Ruokailutilan sisustus on silmänruokaa

Kaikkihan sen tietävät, ruoka maistuu paremmalta kauniissa ympäristössä. Ei ole siis aivan sama, minkälaiseksi kodin ruokailutilan sisustaa. Ruokailutilan tulisi yhtä aika olla toimiva, sekä esteettinen. Miten yhdistää kaikki ruokailutilaa koskevat toiveet yhdeksi, kauniiksi kokonaisuudeksi?

Ruokailutilan sisustus rakentuu ruokapöydän ympärille

Ruokapöytä on keskiössä, kun aletaan suunnittelemaan ruokailutilan sisustusta ja kokonaisuutta. Myös se vaikuttaa, sijaitseeko ruokailutila olohuoneen tai keittiön yhteydessä, vai onko kyseessä oma huoneensa. Ruokailutilan neliöt vaikuttavat ruokaryhmän kokoon ja tilan muihin kalusteisiin. Onko tarvetta astioiden säilyttämiseen samassa tilassa? Mahtuuko ruokapöydän lähelle vitriini, tai senkki helpottamaan ruuan tarjoilua ja astioiden säilytystä? Ruokailutilaan tarvittavat kalusteet kannattaa listata jo tilaa suunniteltaessa.

Ruokailutila keittiön yhteydessä

Keittiö on kodin sydän ja keittiönpöytä varmasti se, jonka ympärillä sydän lyö. Keittiönpöydän ääressä syödään, jutellaan, leivotaan, pelataan ja tehdään läksyt. Keittiön koosta ja mallista riippuu, minkä kokoinen pöytä sinne mahtuu. Jokaiselle perheen jäsenelle tai ruokailijalle olisi hyvä olla olemassa oma tuoli aina paikallaan. Vieraille voidaan järjestää lisäistuimapaikkoja kodin muista tuoleista. Kun jokaisella on oma vakiopaikkansa pöydän ääressä, sujuu arki sutjakkaasti.

Keittiönpöytä voi malliltaan olla suorakaide tai pyöreä. Pyöreä ruokapöytä vie enemmän lattiatilaa, joten ahtaissa tiloissa se ei ole kovin toimiva. Jokaiselle ruokailijalle tulisi varata pöydästä 40 cm tilaa kattauksineen. Ruokapöydän tuoli vie tilaa leveydeltään n. 60 cm, käsinojallinen tuoli hieman vielä enemmän. Huomioi vielä, että tuolin taakse jää tilaa kulkea, kun siinä istutaan. Jos selkänojalliset tuolit näyttävät tekevän tilasta ahtaan tuntuisen, kokeile perinteisiä penkkejä ruokapöydän molemmin puolin. Penkeille mahtuu useampi istujakin hätätapauksessa. Pirttikalusto penkkeineen on edelleen monen keittiön ja varsinkin mökin vakiovaruste.

Jos kodissa on tilaa, voi hyvin hankkia pienemmän ruokapöydän keittiöön aamiaispöydäksi ja suuremman ruokaryhmän varsinaiseen ruokailutilaan, jossa syödään isommalla porukalla ja kestitään vieraita. Keittiönpöydän väri ja tyyli on hyvä poimia keittiön muusta sisustuksesta, kuten keittiönkaapeista. Näin ruokapöytä sulautuu muuhun sisustukseen ja keittiön ilme pysyy yhtenäisenä.  

 

Ruokailutila olohuoneen yhteydessä

Jos ruokailuryhmä sijoittuu olohuoneeseen, kannattaa sen valinnassa huomioida olohuoneen muut kalusteet ja värimaailma. Yhtenäinen ja hillitty tyyli syntyy, kun hankkii ruokaryhmän ja olohuoneen kovat kalusteet samasta tuoteperheestä tai kalustetyylistä. Jos olohuoneessa on korkeakiiltoinen tv-taso ja sohvapöytä, myös ruokapöytä voi olla samaa materiaalia. Näin sisustuksella on jatkumo, eivätkä tyylit tai värit riitele keskenään. Ei ole myöskään tavatonta hankkia ruokapöydin tuoleihin samaa kangasta ja väriä kuin on olohuoneen sohvassa.

Jos taas haluat, että ruokailutila erottuu selkeästi olohuoneen linjasta, kannattaa sisustuksessa hyödyntää vastakohtia. Vastavärit toimivat aina ja kokonaisuudesta tulee hyvinkin mielenkiintoinen. Kun isoäidiltä peritty antiikkiruokailuryhmä poikkeaa kodin muusta sisustuksesta, tee siitä koko olohuoneen katseenvangitsija.

