Vinkit parvekkeen sisustamiseen

Parvekkeen sisustaminen kannattaa aloittaa nyt, kun kesä on pikku hiljaa tuloillaan. Parveke sisustus saattaa olla välillä haasteellista parvekkeen koon ja muodon vuoksi. Kapea ja pitkä parveke sisustus vaatii kapeammat parvekekalusteet, kun taas neliön mallinen parveke antaa enemmän mahdollisuuksia parvekkeen sisustamiseen. Lue alta vinkkimmme miten tehdä parvekkeesta kesäksi kodin suosituin huone! 

 

Tila - älä lintsaa mittaamisesta

Parvekkeen mittaaminen ja pohjapiirroksen tekeminen voi kuulostaa turhalta nypeltämiseltä, mutta etenkin jos olet hankkimassa uusia parvekekalusteita, on mittaamisesta ja suunnittelusta korvaamaton hyöty.

Aloita siis parvekkeen sisustaminen mittaamalla parveke, piirrä se paperille ja voit helposti hahmotella, kuinka paljon kalusteita tai eri toimintoja parvekkeellesi mahtuu. Jätä riittävästi kulkutilaa kalusteiden ympärille. Huomioi myös parvekkeen korkeus: seinähyllyjä, hyllyköitä ja amppeleita hyödyntämällä saat käyttöön parvekkeen koko tilan. 

Kerrostalon parveke sisustus voi tuoda oman haasteensa taloyhtiön sääntöjen vuoksi. Selvitä siis ajoissa, mitä parvekkeellasi saa tehdä ja mitä ei. Kerrostalon parvekkeen seinät ovat monesti kiveä, joten tarvitset myös järeämmät työkalut ja kiinnikkeet seinähyllyjä ym. varten.

Tarpeet suhteessa tilaan - parvekkeen sisustussuunnittelun pohja

Kun tiedät, kuinka suuri parvekkeesi on, mieti seuraavaksi, mitä haluat siellä tehdä.

Tarvitsetko bistropöydän tuoleineen aamukahvin nauttimiseen vai nojatuolin rentoihin lukuhetkiin? Iso parveke tarjoaa puitteet monenlaisiin toimintoihin, pieni parveke sisustetaan siten, että se tärkein, mukavin ja kiinnostavin toiminto toteutuu mukavasti.

Kapean parvekkeen sisustus syntyy parhaiten kevyillä, siroilla kalusteilla. Pitkulaisen parvekkeen kalustuksella voi muuttaa mittasuhteita: suunnittele eri toiminnot, kuten parvekkeen kahvipöytä ja leponurkkaus sen eri päihin ja jaa tilaa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi ruukkukasveilla tai parvekkeen sivupöydällä.

Suuren parvekkeen sisustaminen lähtee samasta ajatuksesta: kun tilaa on paljon, voi toimintoja ja tilaa jakaa hyllyin, sivupöydin ja ruukuin.

Parvekekukat ja -kasvit lisäävät viihtyvyyttä ja kesäfiilistä kaiken kokoisilla parvekkeilla. Valitse kukat parvekkeen valon mukaan: paahteiselle lasitetulle parvekkeelle hyvin valoa ja lämpöä kestäviä kasveja, varjoisalle parvekkeelle varjopuolen kukkia ja kasveja. Hyödynnä myös viherkasvit sisätiloista. Monet talvella sisällä viihtyvät kasvit nauttivat myös parvekkeen lämmöstä ja ilmankosteudesta.

Parvekkeen sisustustyyli - valinta on vapaa

Parveke on kodin, usein olohuoneen jatke, mutta se ei tarkoita sitä että ainoa parvekkeen tyylivaihtoehto on jatkaa kodin sisustusta hillitysti ulos. Päin vastoin. Parveke on tila, jossa yllättävä sisustus ilahduttaa ja puolustaa paikkaansa - jos se vain asukkaiden makuun istuu. Myös värejä voi parvekkeen sisustuksessa käyttää rohkeasti, niin tekstiileissä kuin parvekekukissakin. Iloisen värikäs parveke sisustus kutsuu viihtymään, vaikka kesäinen päivä olisikin pilvinen.

Parvekkeella voi myös testata eri sisustustyylejä ja sitä, miten ne sopivat omaan makuun. Pelkistetty tyyli yksinkertaisilla kalusteilla päivittyy piensisustuksella runsaaksi ja kokeilevaksi. 

Materiaalit

Vaikka asunnossa olisi lasitettu parveke, kannattaa parvekekalusteiden materiaalien valintaan silti kiinnittää huomiota. Jatkuvasti paahtava aurinko saattaa haalistaa kankaita ja haurastuttaa materiaaleja - siksi erittäin aurinkoiselle parvekkeelle kannattaa harkita myös verhoja tai sälekaihtimia. 

Parveke on usein terassia suojaisampi. Siksi lämpimänä, kuivana kesänä myös sisälle tarkoitettuja kalusteita voi nostaa parvekkeelle. Aito rottinki sopii hyvin lasitetulle parvekkeelle. Erityisten parvekemattojen lisäksi myös kevyet puuvillamatot toimivat parvekkeella hyvin. 

 

Hulluttele yksityiskohdilla ja tee itse parvekkeen kalusteet 

Kesäisessä sisustuksessa saa hullutella. Parvekkeelle voi valita erilaisia tuoleja, kummallisia yksityiskohtia tai tehdä kalusteita itse - esimerkiksi DIY-kalusteet kuormalavoista ovat olleet viime kesien suosikkeja. Tänä kesänä ennustamme itse tehtyjen parvekekalusteiden trendiksi erilaisia amppeleita ja riippuvia hyllyjä ja parvekehyllyköitä - näihin voi asetella mitä tahansa aina suosikkiyrteistä lempikirjoihin. Parveke sisustus saa olla juuri asujansa näköinen kaikessa ihanuudessaan.

Parvekkeen valaistus on asia, johon kannattaa myös kiinnittää huomiota: etenkin elokuun lämpimät illat kutsuvat illanviettoon tunnelmavalaistulla parvekkella. Hauskat valosarjat ja -ketjut voi ripustaa parvekkeen kaiteeseen, kattoon tai vaikka seinähyllystä riippumaan. 

Inspiroiduitko? Tutustu kevään pihakalusteisiimme!

14.03.2017 14:33