Pienen makuuhuoneen sisustus

Kuinka sisustaa pieni makuuhuone? Varsinkin kaupungeissa jokainen asuinneliö maksaa ja on tarkkaan harkittu, joten myös makuuhuoneet ovat pieniä neliöhintojen kohotessa pilviin. Miten sisustaa pieni ja toimiva makuuhuone, jotta kaikki tarpeellinen sänkyä ja säilytystilaa myöten saadaan sinne mahtumaan?

Aloita mittaamalla makuuhuone

Huoneen koko määrittelee myös sinne mahtuvat kalusteet. Myös esteetön kulku, ovet ja ikkunat on syytä huomioida mitoissa. Jos huoneeseen tulee vaatekaapit, myös kaappien ovien on mahduttava aukeamaan. Lämpöpatterit vievät oman tilansa, eikä kalusteita saa laittaa niihin kiinni. Kun käytettävän tilan koko on selvillä, kannattaa paperille kirjata ylös kaikki tarpeet ja toiminnot makuuhuoneen osalta. Pitääkö makuuhuoneeseen mahtua työpöytä? Entä pinnasänky? Tällöin joudutaan kenties tinkimään sängyn leveydestä. Pienessä makuuhuoneessa kannattaa hyödyntää myös kuutiot. Monia toimintoja voi kiinnittää seinälle. Jos sängyn viereen ei mahdu yöpöytä, voi sen korvata sängyn yläpuolelle kiinnitettävällä hyllyllä. Seinänaulakot vapauttavat lattiapintaa ja ovat käytännöllisiä vaatteiden säilyttämiseen. Aamutakki on helppo napata naulakosta aamuisin päälle ennen kahvinkeittopuuhia. Seinille kiinnitettävät kaapit ja lokerikot tuovat toivottua säilytystilaa myös makuuhuoneen puolelle.

Pienen makuuhuoneen kalusteet

Pientä huonetta ei kannata kalustaa ”tukkoon”, vaan jättää myös ilmaa ja kulkutilaa huoneeseen. Sänky vie yleensä valtaosan makuuhuoneesta, joten sopivan sängyn valinta kannattaa tehdä huolella. Nukkuuko sängyssä yksi vai kaksi ihmistä? Tarvitaanko tilaa myös perheen pienimmille, jotka yöllä kömpivät vanhempiensa viereen nukkumaan? Jotta kenenkään ei tarvitsisi nukkua lattialla, kannattaa sängyn koko siis miettiä tarkkaan. Yksi ihminen mahtuu nukkumaan 80 – 90 cm leveällä sängyllä. Jos huoneessa on tilaa, voi ruhtinaallisesti valita itselleen sängykseen 120 cm runko- tai moottorisängyn. Pienin parisängyn leveys on 140 cm, jossa kaksi sopuisaa aikuista mahtuvat nukkumaan hyvin. Suurimmat parisängyt ovat jopa 180 – 200 cm leveitä, mutta saattavat pienessä huoneessa viedä koko lattiatilan. Mitä vähemmän tyhjää lattiapintaa sängyn ympärille jää, sitä haasteellisempaa on myös sen petaaminen, ja huoneen siivoaminen. Jos on valmis luopumaan yöpöydistä, on mahdollista hankkia myös hieman isompi sänky. Kompromissit ovat pienen huoneen kalustamisen perusta.

Säilytystilaa on kodeissa aina liian vähän. Vaatteet, harrastusvälineet ja muut tarpeelliset tavarat pitäisi mahtua yhteen tai kahteen kaappiin. Makuuhuoneen yhteydessä on monesti vaatehuone, tai erilliset vaatekaapit vaatteiden säilyttämistä varten. On myös asuntoja, joihin täytyy itse hankkia sopivat säilytysjärjestelmät. Tällöin on mahdollista valita juuri oikeankokoiset vaatekaapit tarpeen ja tilan mukaan. Vaatekaapin syvyys lohkaisee huoneen neliöistä myös osan. Kun valitsee vaatekaapin syvyydeksi normaalia 62 cm kokoa pienemmän, 45 cm syvän kaapin, saa huoneeseen taas hieman lisää tilaa muille kalusteille. Liukuovikaappi on loistava pienen huoneen kaluste, sillä se ei tarvitse tilaa aukeaville oville.

Suurissa metropoleissa asunnot ovat vielä pienempiä kuin Suomessa ja sieltä on hyvä poimia parhaat pienen makuuhuoneen sisustusvinkit myös tänne. Laatikkojenkkisänky kätkee alleen runsaat säilytystilat, eikä erillistä vaatekaappia tarvita välttämättä ollenkaan. Sängyn alle voi hankkia myös erillisiä, pyörillä liikkuvia säilytyslaatikoita. Myös parvisänky antaa lisää lattianeliöitä ja toimii varsinkin lastenhuoneessa. Perinteinen kerrossänky on monien pienten lastenhuoneiden pelastus. Samalla hoituvat myös majaleikit, kun alemman sängyn kattoon kiinnittää verhovaijerilla sopivat verhot.