Myös muilla elementeillä voit sitoa ruokailu ja -olohuonetilan yhteen. Esimerkiksi samanlaiset kattovalaisimet ruoka- ja sohvapöydän päällä yhdistävät kalusteita ja tiloja toisiinsa. Saman voi tehdä kahdella samanlaisella matolla, koriste-esineillä tai samanhenkisillä tauluilla eri seinillä.

Ruokapöytä voi olla kooltaan niin iso kuin tilaan mahtuu, tai sitten jatkettavaa mallia, jonka jatko-osa otetaan käyttöön ruokailijoiden lisääntyessä. Soikea tai pyöreä ruokapöytä on seurustelun kannalta ihanteellisin, sillä siinä kaikki ruokailijat näkevät toisensa ja pystyvät osallistumaan keskusteluun. Jotta ruokapöydän äärellä viihdytään, on myös ruokapöydän tuoleihin syytä kiinnittää huomiota. Tuoli kannattaa aina koeistua ennen ostoa. Liian pysty selkänoja ei ole miellyttävän tuntuinen selkää vasten ja tuolin istuinkorkeus tulisi olla noin 25-30 cm pöydän korkeutta matalampi.

Olohuoneen vitriinikaapissa voi säilyttää ns. parempaa astiastoa vieraiden ihailtavana, sekä lähellä ruokapöytää kattamisen apuna. Kun vitriini on samaa sarjaa ruokapöydän kanssa, viestii se kuuluvansa ruokailutilaan, ja sen toimintoihin. Jos käytössä ei ole astioille sopivaa vitriinikaappia, voi niitä säilyttää myös senkissä, tai umpiovisessa kaapissa.

Ruokailutilan viimeistely tekee tunnelman

Ruokailutilan viihtyisyyteen vaikuttavat olennaisesti akustiikka ja valaistus. Kaikuva ruokailutila on ikävä, jos kuusi ihmistä yhtä aikaa kolistelee haarukoita ja veitsiä posliinilautasia vasten. Akustiikkaa voi parantaa tekstiileillä, kuten matoilla ja verhoilla. Myös seinillä olevat taulut ja ryijyt vaimentavat ääntä.

Ruokailutilan maton olisi oltava riittävän suuri, niin että ruokapöytä ja tuolit mahtuvat helposti maton päälle, eivätkä tuolin takajalat keiku maton reunan päällä siinä istuttaessa. Helppohoitoisesta keinokuitumatosta lähtevät muruset ja roskat imuroimalla, sekä tahrat tuoreeltaan siivousliinalla ja pienellä tipalla astianpesuainetta. Ruokapöydän alla oleva matto on myös mukava jalan alla ja tuo sisustuksellisuutta tilaan.

Illallisella syödään yleensä tunnelmavalaistuksessa. Kynttilät ja valopisteet sivupöydällä ja senkillä luovat ruokailutilaan oman, hämyisen tunnelmansa. Välillä valoa kaivataan kuitenkin enemmän. Ruokailutilan valaistus on hyvä suunnitella jo sisustamisen alkuvaiheessa. Ruokapöydän päälle voi hankkia yhden tai kaksi näyttävää kattovalaisinta tilan tyyliin sopien. Kun kattovalaisimet varustaa himmentimellä, voi tunnelmaa ja valon määrää säätää helposti. Valaisin ei saa myöskään häikäistä ruokailijoita. Huomioi, että korkeakiiltoinen pöydänkansi heijastaa valoa enemmän kuin mattapintainen, puinen pöydänpinta.

Kattovalaisin ripustetaan noin 60-70 cm korkeuteen ruokapöydän kannesta. Jos valaisimessa on paljon roikkuvia osia, huomioi ripustaessa, etteivät ne roiku ruokailijoiden kasvojen edessä. Pöydän ääressä istuessa ruokailijoiden olisi tarkoitus nähdä esteettömästi toisensa pöydän yli. Myös ruokapöydän somisteet, kuten kukat ja kynttilät tulisi sijoittaa niin, etteivät ne peitä vastapäisen istujan kasvoja.

 

Kun ruokapöydän ääreen kokoontuvat kaikki rakkaat ja läheiset, on aika nostaa malja uudelle, viihtyisälle ruokailutilalle!

 

Näillä teet tyylin

31.03.2022 14:36