Lastenhuoneen matot

Lastenhuone on varmasti kodin iloisin ja äänekkäin huone. Se muuntuu milloin viidakoksi, milloin nukkesairaalaksi ja aina antaa mielikuvitukselle vallan. Jotta leikkiminen lastenhuoneessa olisi vapaata ja vallatonta, myös lastenhuoneen kalusteilta ja matolta vaaditaan paljon. Niiden on oltava turvallisia, huolettomia ja helppohoitoisia. Millainen matto sopii parhaiten mukaan vauhdikkaisiin leikkeihin ja lastenhuoneen sisustukseen? Lue vinkit lastenhuoneen maton valintaan alta.

Pyöreä matto on helppo sijoittaa vaikka kirjoituspöydän eteen

Pyöreä matto on helppo sijoittaa vaikka kirjoituspöydän eteen

Perinteinen lastenhuoneen matto

Lastenhuoneen matoksi valitaan usein vanhempien silmää miellyttävä yksivärinen puuvillamatto, tai astetta värikkäämpi räsymatto. Puuvillamatto on mukavan tuntuinen paljaan jalan alla ja se on helppo pestä kerran kesässä matonpesupaikalla, jos tarve vaatii. Hillitty puuvillamatto tai yksivärinen keinokuitumatto kasvaa myös lapsen mukana, eikä teinin tarvitse hävetä maton nallekuvioita kavereiden läsnä ollessa. Jos lastenhuoneeseen kaivataan värejä ja kuvioita, on matoissa tarjolla näitäkin laidasta laitaan ilman liian lapsellista ilmettä.

Pienten poikien ehdoton suosikki on vuodesta toiseen tiekuvioinen liikennematto. Pikkuautot suhaavat matolla päivästä toiseen ja liikennematon suosio on taattu. Mikään ei estä hankkimasta liikennemattoa myös tytön huoneeseen; yhtä lailla barbinuket ja Lego-ukot voivat hyödyntää liikennematon risteäviä teitä.

Lapsille on tarjolla myös monen moisia mattoja eläinten kuvilla tai Muumi-hahmoilla. Monet suosikkihahmot saattavatkin olla lapselle ”se juttu” ja on tärkeää, että suosikin kuva löytyy myös oman huoneen matosta.

Muumimatot ovat perheen pienimpien suosiossa

Muumimatot ovat perheen pienimpien suosiossa

Kukaan ei voi vastustaa Pikku Myy -mattoa

Kukaan ei voi vastustaa Pikku Myy -mattoa

Iloinen ja värikäs lastenhuoneen matto täältä!

Ohut keinokuitumatto on helppohoitoinen lastenhuoneen matto

Ohut keinokuitumatto on helppohoitoinen lastenhuoneen matto

Helppohoitoinen lastenhuoneen matto

Vanhemmat toivovat lasten matolta erityisesti helppohoitoisuutta. Se, että matosta lähtevät irtoroskat imurilla ja tahrat helposti pyyhkimällä. Vahinkoja sattuu ja tapahtuu, ja tuleviin vesiväritahroihin on syytä varautua asianmukaisilla puhdistusaineilla. Kevyt lastenhuoneenmatto on helppo tuulettaa parvekkeella tai tamppaustelineellä, paksummalle matolle riittää viikoittainen imurointi.

Sileät keinokuitumatot ovat helppohoitoisempia, joskin eivät välttämättä pehmeimmän tuntuisia mattoja lastenhuoneeseen. Aito villamatto on lämmin ja mukava jalan alla, ja villa materiaalina puhdistaa itse itsensä. Jos villapaidat kutittavat lasta herkästi, on sama tilanne varmasti villamaton kanssa. Silloin lastenhuoneen maton materiaaliksi kannattaa valita mieluummin puuvilla, kuin puhdas villa.

Nukkamatot ovat ihanan pehmeitä ja sileitä. Pitkänukkainen matto voi tuntua aluksi hyvältä idealta lastenhuoneeseen, kunnes on aika etsiä maton seasta pikkulegot ennen nukkumaan menoa. Matto, jossa on matala, pehmeä nukka, on varmasti parempi vaihtoehto leikkien, ja siivouksenkin kannalta.

Puuvillamatto on perinteinen lastenhuoneen matto

Puuvillamatto on perinteinen lastenhuoneen matto

Ota lapsi mukaan maton valintaan

Kun lapsi saa olla mukana suunnittelemassa ja päättämässä oman huoneensa sisustusta, tulee huoneesta varmasti mieluisa ja lapsen näköinen. Vaikka vanhempia eivät kaikki lapsen ideat vakuutakaan, kannattaa silti ehdotuksia kuunnella vakavalla korvalla. Lapsi tietää parhaiten, miten tulee huonettansa käyttämään, vaikka vanhempi ensi sijassa miettiikin tilan toiminnallisuutta ja budjettia.

Se, valitaanko tilaan yksi iso matto vai useampi pienempi vaikuttaa myös huoneen puhtaanapitoon ja toiminnallisuuteen. Iso matto pysyy paremmin paikoillaan kuin pienempi. Jos taas eri toimintojen alle halutaan omat matot, vaatii se jo tarkempaa suunnittelua. Joskus huoneeseen saadaan ilmettä valitsemalla suorakaiteen muotoisen maton tilalle pyöreä matto. Useampi pyöreä matto voi olla hauskan näköinen elementti, varsinkin jos valitsee vielä jokaiseen mattoon eri värin ja halkaisijan. Lastenhuoneen matoilla voi leikitellä ja sisustaa myös vähän hassusti. Mitä hauskempi mattoleikki, sitä paremmin myös lapset viihtyvät huoneessa.

Lastenhuoneen maton ei tarvitse myöskään olla kiveen hakattu. Edullisen maton voi huoletta vaihtaa uuteen, kun vanha matto on tullut tiensä päähän joko kuntonsa, tai kuosinsa puolesta. Hyväkuntoinen lastenmatto kannattaa laittaa kiertoon piristämään seuraavaa lastenhuonetta, ja sen asukasta.

Puuvillamatto on pitkäikäinen lastenhuoneen matto niin kestävyyden, kuin ulkonäönkin suhteen

Puuvillamatto on pitkäikäinen lastenhuoneen matto niin kestävyyden, kuin ulkonäönkin suhteen

Lapselle oman suosikkihahmon kuva matossa on iso juttu

Lapselle oman suosikkihahmon kuva matossa on iso juttu

14.09.2023 14:00