan asentaa suoraan verkkovirran jännitteeseen. Jos lamppu taas vaatii pienemmän jännitteen, se tarvitsee toimiakseen muuntajan tai liitäntälaitteen.
Ampeeri (A) on virran yksikkö. Ampeeri kertoo laitteen virrankulutuksen. Tehokkaampi lamppu kuluttaa samalla jännitteellä enemmän ampeereita kuin pienitehoisempi lamppu.
Lampun kanta ja sen koko ilmoitetaan kirjain ja numero yhdisteellä. Yleisin lampun kanta on hehkulampustakin tuttu E27. Tiesitkö, että kirjain E, tulee sanasta Edison? Hän on kaveri, joka keksi hehkulampun. Numero 27 taas tarkoittaa lampun korkin halkaisijaa, eli 27 mm.
Myös E14, E27, GU4, GU5.3, GU9, GU10 ja GX53 ovat tavallisia led-lamppujen kantoja. Tarkista valaisimesta aina lampun kannan koko ja malli, sekä sallittu wattimäärä ennen lamppuostoksille lähtöä.
Kun olohuoneessa on useampi valopiste, voi niillä säädellä valon määrää ja huoneen tunnelmaa. Miten valaista olohuone toimivasti? Lue vinkit alta.
Jokaiseen huonetilaan löytyy sopiva kattovalaisin. Miten kattovalaisimet eroavat toisistaan, alla muutama vinkki ja huomio.
Makuuhuoneen valaistusta suunniteltaessa, huomioi ainakin nämä seikat:
Työpisteen ääressä työskentely vaatii valaistukselta paljon. Alla muutama vinkki sopivan työpöydän valaisimen hankintaan.
Ruokailutilan valaistuksessa on syytä huomioida ruokapöydän koko ja malli, sekä valaisimen ulkonanäkö ja materiaali. Alla vinkit ruokailutilan valaistukseen:
Huomioi ainakin nämä, kun hankitalistallasi on eteisen valaisin;