Näin asettelet sisustustaulut oikein

Näin asettelet sisustustaulut, peilit ja seinäkoristeet oikeaoppisesti

Tyhjät seinäpinnat ovat kauniit sinänsä, mutta joskus on kiva katsella muutakin kuin tasaista maalia tai kukikasta tapettia. On kyse sitten arvotaulusta, lempiartistin kiertuejulisteesta tai lasten piirroksista, ei ole aivan yhdentekevää miten ne seinällä roikkuvat. Lue alta Sotkan vinkit miten ripustaa sisustustaulut, peilit ja seinäkoristeet oikeaoppisesti, jotta seinäkollaasistasi tulee harmoninen, mutta tehokas huoneen katseenvangitsija.

Valitse sopiva teema

Erilaiset julisteet ja posterit ovat nyt kuuminta hottia ja niiden kirjo on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Tyylejä, värejä ja kuvia on jokaiseen makuun ja sisustukseen. Jotta vältytään seinän kokoiselta sillisalaatilta, kannattaa ottaa punaiseksi langaksi joko teema, väri tai samanlaiset kehykset. Sisustustaulujen ja julisteiden koolla ei ole niin väliä; erikokoiset taulut tuovat mielenkiintoa seinälle ja ne on helpompi asetella mielenkiintoiseksi kollaasiksi, toisin kuin keskenään samankokoiset taulut.

Riko rajoja

Yksi kantava teema voi olla mustavalkoisuus. Silloin kaikki seinällä oleva kuvat ovat mustavalkoisia. Seinä täynnä mustavalkoisia perhekuvia on taatusti tyylikkään näköinen ja tunnearvoltaan korkea. Jos seinälle tulevat kuvat ja julisteet ovat eri värisiä ja tyylisiä, voi kokonaisuuden niputtaa yhteen samanlaisilla kehyksillä. Kun jokaisessa seinän kuvassa on simppelit mustat, tai puunväriset kehykset, näyttää kollaasi viimeistellyltä ja valmiiksi mietityltä.

Pieni yllätyksellisyys sopii myös seinäkollaaseihin; pyöreä peili keskellä kulmikkaita kehyksiä näyttää hauskalta ja rikkoo sopivasti rajoja. Myös ryijyt, eläinten kallot, kipsityöt, kellot tai hyllyt taulukollaasin joukossa tuovat mielenkiintoa kokonaisuuteen.

Sisustustaulu jokaiseen tyyliin!

Älä ripusta liian ylös

Suurin ja yleisin virhe sisustustaulujen tai julisteiden esille laitossa on se, että ne ripustetaan liian korkealle. Oikea korkeus on katsojan silmien korkeudella, riippuen siitä, katsotaanko taulua tai kollaasia yleensä istuen vai seisten. Jos sisustustaulut tulevat sohvan, tai pöydän yläpuolelle, on viisainta ottaa mitta näiden yläreunasta ja ripustaa taulut n. 20-30cm korkeudelle tästä. Kollaasia tehdessä parhaan lopputuloksen saa, kun kohdistaa kaikkien vierekkäisten taulujen joko ala- tai yläreunat samalle tasolle. Muuten kollaasi saa elää ja liikkua vapaasti mihin suuntaan tahansa.

Valitse isoa ja näyttävää

Iso sisustustaulu tai peili toimii hyvin myös yksin eikä tarvitse ympärilleen taulujen armeijaa. Näyttävä, seinän kokoinen sisustustaulu korvaa myös tapetin ja toimii parhaiten rauhallista, yksiväristä taustaa vasten. Sisustustaulut ovat edullisia kokoonsa nähden, joten pienemmälläkin budjetilla saa jo näyttävän seinän aikaiseksi.

Iso peili kauniilla kehyksillä on myös sisustuselementti ja vaatii ilmaa ympärilleen tullakseen huoneen keskipisteeksi. Peili avartaa myös tilaa, joten pienen huoneen saa tuntumaan tuplasti suuremmalta kun laittaa ison peilin seinälle. On peili sitten kehyksillä tai ilman, varmista että kiinnität sen seinään kunnolla. Vaikket uskokaan seitsemän vuoden epäonneen, rikkinäinen peili lattialla ei ilahduta ketään.

Ripustusvinkkejä julisteiden, piirrosten ja postereiden ripustamiseen:

Pesulan rautahenkari, johon kahdella pyykkipojalla tai nipsuklemmarilla laitetaan sopivan kokoinen juliste kiinni.

Housuhenkari, jonka puuosien väliin puristetaan juliste tai piirros. Housuhenkarin voi myös spraymaalata sopivalla värillä vaikka pinkiksi tai hopeaksi tyylistä riippuen.

Wasi-teippi, jolla voi teipata moniin seinäpintoihin julisteen kiinni, ilman että irrotusvaiheessa lähtee mukaan pala tapettia. Älä käytä julisteiden kiinnittämiseen sinitarraa, sillä se jättää rasvajäljet niin julisteeseen kuin tapettiinkin.

Jos ei halua tehdä seinään reikiä, voi taulun jättää pystyyn nojaamaan seinää vasten joko lipaston päälle, tai ihan lattialle. Monen erikokoisen taulun kollaasi lipaston päällä limittäin ja lomittain tekee kokonaisuudesta trendikkään ja ajanhenkisen, ja sitä on helppo muuttaa fiiliksen mukaan. 

Tauluhyllyt ovat käteviä, sillä niihin pystyy vaihtamaan taidenäyttelyn vaikka kerran päivässä ilman sen suurempia ponnistuksia. Tauluhyllyllä taulut nojaavat seinää vasten ilman kiinnitystä ja hyllyn etureuna estää niitä valumasta eteenpäin ja putoamasta lattialle.

Kehystysliikkeissä myydään erilaisia julistepidikkeitä, joita löytyy eri värisenä ja eri materiaaleista. Myös ammattimaista kehystyspalvelua kannattaa käyttää silloin kun seinälle tuleva teos on arvokas.

Kehyksiä löytyy joka makuun ja kokoon. Kirpputoreilta löytyy sopuhintaisia ja jopa aidosti vanhoja taulunkehyksiä, joilla saa kivaa twistiä sisustukseen. Kehyksiä voi myös maalata sisustukseen sopiviksi joko spray-maalilla tai sitten ihan pensselillä. Kalkkimaalilla saa vanhahtavan, mattaisen maalipinnan. Kiiltävä lakka maalipinnan päällä taas antaa kehykselle ripauksen glamouria.

Tarrakoukku lähtee melkein jokaisesta seinäpinnasta irti jälkiä jättämättä. Tarkista kuitenkin ensin koukun kantavuus ennen kuin ripustat siihen suvun arvotaulun roikkumaan.

Huomioi seinän materiaali kun hankit kiinnikkeitä tauluja varten. Betoni- ja kiviseinälle ovat eri ruuvit ja proput kuin kipsilevylle. Vääränlainen kiinnitystapa saattaa lohkaista seinästä palan ja samalla myös taulu voi vahingoittua.

Anna inspiraation kukkia ja tee oma tauluseinäkollaasisi jo tänään!

 

04.03.2019 12:40