Miten valitsen kestävän sohvan? Tutustu sohvan pintamateriaalioppaaseen.

Sohvan ja nojatuolin pintamateriaali vaikuttaa sen kestävyyteen. Millainen sohva sopii lapsiperheelle? Entä mikä on oikea sohva lemmikkieläinperheeseen?

Millainen arki, sellainen sohva

Sohvan pintamateriaalin valinta kannattaa aloittaa miettimällä paitsi omia mieltymyksiä, myös kodin arkea. Lemmikkieläinten karvat sohvassa aiheuttavat päänvaivaa monelle, lisäksi kissaperheen sohva ei saa kutsua kattia raapimaan käsinojiaan.

Lapsiperheen sohvaa valitessa tärkeää on usein lian ja tahrojen helppo poistaminen. Kangassohvan puhdistus voi kuulostaa hankalalta, mutta asia ei ole näin: sohvan puhdistus on helppoa, kun käytössä ovat oikeat aineet.

Sohvan pesua ei tarvita usein, kun tahrat poistetaan heti vahingon tapahduttua.

 

Sohvan materiaali: nahka, keinonahka vai kangas?

Nahkasohva on usein arvokas, mutta laadukas nahka voi kestää vuosikymmeniä. Se on myös helppo puhdistaa. Kuivassa huoneilmassa nahkasohvan pinta kuivuu helposti, joten se vaatii yhtä lailla kosteutta ja huolenpitoa kuin ihmisen iho talvikuukausina. Eli täysin huoltovapaa ei nahkasohvakaan ole, mutta oikealla hoidolla pinta kestää kauniina vuosia.

Keinonahkainen sohva on nahkasohvan lailla helppo puhdistettava ja nykyiset keinomateriaalit ovat myös kestäviä. Toisten mielestä keinonahka voi tosin olla viileä istua.

Nahka- tai keinonahkasohva ei kerää pölyä ja tästä syystä ne ovat hyviä sohvavalintoja eläinperheeseen.  Toisaalta esimerkiksi kissan kynnet voivat naarmuttaa nahkaa. Myös pölyallerginen suosii kodissaan nahkasohvaa.

Helpota sohvanhoitoa näilla tuotteilla

Kangassohvan suojaukseen kannattaa panostaa, koska silloin kangassohvan puhdistus on helppoa - suojakäsitellystä kankaasta esimerkiksi läikkynyt lika lähtee pyyhkimällä. Myös säännöllinen sohvan imurointi tekstiilisuulakkeella pitää verhoilukankaan kuosissa ja puhtaana. Kankaan valinnalla on myös suuri merkitys siihen, kuinka kestävä sohva tai nojatuoli lopulta on.

 

Kankaisen sohvan valinta: millainen on hyvä sohvakangas?

Kankaisen sohvan valinta kannattaa aloittaa tutkimalla kankaan materiaalia ja  tunnuslukuja.

Useimmat kangassohvat verhoillaan polyester-kankaalla. Se on kestävä ja suojasuihkeella käsiteltynä se hylkii myös likaa. Luonnonkuituja käytetään sohvakankaissa yhä vähemmän, mutta esimerkiksi villassa on se etu, että se puhdistaa itsensä tuuletettaessa.

Tärkeä huomioitava kangassohvan valinnassa on myös kankaan paino: mitä painavampi ja tiiviimpi verhoilukangas, sitä vähemmän se ajan saatossa venyy.

Hyvä, tiivis ja vahva sohvakangas painaa  noin 400-500 g/m2.

Martindale ja pilling – mitä ihmettä?

Martindale-testi kertoo kankaan hankauksen kestosta. Kodin sisustuskankaiden hankauksenkestoarvon eli Martindale-arvon tulee olla yli 12 000, julkisten tilojen vähintään 35 000.

Näin luet Martindale-arvoa:

15 000 kierrosta vähäiseen kulutukseen
15 000 - 20 000 kierrosta kevyeen käyttöön
20 000 - 25 000 kierrosta  tavalliseen päivittäiseen käyttöön
yli 25 000 kierrosta  kovaan käyttöön
yli 50 000 kierrosta  julkisen tilan kalusteeseen

Pilling-luku kertoo, kuinka helposti kangas nyppyyntyy. Kankaan pilling-arvo ilmoitetaan asteikolla yhdestä viiteen, josta 5 on paras arvosana. Toisin sanoen: mitä suurempi Pilling-luku, sitä vähemmän kangas nyppyyntyy.

Joihinkin kankaisiin tulee herkimmin nyppyjä kuin toisiin. Monesti istuinpaikat nuhraantuvat ensimmäisinä, sanoin käsinojien reunat. Nyppyjä voi poistaa hellävaraisesti villakammalla, tai nukanpoistokoneella.

Sohvan suojaus pidentää sen käyttöikää

Jos valintasi on kankainen sohva lapsiperheeseen, kannattaa se aina suojata sohvan suojaussuihkeella. Oikein suojattu sohva hylkii nesteitä ja lika on helppo pyyhkiä sen pinnalta pois.

Suojasuihkeen lisäksi tarjolla on sohvan puhdistusaineita. Näitä kannattaa pitää aina siivouskaapissa, sillä kuten vanha kansakin sanoo, vahinko ei tule kello kaulassa. Arkea helpottaa, jos tietää jo valmiiksi, miten punaviinitahran saa pois sohvasta, sen materiaalista riippumatta.

Sohvan pintamateriaalin lyhyt valintaopas

Pikaopas kankaisen sohvanpäällisen valintaan:

  • Paksu kangas (paino 400-500 g/m2) ei veny
  • Yli 25 000 kierroksen Martindale-luku riittää päivittäiskäyttöön kodeissa
  • Mitä korkeampi Pilling-luku, sen vähemmän kangas nyppyyntyy

Lapsiperheen sohvan valinta: huomioi nämä

  • Nahka ja keinonahka ovat helppoja puhdistettavia
  • Suojasuihkeella käsitelty kangassohva hylkii nesteitä ja likaa
  • Kangassohvaan on vaikeampaa piirtää kuin nahkaiseen tai keinonahkaiseen

Sohva kotiin, jossa lemmikkieläimiä: huomioi nämä

  • Kangasverhoilu kutsuu kissaa helposti raapimaan
  • Kangasverhoilussa kannattaa suosia tiiviisti kudottua kangasta, tärkeintä ettei kankaassa ole pitkiä lankajuoksuja
  • Nahkasohvat ja keinonahkasohvat eivät kerää pölyä
  • Lemmikkieläimen kynnet saattavat naarmuttaa nahkaa

Askarruttaako sohvan pintamateriaalin valinta? Tutustu erilaisten sohvien puhdistamiseen ja huoltoon täällä.

28.02.2017 13:41