Vuodesohva taipuu moneen tarpeeseen

Kun yövieraat yllättävät on luojan lykky, että olohuoneessa on vuodesohva! Niinkin arkinen keksintö voi pelastaa tilanteen ja yöunet. Anoppia ei kehtaisikaan laittaa lattialle nukkumaan ja välillä itsekin pakenee vuodesohvan syleilyyn kuorsaavaa puolisoa pakoon. Vuodesohvien lisäksi nykyään tarjolla on myös vuodekulmadivaaneja, vuodetuoleja- ja raheja. Alla lyhytoppimäärä näistä kaikista ja siitä, kuinka käteviä ne ovat käytössä.

Perinteinen vuodesohva

Perinteinen vuodesohva on joko 2- tai 3-istuttava ja kätkee sisälleen vuodeominaisuuden. Vuode voi aueta sohvasta joko pituus- tai leveyssuunnassa. Tämä kannattaa aina tarkastaa myyjältä, jottei kotona tule yllätyksiä vuoteen vievän tilan kanssa. Mittaa tila valmiiksi ja tarkista ettei siinä ole esteitä, kuten ovia tai kalusteita jotka estävät vuoteen aukeamisen. Suuressa osassa vuodesohvia on mekanismin päällä vaahtomuovipatja, mutta myös joustinpatjallisia malleja on markkinoilla. Muhkeampi petauspatja vuodesohvan päällä lisää nukkumamukavuutta ja ohuemmalla pääsee nopeammin eroon yövieraista. 

Puisissa vuodesohvissa eli sohvasängyissä on erillinen runko- ja patjaosa. Puiset mallit ovat suosittuja varsinkin mökillä, jossa tilat ovat valmiiksi pienemmät ja vaativat kalusteelta monikäyttöisyyttä. Sohvasänkyihin on yleensä tarjolla sohvan alle sujautettava vuodevaatelaatikko, johon viikataan peitot ja tyynyt päivän ajaksi. Metallirunkoinen sohvasänky sopii tyylinsä puolesta myös kaupunkikodin vierashuoneeseen tai pieneen opiskelijayksiöön jossa sohva ja sänky automaattisesti yhdistetään samaan kalusteeseen.

Vuodetuoli on yksipaikkainen vuodesohva. Nojatuolista saa kädenkäänteessä vuoteen yhdelle nukkujalle ja aamulla vuode muuttuu taas nojatuoliksi.

Shoppaile vuodesohvia ja vierasvuoteita

Divaanivuodesohva

Vuodesohva divaaniosalla eli divaanivuodesohva on nimensä mukaisesti divaanisohva, jossa on vuodeominaisuus. Monesti divaaniosan alla on säilytyslaatikko peitoille ja tyynyille. Näin saat kätevästi vierasvuodevaatteet säilöön eivätkä ne vie kaappitilaa. Divaanivuodesohvan saa joko oikean- tai vasemman puoleisena ja osassa malleja divaaniosan voi kasata kummalle puolelle tahansa. Divaanivuodesohva on kätevä varsinkin kun halutaan jokaiselle perheenjäsenelle istumapaikka sohvalta. Tilaa on enemmän kuin perinteisessä sohvassa ja koko perheen leffaillassa voi vaikka vuodeosan avata jolloin loikoilutila tuplaantuu.

Vuoderahi

Lapsen yövieras on helppo majoittaa lastenhuoneessa vuoderahille. Kätevä, kuution muotoinen rahi toimii päivisin istuimena tai matalana pöytänä ja illalla muuntuu vuoteeksi. Iloisen värisellä päällisellä saa ilmettä huoneeseen ja samalla se suojelee varsinaista patjaa likaantumiselta. Aamulla varapatja taittuu taas rahiksi, eikä erillistä säilytystilaa tarvita.

Älä unohda vuodetekstiilejä

Yövieraita varten on hyvä varata omat, erilliset peitteet ja tyynyt, jotka säilytetään joko vuodesohvan vuodevaatelaatikossa tai kaapissa tilanteen mukaan. Vuodesohvaa ostaessa kannattaa ostaa uudet vuodetekstiilit yövieraita varten valmiiksi ja uusia ne tarpeen vaatiessa. Muista tuulettaa ja pestä vuodetekstiilit riittävän usein, jotta myös vieraat saavat nauttia raikkaista ja puhtaista yöunista.

Tutustu Sotkan edullisiin vuodesohviin ja vuodekulmadivaaneihin tästä. 

19.04.2018 12:26