ruokailutilan vinkit ja oppaat

Ruokailutilan vinkit ja oppaat

Vinkit toimivaan ruokailutilaan

  • Ruokailutilan koko vaikuttaa siihen, minkä kokoinen ja mallinen ruokapöytä tilaan mahtuu. Jokaiselle perheenjäsenelle tulisi löytyä oma paikkansa pöydästä. Pyöreä pöytä vie hieman enemmän tilaa kuin suorakaiteen muotoinen. Myös pöydän ympäri pitäisi pystyä kulkemaan, vaikka sen ääressä istutaan.
  • Kattaus vie pöydältä tilaa n. 40 cm ja tuoli pöydän ääressä n. 60 cm. Käsinojallinen tuoli vie tilaa hieman enemmän. Huomioi myös pöydän jalkojen sijainti tuolien sijoittelun suhteen. Tuolin istuinkorkeus tulisi olla n. 25-30 cm pöydän kantta matalammalla. 
  • Hanki riittävän suuri matto ruokailuryhmän alle. Pöydän ääressä istuttaessa, maton pitäisi vielä jäädä tuolin alle. Sileät keinokuitumatot ovat ihanteellisia ruokapöydän alla, sillä niistä on helppo puhdistaa muruset ja ruokatahrat.
  • Pöydän päälle ripustettava kattovalaisin tulee noin 60-70 cm korkeuteen pöydän kannesta. Huolehdi myös, ettei valaisin häikäise ruokailijoita suoraan silmiin tai heijastu pöydän pinnasta ikävästi.

Ruokapöydän materiaaliopas

Massivipuu

Ruokapöytä voi olla materiaaliltaan koivua, tammea, mäntyä, kumipuuta tai jotain harvinaisempaa massiivipuuta. Mänty on puulajeista edullisin, mutta myös pehmein. Mäntyisessä ruokaryhmässä näkyvät helposti kolhut ja jäljet. Jos pöydän kannessa näkyvä eletty elämä ei haittaa, mänty on edullinen ja toimiva materiaali. Puisen ruokapöydän kannen voi aina hioa uudestaan ja lakata tai maalata mielensä mukaan.

Koivu on puulajina mäntyä kovempi ja kestää enemmän kovaakin käsittelyä. Koivupuu on kaunis lakattuna, sillä siitä puuttuvat männyssä näkyvät oksakohdat ja puun väri on vaaleampi. Koivusta valmistettuja ruokapöytiä myös petsataan pähkinän tai pyökin sävyisiksi. Myös koivuisen ruokapöydän kannen voi uudelleen käsitellä tarvittaessa.

Kumipuuta viljellään Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa. Kumipuu on kovuudessa verrattavissa koivuun, mutta on yleensä edullisempi, kuin koivusta valmistettu ruokapöytä. Kumipuisia ruokapöytiä on nykyään vähemmän saatavilla kuin 20 vuotta sitten. Myös eettiset kysymykset ja ympäristönäkökulmat ovat vähentäneet kumipuupöytien kysyntää.

Tammi on arvokkaampi ruokapöydän materiaali kuin edellä mainitut. Tammen puuaine on ominaisuuksiltaan lujaa, kovaa, hyvin painavaa sekä tiheäsyistä. Tammi on jalopuu, josta valmistettu ruokapöytä vain paranee vanhetessaan. Edullisimmissa tammipöydissä puuaine on koivua, jonka päälle on liimattu tammiviilu. 

Massiivipuupöytä puhdistetaan nihkeällä siivousliinalla. Tarvittaessa pöydän pinnan voi kuivata vielä nukkaamattomalla liinalla. Älä seisota nestettä lakatun pöydän kannen päällä, vaan pyyhi se heti pois. 

 

MDF-levy

MDF-levy on puolikova kuitulevy, joka valmistetaan kuumapuristamalla havupuukuitua ja sideainetta yhdessä. MDF-levy aina maalataan tai pinnoitetaan, joten ruokapöytä voi olla valkoinen, musta tai minkä värinen tahansa.  MDF-levyn päälle voidaan liimata myös puuviilu, jolloin ruokapöytä näyttää massiivipuulta, mutta on huomattavasti kevyempi ja edullisempi. MDF-ruokapöydässä kansi on yleensä MDF-levyä ja jalat massiivipuuta.

MDF-ruokapöytä kestää normaalia käyttöä ja pyyhkimistä nihkeällä. Nestettä ei kannata pöydän päällä seisottaa, sillä se saa pinnan kupruilemaan. Jos pöydän kulma saa osuman, sitä on haasteellista enää paikata kauniisti.

Kalustelevy

Monissa ruokapöydissä on kansi kalustelevyä, vanhan kansan suussa "lastulevyä". Kalustelevy on puulastuista ja liimasta puristettua, monikäyttöistä levyä. Kalustelevyä voi pinnoittaa laminoimalla tai viiluttamalla. Kalustelevy on edullinen materiaali, joskin painava ja se murtuu helposti saadessaan osuman. Kalustelevy ei kestä suoranaista kosteutta, vaan turpoaa, joten nesteet tulisi pyyhkiä pöydän pinnalta tuoreeltaan. Monissa kalustelevyissä valmistetuissa ruokapöydissä jalat ovat massiivipuuta ja kansi levyä.

Lasi

Lasi on ilmava ja kaunis materiaali ruokapöydässäkin. Ruokapöydän lasikansi on aina karkaistua lasia, joten hajotessaan se hajoaa pieniksi muruiksi, ei isoiksi ja teräviksi paloiksi. Lasikansi kannattaa puhdistaa lasille tarkoitetulla puhdistusaineella ja nukkaamattomalla liinalla. 

Marmori

Marmori on näyttävä ja tyylikäs myös ruokapöydän kantena. Marmori on materiaalina hyvin huokoinen, joten pöydälle pudonnut punajuuren palanen tai tilkka punaviinia saattaa värjätä kannen piloille. Marmori puhdistetaan lämpimällä vedellä ja nihkeällä siivousliinalla. Tarvittaessa voi käyttää neutraalia puhdistusainetta (ph 7) tai marmorille tarkoitettua pesuainetta.

 

 

Millaiset tuolit ruokapöydän ympärille?

Täältä apua ja vinkkejä tuolien valintaan