Maton puhdistus ja vinkit tahran poistoon

Myös matot säilyvät parempina pidempään kun niitä hoitaa oikein. Monet matot ovat satojen tallausten alla päivittäin, joten ei ole ihme että niille kertyy likaa, hiekkaa ja pölyä. Tärkeintä on valita oikeanlainen matto oikeaan paikkaan, näin myös puhtaanapito helpottuu huomattavasti. Myös lemmikit asettavat oman haasteensa maton kestävyydelle ja puhtaanapidolle. Alta löydät muutamia vinkkejä maton hoitamiseen ja puhdistukseen.

Pysäytä suurin lika ja kura jo eteiseen – kynnysmatto helpottaa tätä merkittävästi. Eteisen ja tuulikaapin matoiksi sopivat helppohoitoiset bukleematot. Monissa malleissa on hyvin maton paikallaan pitävä kumipohja. Liukuestepohjan ansiosta bukleematto on myös hyvä käytävämatto tai eteisen matto.

Imuroi matto ainakin kaksi kertaa viikossa, näin estät hiekan ja lian kulkeutumisen sukkien pohjassa muualle asuntoon. Kuratahrat matoista saa parhaiten seuraavalla vinkillä: Anna kuran kuivua rauhassa. Jos yrität poistaa sitä märkänä, kura vain leviää. Kuivumisen jälkeen imuroi kura pois. Jäljelle jääneen lian puhdistukseen sopii Softcare pesuaine tai voit pyyhkiä jäljen miedolla pesuaineliuoksella ja froteepyyhkeellä.

Maton valinta

Olohuoneen matto voi olla lähes minkälainen vain huomioiden asukkaiden mieltymykset. Maton valintaan vaikuttaa myös se, tuleeko matto lemmikkiperheeseen tai esimerkiksi allergiselle. Säännöllinen imurointi mattosuulakkeella pari kertaa viikossa poistaa irtoroskat ja pölyt maton pinnalta. Nukkamatot ja plyysimatot kannattaa imuroida nukan suuntaisesti, jottei nukka vahingoitu ja irtoa. Matto kannattaa myös tuulettaa säännöllisesti, mutta vältä tamppausta, sillä sitä monet matot eivät kestä. Hyvä konsti puhdistaa matto kuin matto on viedä se talvella pakkaslumeen (ei nuoskalumeen) päällispuoli alaspäin, nukkamatossa nukka lumea vasten. Anna maton ensin jäähtyä ulkona ennen hankeen nakkaamista, näin lumi ei takerru siihen kiinni. Pyörittele ja tamppaa matto hangessa ja lopuksi harjaa puhtaaksi. Maton lumipesu raikastaa niin värit kuin tuoksunkin.

Makuuhuoneen matoksi käyvät pehmeät ja lämpimät nukkamatot ja villamatot. Allergiaperheissä kannattaa suosia pölyämättömiä keinokuitumattoja. Lämmön lisäksi matto vaimentaa ääntä ja akustoi tilaa sekä pehmentää sisustusta. 

Värikäs matto piristää sisustusta ja on helppo tapa uudistaa kodin ilmettä. Lastenhuoneen matto voi myös olla leikkisä helppohoitoisuudesta tinkimättä. Liukuesteverkko tai liukuestehuopa maton alla takaa turvalliset leikit. Useassa lasten matossa on kuitenkin liukuestepohja valmiina. 

Keittiön matto voi helposti likaantua kokatessa ja ruokaillessa. Ruokapöydän alle kannattaa hankkia sileä keinokuitumatto, josta on helppo imuroida muruset ja muut pienet roskat. Sileä matto on myös helppo pyyhkäistä puhtaaksi jos siihen tipahtaa ruokaa tai kaatuu nestettä. Polypropyleeni matto on vettähylkivä ja helppohoitoinen, jonka ansiosta hyvä matto parvekkeelle tai esimerkiksi terassille. 

Pese matto oikein

Matoissa on mukana pesuohjeet joita kannattaa noudattaa jotta matto pitäisi muotonsa ja värinsä. Liian kuuma vesi saattaa irrottaa väriä ja kutistaa maton. Juuttipohjainen matto ei kestä liotusta, joten moniin mattoihin suositellaan kuivapesua mattopesulassa. Jos peset maton itse, huomioi että monet matot vaativat tasokuivauksen. Raidallisen räsymaton voit kuivata narulla, kunhan ripustat sen raidat pystysuuntaisesti, näin raitojen värit eivät leviä ja värjää koko mattoa.

Osta matonhoitotuotteet edullisesti tästä!

Tahran poistaminen matosta

Maton huoltoa helpottaa jos käsittelet uuden maton Soft Care –matonsuojasuihkeella. Suoja-aine tekee maton pinnalle näkymättömän kalvon, joka hylkii nesteitä ja likaa. Nesteet jäävät pisaroina kalvon pinnalle ja ovat helposti pyyhittävissä pois. Tahrojen puhdistamisessa nopeus on valttia. Puhdista tahrat aina tuoreeltaan ennen kuin ne ehtivät maton kuituihin asti. Alla vinkit muutamiin haasteellisiin tahroihin:

Punaviini: Toimi nopeasti, sillä punaviini värjää taatusti mattosi. Ripottele punaviinitahran päälle suolaa tai kivennäisvettä, joka laimentaa tahraa. Painele froteepyyhkeellä tahra irti. Älä hiero ettei tahra leviä. Tahran poistoon käy myös Soft Care –mattopesu.

Steariini: Anna steariinin kuivua ja raaputa helposti irti lähtevä osa pois. Lopun steariinin saat matosta talouspaperin ja silitysraudan avulla. Laita tahrakohdan päälle talouspaperi ja paina kuumalla silitysraudalla paperin päältä. Steariini imeytyy paperiin. Vaihda puhdas paperi ja toista käsittely kunnes tahra on lähtenyt.

Kahvi: Kostuta värjäämätön froteepyyhe kylmään veteen ja painele sillä tahraa. Älä hankaa jottei tahra painu syvemmälle kuituihin. Lisää kosteaan froteepyyhkeeseen tippa käsitiskiainetta tai Soft Care -mattopesua ja painele tahra sillä irti. Voit tämän jälkeen painella tahrakohdan vielä kertaalleen puhtaalla pyyhkeellä ja kylmällä vedellä. Älä käytä kuumaa tai lämmintä vettä, sillä se saa tahran jämähtämään mattoon kiinni.

Lemmikkien karvat lähtevät matosta helpoiten ihmesienellä. Pyyhi kuivalla ihmesienellä maton nukan suuntaisesti. Karvat kerääntyvät kasoiksi jotka on helppo poimia käsin. Lopuksi imuroi vielä matto. Ihmesienen tilalla voit kokeilla kostean nihkeää pesusientä, pyyhintää kumihanskalla tai vaikka ikkunalastalla.

25.04.2018 08:54