Kesällä ruokaillaan ja juhlitaan ulkona

Suomen kesä on valoisa ja kaunis. Valitettavasti myös hyvin lyhyt. Kesästä onkin syytä ottaa ilo irti jokaista hetkestä. Myös ulkona ruokailu kuuluu kesään ja monilla suomalaisilla grilli lämpiääkin useamman kerran viikossa. Jostain syystä ruoka aina maistuu paremmalta ulkosalla. Ja kun puitteet ovat kunnossa, on ulkona ateriointi aina päivän juhlahetki.

Myös puutarhajuhlat kuuluvat kesään. Mansikat, kupliva juoma lasissa ja aurinkoinen päivä jo itsessään tekevät juhlan. Mutta miten järjestää onnistuneet ja ikimuistoiset pihajuhlat? Lue vinkit alta ja aloita juhlien suunnittelu hyvissä ajoin.

Kesällä ateriat katetaan ulos

Ulkona ruokailu vaatii kunnon puutarhapöydän ja -tuolit. Puutarhapöydän koon sanelee terassin koko ja ruokailijoiden määrä. Jokaiselle perheenjäsenelle olisi hyvä olla oma istumapaikkansa. Myös pöydän päätypaikat voi hyödyntää, jos tila sen sallii. Tukevat terassituolit ovat mukavat istua, ja istumamukavuutta voi lisätä istuinpehmusteilla ja tyynyillä. Käsinojalliset puutarhatuolit saavat viihtymään pöydän ääressä pitkään, mutta vievät enemmän tilaa kuin käsinojattomat vastaavat. Pöydän sivuilta olisi hyvä päästä myös kulkemaan vapaasti, vaikka pöydän ääressä ruokaillaan samalla.

Helppohoitoinen ja säänkestävä polyrottinki, alumiini ja polywood ovat myös monien puutarhapöytien ja -tuolien materiaali. Valitse terassin, ja talon tyyliin sopiva ruokaryhmä, sekä muut puutarhakalusteet. Monissa pöydissä on keskellä reikä aurinkovarjoa varten. Aurinkovarjo tekee ulkona ruokailusta miellyttävän pitäen kuumimman porotuksen pois ruokailijoiden niskasta.

Innokas grillailija ilahtuu säänkestävästä apupöydästä, tai tarjoiluvaunusta grillin vieressä. Juhlissa tarjoiluvaunulle voi kattaa erikseen juomat ja lasit, tai tehdä siitä jälkiruokapöydän.

Kesän parhaat juhlat järjestetään puutarhassa

Terassi ja puutarha antavat kesällä sopivasti lisätilaa juhlimiseen. Siirrä siis juhlien keskipiste ulos terassille, tai suoraan puutarhaan pihakatoksen alle. Näyttävä puutarhakatos antaa juhlijoille ja juhlaherkuille suojaa auringon paahteelta, sekä estää myös pienen kesäsateen pilaamasta juhlatunnelmaa. Koristele paviljonki lippuviirein, lyhdyin ja valonauhoin.  Illan hämärtyessä tunnelmavalot pääsevät oikeuksiinsa riippuen puutarhakatoksesta aina omenapuihin asti.

Juhlajuomat pysyvät kylminä, kun täytät kylmälaukun isoilla jääpaloilla ja säilytät juomat siellä aina tarjoiluun asti. Tarjoiltavia juomia varten voi jääpaloilla täyttää myös ämpärin, tai minkä tahansa ison muovilaatikon. Kukkivat kukat kuuluvat aina puutarhajuhliin. Hyödynnä juhlapöydässä niittyjen ja oman kukkapenkin antimia, aina kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta. Maljakoiksi käyvät erilaiset lasipullot ja pienille kimpuille juoma- ja kristallilasit. Myös kauniisti sidotut kukkaseppeleet sopivat koristamaan juhlapöytää.

Pihakeinu kuuluu perinteisesti puutarhajuhliin. Siinä vanhemmat vieraat mielellään istuvat jutellen ja katsellen nuorempien iloista juhlintaa. Tee pihakeinusta kutsuva istuinpaikka kesäisillä tyynyillä ja vilteillä. Jos istumapaikkoja ei puutarhajuhlissa riitä kaikille, hyödynnä kodin viltit ja huovat pihapiknikkiin. Lapset istuvat mielellään nurmikolla viltin päällä vanhempien kahvitellessa pöydän ääressä.

Illan viiletessä on juhlijoille hyvä varata harteille ja jalkojen päälle torkkupeittoja ja huopia. Pidä torkkupeitot ja viltit aina helposti saatavilla terassilla rottinkikorissa, tai säilytyslaatikossa. Myös likaiset astiat on helppo kerätä kannelliseen säilytyslaatikkoon odottamaan pesua. Järjestä terassille myös riittävästi roskakoreja, varsinkin jos käytössä ovat kertakäyttöastiat. Näin juhlien emäntäkin pääsee rauhassa nauttimaan vieraiden seurasta ja pöydän antimista.

Kesän puutarhajuhlat ovat täynnä iloista naurua, auringonpaistetta ja kukkien huumaavaa tuoksua. Nautitaan yhdessä kesästä ja kaikista ihanista puutarhajuhlista!

Puutarhakalusteet arkeen ja kesän juhliin

30.05.2022 13:56