Kodin valaistus

Valaistus on kodin yksi tärkeimmistä sisustuselementeistä. Sen lisäksi että valaistus tekee kodista turvallisen paikan liikkua ja olla, oikeanlainen valaistus luo kodin tiloihin erilaisia tunnelmia ja tasoja. Ilman valoa ei ole myöskään värejä.

Hyvä yleisvalo takaa toimivan arjen, kuten siivoamisen ja pyykkihuollon. Tämän lisäksi tarvitaan paljon muitakin valoelementtejä, jotta kodista saadaan viihtyisä ja kaikkia perheenjäseniä palveleva. Yleisvalon lisäksi nykyään suositaan epäsuoraa valaistusta joko seinän tai katon kautta. Myös erilaisia tunnelma- ja kausivaloja kannattaa hyödyntää tarpeen ja tilanteen mukaan.

Epäsuora valaistus

Epäsuorassa valaistuksessa valonlähde ei näy ja valo heijastetaan tilaan pinnan kautta, kuten katon tai seinän. Heijastavan pinnan tulee olla vaalea ja tasainen. Epäsuora valaistus on tasaista ja miellyttävää, eikä häikäise silmiä. Monesti epäsuora valaistus suunnitellaan jo rakennus- tai remonttivaiheessa, jolloin tarvittavat johdot pystytään piilottamaan rakenteisiin. Jos haluat olemassa olevaan tilaan epäsuoran valaistuksen ilman mittavaa remonttia, käytä led –valonauhaa, joka on joustava, kevyt ja edullinen. Johdot voit helposti piilottaa peitelistojen taakse.

Valaistuksen abc

Yleisvaloksi käy perinteinen kattovalaisin tai loisteputket tilasta riippuen. Erilaisilla kattovalaisimilla saa huoneeseen ilmettä ja persoonallisuutta. Epäsuoran valonlähteen taas voi piilottaa listan taakse tai portaiden askelmien alle. Led –valonauha on toimiva ja energiaystävällinen ratkaisu epäsuorana valonlähteenä. Huomioi valaistusta ja valaistusvoimakkuutta suunniteltaessa myös valon määrä ja värilämpötila. Lumen arvolla mitataan valon määrää ja valaistusvoimakkuutta. Hehkulampun 60 watin valovirta on sama kuin 800 lumen –arvolla olevan led –lampun. Värilämpötilan mittayksikkö on kelvin (K). Mitä korkeampi kelvin –arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi on lampun tuottaman valon väri. Lämpimän sävyinen valo on kotoista, kuten takkatuli ja kynttilänvalo. Sen vuoksi monet haikailevat vielä vanhojen hehkulamppujen perään, joiden värilämpötila on noin 2700 K. Nykyisten led –lamppujen ja valaisinten värilämpötila liikkuu 2700 K – 6500 K välillä. Laajan tarjonnan vuoksi kannattaa lamppujen pakkausmerkinnät lukea huolella ennen ostopäätöstä.

Aloita huoneen valaistuksen suunnittelu sen toiminnoista; onko kyseessä olo-, makuu- vai kenties lastenhuone. Katsotaanko huoneessa televisiota, ruokaillaan tai luetaanko kirjoa ja tehdään käsitöitä? Eri toiminnot tarvitsevat erilaiset valonlähteet. Television tausta voidaan valaista epäsuorasti seinän kautta, jolloin kuvaruudun valo ei rasita silmiä. Lukeminen ja käsitöiden teko vaatii kohdevaloa, jolloin kannattaa hankkia kunnollinen seinä –tai jalkavalaisin. Kun valonlähteiden paikat ovat selvillä, on aika valita sisustukseen ja käyttötarkoitukseen sopivat valaisimet. Haluatko kenties näyttävän ”statement” –kattovalaisimen vai hillitymmän ja aikaa kestävän klassikon. Lisää huonetilaan vielä sopivat pöytä – ja koristevalaisimet tuomaan tunnelmavaloa. Jokaista nurkkaa ei tarvitse valaista, pääasia että valoa on riittävästi oikeissa paikoissa. 

Keittiön valaistus

Keittiön ja ruokailutilan voi valaista epäsuorasti katon kautta tai perinteisesti riittävän tehokkaalla kattovalaisimella. Keittiön työskentelyvalo asennetaan yleensä yläkaappien alapintaan. Myös yläkaappien päälle voi asennuttaa varrelliset led-spotit. Mielenkiintoisen epäsuoran valon luo led-valonauha yläkaappien päällä, jolloin valo heijastuu katon kautta tilaan.

Ruokailutilaan kannattaa valita ruokapöydän päälle riittävän iso valaisin tai kaksi pienempää, jotta jokaiselle ruokailijalle riittää valoa. Sopiva korkeus pöydän päälle tulevalle valaisimelle on 60cm pöydän pinnasta. Valo ei saa häikäistä, eikä haitata ruokailijoita näkemästä toisiaan. Hanki valaisin joka sopii ruokailuryhmän tyyliin ja väriin, näin saat tilaan yhtenäisen ja rauhallisen ilmeen.

Tyylikkäät keittiön valaisimet

Makuuhuoneen valaistus

Makuuhuoneessa yleisvalon lisäksi on hyvä hankkia valaisimet joko yöpöydälle tai seinälle. Himmentimellä pystyy säätämään yleisvalon kirkkautta tilanteen mukaan. Tunnelmallisen valon luot myös pöytävalaisimien kangasvarjostimilla. Jos luet sängyssä, panosta suunnattavaan ja tehokkaaseen lukuvaloon. Lastenhuoneen valaisinten tulee olla sähkö – ja paloturvallisia. Ne eivät myöskään saa kuumentua voimakkaasti. Tämän vuoksi lastenhuoneeseen suositellaan led –lamppuja. Lastenhuoneen valaistusta suunniteltaessa kannattaa asettua lapsen tasolle ja tarkkailla huonetta lattiatasolta. Missä lapsi yleensä leikkii, missä tarvitaan yleisvaloa? Valaistuksen tulee yltää lattiatasolle asti. Koululainen tarvitsee valopisteen myös työpöydälle. Entä yövalo, onko sellaiselle tarvetta? Valonlähde ei myöskään saa häikäistä lapsen silmiä tämän leikkiessä.

Tunnelmalliset makuuhuoneen valaisimet

Kylpyhuoneen ja kosteiden tilojen valaistus

Kylpyhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin ei voi asentaa mitä tahansa valaisinta. Kaunis design –valaisin ei välttämättä kestä kosteutta, vaikka sopisi tyylillisesti kylpyhuoneen sisustukseen. Kosteisiin tiloihin ja kylpyhyuoneisiin on omat valaisimensa, joiden IP –kotelointiluokka kertoo niiden kosteuden kestävyyden. IP44 –merkitty valaisin on jo roiskeveden pitävä ja on turvallinen suihkunkin lähellä.

Peruasiat kodin valaistuksessa

Kodin valaistuksessa on hyvä pitää mielessä muutama perusasia: Huonetilan värit vaikuttavat valon laatuun ja määrään. Vaaleat seinä- ja kattopinnat heijastavat valoa, kun taas tummat imevät sitä. Älä myöskään aseta kaikkia valaisimia samalle korkeudelle, sisustukseen tuo mielenkiintoa eri korkeudella olevat valonlähteet ja valo jakautuu tasaisemmin huonetilaan. Uutta poltinta ostaessa muista tarkistaa valaisimesta kannankoko ja tehorajoitukset. Parhaimmillaan valaisin voi olla näyttävä katseenvangitsija ja iso osa sisustusta ja huonekokonaisuutta.

03.01.2018 07:45