Sohvapöytä on osa sisustusta

Oletko koskaan miettinyt, mihin lasket kahvikuppisi, sipsikulhon tai telkkarin kaukosäätimen sohvalle istuessasi? Entä mihin sijoitat olohuoneessa kukkamaljakon, kynttilänjalat tai lehtipinon? Jos vastasit ”sohvapöydälle”, olet yksi niistä tuhansista, jotka käyttävät sohvapöytää päivittäin ilman, että edes huomaavat sitä.

Sohvapöytä onkin olohuoneen sisustuksen keskiössä yhdessä sohvan kanssa. Ei ole siis aivan sama, miltä sohvapöytä näyttää tai mitä sen päälle on kasattu. Amerikassa ja Saksassa sohvapöytä stailataan vastaamaan koko kodin tyyliä ja värimaailmaa. Pinterest on täynnä videoita ja vinkkejä, miten stailata ja sisustaa sohvapöytä sesonkien, tai eri sisustustyylien mukaan. Olisiko siis meidänkin aikamme kiinnittää sohvapöytään hieman enemmän huomiota?

Pieni sohvapöytä toimii myös yöpöytänä.

Pieni sohvapöytä toimii myös yöpöytänä.

 

Sohvapöydän monta käyttötarkoitusta

Sen lisäksi, että sohvapöytä on kaluste, johon laskea kaukosäädin ja kahvimuki, voi sohvapöytää hyödyntää myös kodin muissa tiloissa. Alla muutama vinkki. 

  • Ilman alatasoa oleva sohvapöytä voi jatkaa elämäänsä lastenhuoneessa taaperoiden leikki- ja piirrustuspöytänä. Kun sohvapöydässä ei ole alatasoa, saa pienet tuolit tai jakkarat helposti laitettua pöydän ympärille.
  • Tukeva ja raskas sohvapöytä muuttuu kevyemmin liikuteltavaksi, kun sen jalkoihin kiinnittää pyörät. Näin sohvapöydälle tulee myös korkeutta lisää, mikä helpottaa esimerkiksi sohvapöydän ääressä ruokailua. 
  • Vaihtelu virkistää myös olohuoneessa. Siirrä sohvapöytä olohuoneen nurkkaan lamppupöydäksi, tai nojatuolin viereen kirjapinoa varten.
  • Rahista tulee helposti sohvapöytä, kun sen päälle asettaa ison tarjottimen tai puisen levyn.

 

Laippajalkainen sohvapöytä on yhtä aikaa kevyt, sekä tukeva.

Laippajalkainen sohvapöytä on yhtä aikaa kevyt, sekä tukeva.

Sohvapöydän puukansi tuo lämpöä sisustukseen ja pinnijalat keventävät pöydän ilmettä.

Sohvapöydän puukansi tuo lämpöä sisustukseen ja pinnijalat keventävät pöydän ilmettä.

Sohvapöydän monet kasvot

Sohvapöytä voi mukailla sohvan ja olohuoneen tyyliä, tai olla aivan vastakohta muulle sisustukselle. Voit valita modernin sohvapöydän tyylikalusteiden keskelle tuomaan sisustukseen särmää, tai rakentaa itse vanhoista laudoista ja metalliputkista tehdastyylisen katseenvangitsijan. Sohvapöytä voi olla puuta, lasia, marmoria, metallia tai näiden yhdistelmiä. Myös muoto voi olla suorakulmaisesta ja neliöstä pyöreään, tai soikeaan. Sohvapöytä voi myös koostua useammasta erikokoisesta, tai erilaisesta pienten pöytien rykelmästä. Sohvapöytä voi olla tyyliltään klassinen, moderni, talonpoikainen, antiikkinen tai niin trendikäs ja retro. Kun sopiva sohvapöytä on löytynyt, on aika stailata se!

 

Sarjapöytä on muunneltava ja monikäyttöinen.

Sarjapöytä on muunneltava ja monikäyttöinen.

Ovaali sohvapöytä on ihanteellinen ahtaissa tiloissa.

Ovaali sohvapöytä on ihanteellinen ahtaissa tiloissa.

Osta sopiva sohvapöytä

Miten stailata sohvapöytä?

Sohvapöydällä kannattaa tuoda esille omat kiinnostuksen kohteet ja harrastukset. Jos rakastat taidetta, pinoa sohvapöydälle kasa taidekirjoja, pieni akvarellimaalaus ja lasipurkillinen erilaisia pensseleitä. Jos harrastat valokuvausta voi sohvapöydän anti olla valokuvaukseen liittyvää rekvisiittaa, kuten vanha kamera ja pino mustavalkoisia valokuvia. Koiraihminen voi tuoda sohvapöydälleen koirakirjoja, pienen koirapatsaan ja koiraturvalliset led-kynttilät. Maailmanmatkaaja voi päällystää koko sohvapöydän maailmankartalla, lisäämällä matka-aiheisia kirjoja ja lehtiä, sekä antiikkisen karttapallon. Vanha matkalaukku sohvapöydän alla lisää matkafiilistä.

