Ruokailutila kerää perheen yhteen

Haaveiletko perheen yhteisestä ruoka-ajasta kiireisen päivän jälkeen? Onko hankalaa saada koko perhe saman pöydän ääreen edes kerran päivässä? Panostamalla ruokailutilaan, sen toimivuuteen ja tunnelmaan saatat onnistua tavoitteessasi. Tässä muutama vinkki niin käytännön kuin viihtyvyydenkin kannalta.

Ruokailutilan mitoitus: Jokaiselle oma paikka

Jokaiselle perheenjäsenelle on oma paikkansa ruokapöydässä. Yleensä istumapaikka on se sama joka päivä, ja varsinkin pikkulapsille tuttu tuoli tuo turvallisuuden tunteen. Syöttötuoli vie pöydän äärestä tilaa 50 cm, normaalin tuolin vaatima tila on 60 cm leveydeltä ja 50 cm syvyydeltä. Ota huomioon myös tuolin taakse jäävä kulkutila, jonka on hyvä olla vähintään 30 cm. Pöydälle tilaa varataan jokaista ruokailijaa kohden 40 cm kattauksineen.

Shoppaile ruokailuryhmiä

Ruokailutilan kalusteiden suunnittelu: Pyöreä ruokapöytä, suorakaide vai ruokapöytä jatkolla?

Millainen pöytä sopii tilaan parhaiten. Jos on tarvetta kestitä välillä isompaakin seuruetta, jatkettava ruokapöytä on paikallaan. Pyöreä ruokapöytä vie enemmän tilaa kuin suorakaide, mutta voi näyttää tilassa kevyemmältä. Osa pyöreistä pöydistä on muunnettavissa jatkolevyn avulla ovaalin mallisiksi, jolloin saa lisätilaa muutamaa ruokailijaa varten. Suorakaiteen muotoiseen ruokapöytään saa istumapaikat myös päätyihin, ja jatkopalojen ansiosta ruokailemaan mahtuu jopa 10 tai 12 henkilöä pöydän koosta riippuen. Pienempään asuntoon, johon ruokapöytä on liian suuri, baaripöytä toimii myös kätevänä tilanjakajana keittiön ja muun asunnon välillä. 

Ruokailupöydän materiaalit tutuiksi

Ruokapöytiä valmistetaan niin puusta, kalustelevystä kuin mdf-levystä. Pöydän pinta voi olla maalattu, lakattu tai puuviilua. Kalustelevy on materiaalina edullisempaa kuin massiivipuu, mutta kolhujen korjaaminen ei onnistu yhtä hyvin kuin puupinnasta. Puulajeista mänty on pehmeää, kun taas koivu, tammi ja kumipuu kovina puulajeina kestävät paremmin kulumista ja kovaa käyttöä. Pöytäliina tai tabletit suojaavat ruokapöydän kantta suurimmilta kolhuilta ja tuovat myös väriä ruokailutilaan.

Korkeakiiltoinen ruokapöytä tuo tyylikkyyttä arkiseenkin kattaukseen ja sen pinnan voi vain pyyhkäistä puhtaaksi. Myös lasinen ruokapöytä on helppo pitää siistinä ja on ulkonäöltään kevyen moderni.

Viihtyisä ruokailutila

Järjestätkö mielelläsi tunnelmallisia kynttiläillallisia? Panosta siinä tapauksessa laadukkaisiin ruokapöydän tuoleihin. Hyvä istumismukavuus ja pehmusteet saavat iloisen seurueen viihtymään pidemmänkin aikaa. Ruokapöydän alla oleva matto lämmittää viluisia varpaita ja pehmentää miellyttävästi ruokailutilan akustiikkaa. Sileät keinokuitumatot ovat sopivia ruokapöydän alle, ja niistä on helppo poistaa imurilla muruset ja kostealla rätillä pienet tahrat. Valaistus on tärkeä osa viihtyisyyttä. Valitse ruokapöydän päälle tyyliin sopiva valaisin – pitkän pöydän ylle jopa kaksi samanlaista. Ruokapöydän päällä riippuvan valaisimen tulisi olla noin 60 sentin korkeudella pöydän pinnasta. Jos se on liian korkealla, valo voi sokaista, ja toisaalta liian matalalla riippuva valaisin estää pöydässä istujia näkemästä toisiaan. Kauniit servetit tekevät arkiruokailustakin juhlavaa, ja tunnelman kruunaavat tyyliin sopivat astiat, pöytäliina ja iloinen mieli.

18.05.2017 14:26