Eklektinen sisustus

Eklektinen -sisustustyyli ei nimenä ole suomalaisille kovinkaan tuttu, mutta moni on tämän tyylin taitaja ihan tietämättään. Sana eklektinen tulee Kreikasta ja tarkoittaa parhaan valitsemista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sisustukseen valitaan eri tyylisuunnista ne itselle parhaat palat ja yhdistetään keskenään. Tosiasiassa eklektisyys ei ole vain sisustustyyli vain kokonainen elämänasenne.

Koska eklektinen sisustustyyli on luova ja innovatiivinen, vaatii se toteuttajaltaan myös itsekuria ja hillintää, jottei sisustus ala muistuttaa halutun tyylin sijaan sillisalaattia. Eklektinen sisustaminen vaatii osaamista ja taitoa yhdistää eri tyylisuuntia, värejä ja esineitä keskenään. Mutta osaavissa käsissä tyylistä saa kaiken irti, ja sisustuksesta ja kodista tulee jokapäiväinen ilo ja ylpeyden aihe. Koska tässä tyylissä kädet ovat vapaat itsensä toteuttamiseen, ei toista samanlaista kotia tule vastaan ihan heti.

Eklektisen kodin kalusteet ja esineet voivat olla kaikki eri aikakausilta ja eri tyyleistä; modernia, mummilta perittyä, klassikoita, itse tehtyä tai kirpputorilta ostettua, kaikki sulassa sovussa keskenään. Kodin ja aikakausien kerroksellisuus saa, ja pitääkin näkyä. Pääasia, että kodin sisustus koostuu kalusteista ja esineistä, joilla on sinulle ja perheellesi merkitystä. Esineiden tunnearvo ja tarina ovat pääosassa tässä sisustustyylissä.

Eklektinen sisustustyyli on täynnä kontrasteja; kiiltävä – matta, antiikki – moderni, kova – pehmeä, näistä tulee sisustukseen mielenkiinto ja yllätyksellisyys. Vanhan talon hirsiseinä yhdistettynä moderniin keittiöön tai itämainen villamatto vaalean rottinkikaluston alla on juuri eklektistä sisustustyyliä. Jos olet epävarma miten yhdistää eri aikakausien kalusteita eklektisesti, kokeile ensin miksata kahta eri sisustustyyliä, kuten vaikka modernia ja klassista. Pidä huoneen taustavärit vaaleana ja neutraalina taustana muulle sisustukselle. Näin kalusteet ja esineet pääsevät oikeuksiinsa. Voit myös valita yhden päävärin, vaikka lempivärisi, jota löytyy useammasta kohdasta huoneen sisustusta. Tekstiileissä kaikki kuviot ovat sallittuja; geometrinen, itämainen ja etninen, pääasia että tyynyjä, mattoja ja verhoja on pehmentämässä kokonaisuutta.

Kokeneempi sisustaja voi ottaa tummemmat värit väripaletista käyttöönsä ja miksata kokonaisuuteen kaiken mistä pitää: peilit, lasit, sametin, nahan, koristeellisuuden… vain taivas ja mielikuvitus on kattona tässä sisustustyylissä. Eklektinen sisustustyyli voi olla hyvinkin minimaalista ja hillittyä tai maksimaalisen koristeellista ja runsasta, kokonaisuuden päätät sinä!

Näillä teet tyylin

27.01.2020 15:08