Sohvapöydän stailaus kannattaa tehdä niillä esineillä, joista itse eniten pitää.

Sohvapöydän stailaus kannattaa tehdä niillä esineillä, joista itse eniten pitää.

Rahi voi toimia sohvapöytänä, kun sille laskee sopivan tarjottimen.

Rahi voi toimia sohvapöytänä, kun sille laskee sopivan tarjottimen.

Näin stailaat sohvapöydän helposti

Kun tiedät, mitä haluat esitellä sohvapöydälläsi, on aika miettiä asetelmaa. Kaikkia tavaroita ei vain heitetä pöydälle, vaan jokaisella esineellä on oma, tärkeä paikkansa. Sohvapöytä on kuin elämäsi käyntikortti, jossa haluat tuoda parhaat puolesi esille.

Jotta esillepanosta tulisi tasapainoinen, kannattaa huomio kiinnittää esineiden muotoihin ja kokoon. Mitä enemmän esineistö koostuu erilaisista muodoista; suorakulma, pyöreä, neliö jne., sen parempi ja mielenkiintoisempi kokonaisuus. Aloita sohvapöydän stailaaminen aina suorakulmaisista pinoista tai esineistä, kuten kirjoista, lehdistä tai kannellisesta puulaatikosta. Riippuen muista esineistä, voit laittaa kirjapinon tai laatikon jompaankumpaan reunaan, tai keskelle sohvapöytää. Pinon päälle voi laittaa pienen esineen, kuten kynttilänjalan, kauniin kiven tai simpukan. Suorakaiteen muotoisen elementin viereen kannattaa asetella pyöreä tarjotin, johon kerätään kaikki "pieni ja kiva" yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Tarjottimella voi olla lisää simpukoita, käpyjä, kiviä, pieniä figuureja, tuikkukippoja, tai mitä vain mistä itse pidät ja mikä sopii kokonaisuuteen. Kirjapinon toiselle puolelle voidaan asetella isommat elementit, kuten karttapallo, keraaminen ruukku, tai hedelmäkulho. Kukat, viherkasvit ja kynttilät ovat hyviä täydentämään kaikenlaisia stailauksia. Niitä voit lisätä aina tyhjiin kohtiin sohvapöydällä.

Kun asetelma on valmis, voit sitä tarkastella eri suunnista ja muuttaa halutessasi. Sohvapöydän asetelma elää koko ajan ja niin on tarkoituskin. Voit välillä vaihtaa yhden elementin toiseen ja tuoda sesonkien vaihteluita näkyville. Jouluna joulukoristeet ja joulukukat, ja keväällä pajunkissat ja pääsiäiskoristeet piristävät sohvapöydän asetelmaa.

Puinen sohvapöytä on klassikko, joka ei vanhene koskaan.

Puinen sohvapöytä on klassikko, joka ei vanhene koskaan.

Lasikantinen sohvapöytä heijastaa ympäristönsä värit ja muodot.

Lasikantinen sohvapöytä heijastaa ympäristönsä värit ja muodot.

Minimalisti pitää sohvapöydällään vain tärkeimmän

Kaikki eivät halua sohvapöydälleen muuta, kuin vain sen kaikkein tärkeimmän esineen. Välillä se voi olla kaunis kukkamaljakko, toisinaan muutama messinkinen kynttilänjalka. Tämän asetelman juju on juuri sen vähäeleisyys ja katse väkisinkin kiinnittyy sohvapöydällä olevaan yhteen näyttävään elementtiin. Jos sohvapöydän kannessa on kaunis pintamateriaali, kuten patinoitunut puu tai upea marmori, ei sitä kannatakaan peittää suurella määrällä tavaraa, vaan antaa kannen puhua puolestaan.

Sohvapöydän esineillä voi vain leikitellä, tai sitten tuoda itselle tärkeitä asioita julki. Lapsiperheissä sohvapöydän voi välillä vallata legot tai barbit tavaroineen. Tärkeää voi olla myös löytää telkkarin kaukosäädin ja päivän lehti sohvapöydältä. Sohvapöytä saakin olla asukkaidensa näköinen ja elää arjessa mukana yhtenä olohuoneen tärkeimmistä huonekaluista.

 

Tutustu tästä Sotkan sohvapöytämallistoon

 

 

21.10.2022 13:19