Yöpöytä pitää makuuhuoneen siistinä

Perinteisesti makuuhuoneen sisustus koostuu sängystä ja yhdestä, tai kahdesta yöpöydästä sängyn molemmin puolin. Huoneessa voi olla myös erillinen lipasto, vaatekaappi ja tuoli, jolle laskea vaatteet. Pieneen makuuhuoneeseen ei sängyn lisäksi muuta juuri mahdu, joten yöpöytä saattaa olla tilan ainoa säilytyskaluste vaatekaapin lisäksi. Miten yöpöydästä tuli yöpöytä, ja miksi se edelleen hankitaan sängyn viereen, vaikka muitakin säilytysratkaisuja olisi tarjolla?

Pottakaapista yöpöydäksi

1700-luvulla yöpöydän virkaa sängyn vieressä toimitti pottakaappi. Nimensä mukaisesti kaappi kätki sisälleen yöastian sekä muuta tarpeellista välineistöä, jota ei julkisesti haluttu esitellä. Pottakaapin päällä saattoi olla pesuvati ja kannu, jollei erillistä pesupöytää, eli komuuttia ollut huoneessa. Ajan saatossa potat ovat vaihtuneet vesivessaan, mutta pottakaappi jäi, ja kaluste tunnetaan nykyään paremmin yöpöytänä. Yöpöydällä pidetäänkin yöllä, tai aamulla käden ulottuvilla tarvittavia asioita, kuten vesilasia ja herätyskelloa. Yöpöydälle voi laskea myös kirjan, sekä silmälasit ennen nukkumaan menoa. Yöpöydän päällä on monesti myös lukuvalo eli pöytävalaisin.

Laatikolla, kaapilla vai ilman

Säilytystilan tarve määrittelee sen, onko yöpöydässä useampi laatikko tai ovi. Jos pöydän päällä säilyttää vain valaisinta ja kirjaa, ei välttämättä tarvitse laatikollista yöpöytää ollenkaan. Tällöin yöpöydäksi riittää pelkkä pieni taso tai jakkara. Kekseliäs sisustaja rakentaa yöpöydän vanhasta halkolaatikosta tai puisesta pinnatuolista. Aina yöpöydän ei tarvitse olla pöytä. Joskus yöpöytä voi olla myös riittävän korkea kirja- tai lehtipino.

Jos taas tarvitaan kunnon säilytystilaa, kannattaa yöpöydäksi valita korkea, monilaatikkoinen lipasto. Erilaisia lipastoja löytyy jokaiseen tyyliin, makuun ja väriin. Klassinen sisustaja hankkii samaa kalustesarjaa sängyn ja yöpöydät. Näin kokonaisuus on rauhallinen, mikä sopiikin hyvin makuuhuoneeseen. Jos yöpöytiin haluaa pientä twistiä, voi laatikoiden vetimet vaihtaa enemmän omaa makua vastaavaksi. Näin kalusteesta tulee pienellä vaivalla persoonallisempi.

Yöpöydän olisi hyvä yltää ainakin sängyn yläreunan korkeudelle, mielellään hieman ylikin. Näin yöpöydällä oleva lukuvalo ei jää liian matalalle. Yöpöytää hankkiessa kannattaa siis mitata oman sängyn korkeus ja huomioida, että jenkkisänky on esimerkiksi korkeampi kuin runkopatjasänky, tai futon.

Shoppaile yöpöytiä

Pienen makuuhuoneen yöpöytä

Jos makuuhuoneeseen ei mahdu sängyn viereen jaloilla seisovaa yöpöytää, voi sellaisen kiinnittää myös seinään. Seinään kiinnitettävä yöpöytä voi olla pieni hylly tai vaikka naulakko, jossa roikkuu kori, tai pussukka, jossa säilyttää tarpeelliset tavarat. Seinänaulakkoon voi kieputtaa myös sisustusvalaisimen johdon ja tehdä siitä samalla lukuvalon. Hylly yöpöytänä toimii myös sängyn yläpuolella, kunhan sen kiinnittää riittävän korkealle, ettei sängystä noustessa lyö siihen päätänsä. Seinälle kiinnitettävä yöpöytä helpottaa myös siivousta ja tekee sisustuksesta ilmavan.

Yöpöytä on kalusteena monesti vaatimaton ja sulautuu helposti sängyn viereen. Tarpeellinen se kuitenkin on, siksi sille edelleen jätetään tilaa, kun mietitään makuuhuoneen sisustusta. Ja ehkä juuri tällä kertaa entisajan pottakaapista, eli yöpöydästä tehdäänkin makuuhuoneen katseenvangitsija räväkällä värillään ja tyylillään.

 

01.06.2022 09:48