Walk in closet – ylellisyyttä vai järjestelmällisyyttä?

Haaveiletko isosta ja toimivasta vaatehuoneesta? Tai mietitkö miten selättää kaapeista lattialle valuva vaatekaaos? Alla käytännön vinkkejä ja ideoita, jotka eivät maksa paljon ja ovat helposti jokaisen toteutettavissa.

Päivän sana on pukeutumishuone, kiitos Sinkkuelämää-sarjan Carrien, joka sai suomalaisetkin naiset haaveilemaan omasta pienestä budoaarista jo vuosia sitten. Vaatehuone ei ole enää pimeä ja ahdas koppi vaan ilmava ja valoisa tila, jossa jokainen neliö on tarkkaan harkittu. Pukeutumishuoneen tuomaa luksustakin tärkeämpi seikka on toimiva arki, jossa pitää huolehtia useamman ihmisen vaatehuollosta, harrastevälineistä ja kausivaatteista. Tilaan käytetyt neliöt ovat tietysti pois kodin oleskeluneliöistä, mutta vastineeksi tarjolla on aimo annos käytännöllisyyttä ja mielenrauhaa.

Vaatehuoneen koko

Pukeutumis- tai vaatehuoneen suunnittelu kannattaa aloittaa mittaamalla tila. Huomioi, että järkevä vaatesäilytystila henkarivaatteille on syvyydeltään 60 cm. Vaatekaapin syvyys mahdollistaa erilaisten säilytysjärjestelmien ja lankakorien käytön vaatekaapin sisällä. Jos vaatehuoneesi on pieni, ihanteellinen vaatekaapin syvyys on 45 cm. Tällöin henkarivaatteet eivät riipu kaapissa syvyys-, vaan leveyssuunnassa. Jos vaatekaapin syvyys on 60 cm tai enemmän, saat hyödynnettyä vaatekaapin alaosan esimerkiksi kenkäsäilytykseen. Kaksi 30 cm syvää kenkätelinettä mahtuvat peräkkäin 60 cm syvään vaatekaappiin ja saat tuplasti enemmän säilytystilaa jalkineillesi.

Erilaisia vaatehuoneen säilytysjärjestelmiä löytyy niin huonekalu- kuin rautakaupoistakin. Voit kasata toimivan kokonaisuuden niistä tai ostaa vain riittävän ison vaatekaapin ja jättää siitä ovet pois. Avohyllyiltä ja lankakoreista näet vaatteet yhdellä silmäyksellä. Alusvaatteet ja sukat voi säilyttää lipaston laatikoissa tai hankkia vaatekaappiin irralliset laatikot näitä varten – pääasia, että löydät etsimäsi helposti. Tarvitsetko säilytystilaa myös kengille, laukuille, huiveille ja vöille? Mieti jokaiselle tuoteryhmälle oma paikkansa pukeutumishuoneessasi. Haluatko jättää ehkä kauneimmat korkokenkäsi esille, tai tarvitsetko paikan missä meikata? Mieti vaatehuoneen sisustuksen yksityiskohdat valmiiksi ennen toteutusta.

Vaatehuoneen kalustus ja kaapit

Ennen kuin otat käyttöösi uuden vaatehuoneen säilytysjärjestelmän tai vaatekaapin, karsi käyttämättä jääneet vanhat vaatteesi joko kirpputorille tai vaatekeräykseen. Tässä vaiheessa kannattaa olla kriittinen ja luopua kaikesta turhasta; jos et käyttänyt niitä pillilahkeisia farkkuja viime kesänä, niin tuskin puet niitä nytkään päällesi. Ota avuksi Marie Kondon kirjoittama opas Konmari, joka neuvoo kädestä pitäen taltuttamaan tavarakaaoksen.

Vaatehuoneen säilytys

Siististi viikatut vaatteet vievät vähemmän tilaa, joten tee neuleistasi ja t-paidoistasi nättejä pinoja. Vaatteiden viikkausvinkkejä löytyy Konmari-kirjasta ja Pinterestistä ”how to fold” -haulla. Tai käy ihailemassa vaatekaupoissa ammattitaitoisten myyjien työtä. Ulos vedettävät laatikot ja lankakorit helpottavat vaatteiden järjestämistä, ja se kaapin perällä oleva viimeinenkin paita on näin käden ulottuvilla. Käytä oikeanlaisia henkareita vaatteissasi; housuhenkareita housuissa ja hameissa, kapeita henkareita narutopeissa. Kravatit säilytät siisteinä joko kravattitelineessä tai taittelet ne napakasti rullalle omiin lokeroihinsa. Alla video kravatin oikeaoppisesta taittelusta.

Ota säilytykseen avuksi lipasto!

Vaatehuoneen valaistus

Vaatehuoneen valaistus on pukeutumishuoneessa tärkeässä roolissa, sillä haluat varmasti tietää, oletko laittamassa päällesi mustan vai tummansinisen paidan. Riittävässä valaistuksessa vaatteiden värit toistuvat oikein ja pukeutumismokia ei synny. Lämmin matto varpaiden alla lämmittää kylminä talvipäivinä ja tekee tilasta huonemaisen. Walk in closet -vaatehuoneen sisustuksen viimeistelee kokovartalopeili, joka seisoo viistosti omilla jaloillaan. Tiesitkö, että viistosti näkyvä peilikuva imartelee peilaajaa tuoden tälle lisää pituutta muutaman sentin ja hävittäen samalla vyötäröltä muutaman kilon. Vanha sovituskoppikikka!

Vaatteitesi kokoinen vaatekaappi!

Haluatko lisää vinkkejä kenkien, asusteiden ja meikkien säilytykseen?

Tutustu vinkkeihimme täällä

Askarruttaako tavarameri eteisessäsi?

Lue lisää eteisen säilytysratkaisuista

11.05.2017 11:31