Peilit tunnetusti avartavat tilaa, joten huoneen koko tuplaantuu, kun seinälle asentaa suuren peilin, tai nyt niin trendikkäät, kasarihenkiset palapeilit. Pieni makuuhuone saa helposti lisää valoa ja ilmettä seinällä roikkuvasta peilistä, tai useammasta.

Shoppaile pienen hinnan sänkyjä

Pieni makuuhuone on tunnelmallinen ja intiimi

Isossa ja avarassa tilassa nukkuminen tuntuu turvattomalta, joten pienellä makuuhuoneella on tässä etulyöntiasemansa. Pieneen makuuhuoneeseen voi sisustaa turvallisen, pesämäisen tilan, jossa uni tulee helposti ja tunnelma pysyy rauhallisena. Seinien väri vaikuttaa myös pienen huoneen tilan tuntuun. Vaaleat pinnat avartavat, kun taas tummemmat seinät pienentävät huonetta. On makuasia, kumpaa haluaa oman makuuhuoneensa tunnelman edustavan. Haetaanko todellisuutta isompaa ja avarampaa tunnelmaa, vai enemmän intiimiä ja lämpöistä fiilistä? Jos makuuhuoneen tummat seinäpinnat arveluttavat, kokeile maalia ensin vain yhdelle seinälle tehosteseinän tapaan ja tutki huoneen tunnelmaa eri valaistuksessa. Seinien maalaamista ei kannata turhaan pelätä, sillä aina voi maalata uudestaan, jos kyllästyy, tai haluaa vain muuten vaihtelua.

Matot ja vuodetekstiilit pehmentävät makuuhuoneen sisustusta. Ne myös akustoivat tilaa ja tekevät huoneen äänimaailmasta miellyttävän. Panosta ylellisiin pussilakanoihin, päiväpeittoon ja koristetyynyihin. Hotellimainen petaus syntyy useilla kerroksilla ja tekstiilien runsaudella. Pehmeä matto sängyn vieressä on mukava paljaiden jalkojen alla. Sängynvierusmatto voi olla myös lampaantalja tai ryijy.

Pienen makuuhuoneen värimaailma kannattaa pitää yhtenäisenä. Kaksi tai kolme toisiinsa sointuvaa väriä tekevät kokonaisuudesta rauhallisen ja harmonisen. Sininen ja vihreä väri rauhoittavat mieltä ja alentavat verenpainetta. Sen vuoksi monet makuuhuoneet sisustetaan juuri näillä sävyillä. Punainen ja keltainen ovat energisiä ja lämpimiä värejä. Jos kaipaat draivia ja energiaa juuri makuuhuoneeseen, kokeile näitä värejä tilan sisustuksessa. Harmaan ja beigen sävyt sopivat kauniisti pieneen huoneeseen ja hillittyyn, skandinaaviseen sisustustyyliin.

Makuuhuoneen valaistus on osa tilan tunnelmaa. Luonnonvalo antaa huoneeseen pehmeän ja kauniin valon. Liiallisen valon voi kesäaikaan poissulkea pimennysverhoilla tai kaihtimilla. Jos luonnonvaloa on saatavilla vähän, on syytä kiinnittää erityistä huomiota myös makuuhuoneen valaistukseen. Yleisvalo, eli kunnollinen kattovalaisin helpottaa siivousta ja huoneessa oleskelua. Himmennintä käyttämällä myös yleisvalolla saadaan luotua erilaisia tunnelmia makuutilaan. Erillinen lukuvalo sängyn vieressä, joko seinällä tai yöpöydällä on tarpeellinen sängyssä lukijalle. Sisustuksellisilla valoketjuilla ja sisustusvaloilla voidaan tehdä erilaisia valopisteitä ympäri huonetta. Myös valaisimilla voi sisustaa ja ne voi hankkia sopimaan makuuhuoneen muuhun tyyliin.

Pienen makuuhuoneen sisustus ei onneksi ole rakettitiedettä. Sopivilla kaluste- ja värivalinnoilla myös pienestä huoneesta saa toimivan ja tunnelmallisen.

 

 Unelmoitko makuuhuoneen yhteydessä olevasta pukeutumishuoneesta? Lue tästä lisää makuuhuoneen säilytysratkaisuista.

Näillä sisustat pienen makuuhuoneen

18.03.2022 14:06