Terassin sisustus

Näin rakennat viihtyisän kesäkeitaan

Viihtyisä terassin sisustus houkuttelee viettämään kesäiset päivät ulkosalla auringosta nauttien. Jotta terassista saisi kaiken ilon irti koko kesän ajan, kannattaa sen suunnitteluun ja sisustukseen panostaa jo heti keväällä. Mieti mitä kaikkea haluat terassillasi tehdä ja millaisen sisustuksen sinne haluat? Voit kerätä leikekirjaan kuvia lehdistä, tai surffailla eri verkkosivuilla hakemassa inspiraatiota. Pinterest on myös mainio terassi-ideoiden aarreaitta.

Millainen on sitten viihtyisä ja toiminnallinen terassi? Lue alta vinkit terassin sisustamiseen.

Valitse sopivat terassikalusteet

Terassin koko määrittelee siihen mahtuvat puutarhakalusteet, toiminnot ja osittain sisustuksenkin. Pieni terassi kannattaa sisustaa mahdollisimman kompaktisti ja hyödyntää ulkokalusteiden monipuolisuus. Korkealla sohvaryhmällä onnistuu myös ruokailu tai ulkodivaanin rahia voi käyttää myös sohvapöytänä. Pienellä terassilla osan toiminnoista voi nostaa myös terassin seinille tai kattoon. Ripustettavat hyllyt, amppelit ja korituolit jättävät lattiapintaa muuhun käyttöön.

Isolle terassille voi suunnitella erilaisia toimintoja ja alueita auringon kierron ja grillin sijainnin mukaan. Ison terassin sisustus voi koostua ruokailualueesta, sohvakulmauksesta ja auringonottopisteestä aurinkotuoleineen. Ruokailu on järkevää sijoittaa lähelle grilliä tai keittiöön johtavaa ovea. Lounge-henkinen sohvanurkkaus syntyy muhkealla polyrottinkisella kulma- tai moduulisohvalla. Lasku- ja aputasoina voi käyttää tarjoiluvaunuja ja pieniä pöytiä, joita voi siirrellä tarpeen mukaan terassilla paikasta toiseen.

Avoterassilla kannattaa huomioida terassikalusteiden ja pehmusteiden säänkestävyys. Paahtava aurinko ja vesisade eivät vahingoita polyrottinkisia tai alumiinisia puutarhakalusteita, mutta pehmusteet joutuvat säänarmoilla koville. Pehmuisteille kannattaakin hankkia erillinen säilytyslaatikko, johon ne kerätään iltaisin tai mökille lähtiessä. Avoterassin sisustus voi koostua ulkokäyttöön soveltuvasta matosta, sekä ruukuista ja lyhdyistä. Myös pieni ulkotakka on mitä mainioin sisustuselementti avoterassilla. 

Jos haluat että terassin sisustuksen yleisilme on rauhallinen, hanki saman puutarhakalustesarjan ruokailu- ja sohvaryhmä. Kun terassin sisustus on yhtenäisen näköinen, voi ilmettä tuoda terassille enemmän värikkäillä tekstiileillä ja kesäkukilla.

Aurinkovarjo ja -katos osana terassin sisustusta

Paahteelta ja pieneltä vesisateelta suojaava aurinkokatos tai -varjo on monen terassin sisustajan hankintalistalla. Aurinkovarjo tarvitsee myös tukevan varjonjalan, mikä kannattaa huomioida varsinkin pienen terassin kohdalla. Jos varjonjalka ei mahdu terassipöydän alle tai sohvaryhmän viereen, riski kompastua varjonjalkaan kasvaa.

Isommalle avoterassille suojaa antaa näyttävä aurinkokatos. Aurinkopaviljonki kannattaa kiinnittää ruuveilla terassilautoihin, ettei ensimmäinen ukkosmyrsky vie sitä mennessään. Aurinkokatos antaa mahdollisuuden tehdä avoterassista huonemaisempi tila. Ripusta katokseen roikkumaan kevyitä amppeleita ja valonauhoja, ja lisää katoksen sivuille verhot tuomaan näkösuojaa. Saat tunnelmallisen kesäkeitaan pitkälle syksyyn!

 

Sisusta terassi kesään!

Viimeistele terassin sisustus

Terassin sisustus muuttuu kodinomaiseksi tekstiileillä, matoilla ja somisteilla. Ulkotiloihin sopivat terassimatot antavat ilmettä ja tuntuvat mukavilta jalan alla. Juuttimatot sopivat myös katetulle terassille, kunhan ovat kaatosateelta suojassa. Koristetyynyt ja torkkupeitot lisäävät väriä ja ilmettä ulkosohvalle. Ruokaryhmän voi somistaa pöytätableteilla, tai kaitaliinalla kunhan huolehdit ettei tuuli tartu somisteisiin. Maljakot, ruukut ja lyhdyt tuovat oman lisänsä terassin sisustukseen. Jos et välitä kesäkukista terassilla, kanna viherkasvit sisältä ulos nauttimaan myös kesästä. Terassin voi sisustaa juuri omien mieltymysten mukaan hyödyntäen kodista jo löytyviä esineitä ja tekstiilejä. Huomioi kuitenkin, että kaikki tekstiilit eivät ole säänkestäviä. Vesisade ja aurinko jättävät jälkensä koristetyynyihin ja mattoihin.

 

Inspiroidu Sotkan kesästä!

24.02.2022 08:37