Olohuoneen matto – oletko aina asetellut sen väärin?

Olohuoneen matto tuo kodikkuutta, kokoaa huonekalut viihtyisäksi ryhmäksi ja parantaa akustiikkaa. Mattoon kannattaa satsata ja valita se huolellisesti omaan olkkariin sopivaksi.

Olohuoneen maton valinnassa tulee ulkonäön lisäksi huomioida myös olohuoneen koko ja muoto, sekä millaista tyyliä kalusteet edustavat. Matto kruunaa olohuoneen tunnelman, se lämmittää jalkojen alla ja estää kaikumista. Matto myös suojaa lattiaa kulutukselta.

Olohuoneen maton valintaan vaikuttaa myös se, asuuko kodissa lemmikkejä tai allergikkoja. Lemmikkikotiin kannattaa valita napakasti tasokudottu villamatto, lyhytnukkainen matto tai liukumaton bukleematto. Allergiaperheen matoksi taas pölyämätön, helposti puhdistettava kovapintainen tai lyhytnukkainen matto. Huolla ja pese matto oikein niin siitä on iloa pitkäksi aikaa. 

Mattojen väreillä ja kuoseilla voit vaikuttaa kodin tunnelmaan. Vaaleat ja hillityt sävyt matossa ovat oiva tausta olohuoneen muulle sisustukselle. Värikkäällä ja kuviollisella matolla saat potkua olohuoneen ilmeeseen ja se harmaa sohvakin herää eloon.

Pyöreä matto kodin joka tilaan

Näin valitset sopivan kokoisen olohuoneen maton

Olohuoneen matto rajaa sohvan ja muut kalusteet omaksi ryhmäkseen.

Maton tehtävänä on tuoda huoneeseen tasapainoa ja sen vuoksi on tärkeää, ettei matto ole liian pieni ja jää yksinäiseksi elementiksi keskelle lattiaa. Yleisesti suomalaiset suosivat liian pieniä mattoja, joten kokoa miettiessä kannattaa valita mieluummin hieman liian suuri kuin liian pieni matto. Jos riittävän suurta mattoa ei ole saatavilla, yksi kikka on ostaa kaksi pienempää, samanlaista mattoa ja kiinnittää ne toisiinsa mattoteipillä. Toimii varsinkin nukkamattojen kanssa.

Kaikkien maton ympärillä olevien kalusteiden etummaisten jalkojen pitää mennä maton päälle reilusti. Eli kun sohvalla tai nojatuolilla istuu, on jalkojen laskeuduttava mukavasti maton päällä. Niin suuri maton ei kuitenkaan tarvitse olla, että kokonainen kaluste mahtuisi sen päälle.

Maton asettelulla saat helposti tuotua myös lisää tilantuntua. Yksi nyrkkisääntö on, että olohuoneeseen pitää valita aina matto, joka on leveämpi kuin huoneen pääkaluste.

Pyöreät matot voivat olla haastavia olohuoneessa ja ne näyttävätkin parhaalta esimerkiksi pyöreän ruokapöydän alla. Mikäli olohuoneessasi on ruokapöytä, huomioithan, että maton tulee olla niin suuri, että tuolit mahtuvat maton päälle myös silloin kun ne vedetään ulos pöydän alta.

Sotkan monipuoliseen mattovalikoimaan pääset tutustumaan täällä

Värikäs matto piristää sisustusta

10.10.2016 16:26