Sisustustrendit 2023

Maailmantilanteen ollessa epävakaa, kääntyy katse väkisinkin tuttuun ja turvalliseen. Koti, perhe ja perinteet nousevat uuteen arvoonsa. Ukrainan sota on opettanut jo sen, että kodin, perheen ja kotimaansakin saattaa menettää hetkessä. Inflaatio ja hintojennousu näkyy myös sisustamisessa ja trendeissä vuonna 2023. Huonekaluja ja sisustusesineitä ostetaan vain tarpeeseen ja näidenkin hankinnassa suositaan kierrätystä ja ekologisuutta. Kun ympärillä oleva maailma on murroksessa, on kodista syytä tehdä rauhan tyyssija, jossa mieli ja silmä lepäävät.

Lue alta, millaiset lempeät sisustustuulet puhaltavat vuonna 2023.

Sisusta persoonallasi

Trendikäs koti ei ole kopioitu suoraan sisustuslehden sivuilta, vaan nyt halutaan omaperäistä ja persoonallista otetta. Kaikki itse tehty, ovat ne sitten käsitöitä, kalusteita tai lattialla pyöriviä villasukkia, nousevat suureen arvoonsa. Epävakaina aikoina ihmisten mielissä ja sisustuksessa näkyvät perinteiset arvot; kodin merkitys, oma sekä kansallinen historia, käsityön arvostus, sekä tuotteiden takaa löytyvät tarinat. Isoäidin evakkomatkalla mukana ollut lipasto saa aivan uuden merkityksen, kuin myös sotien puhdetöinä tehdyt puuvakat ja -kauhat.

Vuonna 2023 ryijyt löytävät tiensä kotien seinille ja keinutuoli kaivetaan vintiltä taas käyttöön. Vanhat tavarat, vintage- ja antiikkilöydöt kuuluvat vuoden 2023 sisustukseen, sillä kierrätys on päivän sana. Vanhojen kalusteiden kunnostus ja tuunaus on uusi, ihana harrastus, joka tempaa käsillä tekevän sisustajan mukaansa.

Kotoisasti moderni

Hyvästi kylmän kalpea koko valkoinen sisustus! Modernia sisustusta pehmennetään nyt lämpimillä puunsävyillä, kuten teakilla tai savutammella. Paksut karvalankamatot ja teddykuosiset sohvat ja nojatuolit tuovat lämmintä kotoisuutta moderniin kotiin. Runsaat ja rouheat tekstiilit toimivat vastapainona kiiltävälle marmorille ja teräkselle. Myös kalusteiden muotokieli pehmenee kulmikkaista linjoista pyöreämpään suuntaan. Yhdistelemällä erilaisia pintoja, struktuureja ja materiaaleja, syntyy kotoisasti moderni sisustustyyli helposti.

Shoppaile tyyli

Makuuhuoneeseen sisustetaan ripaus arjen luksusta

Stressaavana aikana mieli ja keho tarvitsevat riittävästi lepoa. Henkilökohtainen hyvinvointi on tärkeää oman jaksamisen kannalta ja siihen ollaan myös valmiita panostamaan. Mielihyvän merkitys sisustuksessa kasvaa. Panostamalla laadukkaaseen jenkki- tai moottorisänkyyn, myös unen laatu paranee ja päivän vireystaso säilyy iltaan asti. Mielihyvää tuottavat myös pehmeät vuodetekstiilit, peitot ja tyynyt, sekä ylellinen petaus kauniilla pussilakanoilla.

Viihtyisä makuuhuone syntyykin tunnelmallisesta ja pesämäisestä sängystä, jonka syvyyksiin on rentouttavaa kömpiä päivän päätteeksi. Vuonna 2023 pussilakanoihin panostetaan erityisesti. Upea kukkakuosit, pitsit, reikäkuviot- ja ompeleet, sekä näyttävät frilla-helmat ja kanttaukset saavat pussilakanat hehkumaan. Hotellipetaus syntyykin muhkeista ja monista tyynyistä, sekä kauniista vuodetekstiileistä. Herkkyys saa näkyä makuuhuoneen sisustuksessa värejä myöten. Pehmeät pastellisävyt ja utuiset harmaat ja siniset tuovat levollisen ilmeen makuuhuoneeseen.

Väriä elämään … ja sisustukseen

Suomalaiset arkailevat värien käyttöä aivan suotta. Totta, että vaalea avartaa ja valaisee talven synkkinä iltoina, mutta keinovalossa valkoiset seinät näyttävät vielä kalseammilta. Kokeile siis valkoisen tilalla beigeä, salvian vihreää tai hempeää roosaa. Tulet hämmästymään, kuinka kodikkaalta sisustus näyttää värikkäiden seinien sisäpuolella.

Kun maailma ulkona on kova ja ankea, täytyy sitä välillä katsella ruusunpunaisten lasien läpi. Tikkurilan vuoden väri 2023 onkin nimeltään ”Ruusun hetki” V413, ”sävy, joka huokuu lämpöä, empatiaa ja hyväntahtoisuutta”. Täydellisen vaaleanpunainen valinta vuodelle 2023.

Pantonen vuoden väri on myös punainen, nimeltään ”Viva magenta”. Viva Magenta on täynnä energiaa ja rohkeutta. Upea, lämmin punainen sisustuksen yksityiskohtiin, tai vaikka tehosteseinäksi olohuoneeseen.

Muita vuoden 2023 trendivärejä ovat sinisen ja vihreän sävyt, sekä kaikki punaiset poltetusta oranssista ja terrakotasta aina puhtaan punaiseen asti. Keväällä väriskaala on täynnä pastellisävyjä, kun syksymmälle mentäessä sävyt tummenevat ja saavat lisää syvyyttä. Vahvat värit voivat näkyä sisustuksessa pieninä palasina, kuten lasiesineissä, maton kuviossa tai tekstiileissä, kuten sisustustyynyissä ja verhoissa. Rohkea sisustaja hankkii olohuoneeseensa punaisen sohvan, hillitympi tyytyy muutamaan koristetyynyyn ja torkkupeittoon. Pääasia, että sisustuksen värit tuovat mielihyvää asujalleen, eivätkä ärsytä verkkokalvoja.

Kankaat ja materiaalit

Kankaissa ja materiaaleissa rouheat ja aidot materiaalit ovat pinnalla. Pellava, villa, nahka, juutti, meriheinä ja rottinki pitävät edelleen pintansa. Kankaissa tekstuurit ja kudonnat saavat näkyä ja tuntua. Käsityön jälki ja erilaiset struktuurit tekevät yksityiskohdista mielenkiintoisia ja uniikkeja. Materiaalien ei tarvitse myöskään olla uusia, sillä kierrätetyt kuidut ja materiaalit ovat ajan trendi. Ekologisuus myös kankaissa ja materiaaleissa on tärkeää tämän päivän kuluttajalle.

Teddy-kankaat ja tekoturkikset ovat taas täällä. Pehmeitä materiaaleja kovaa maailmaa vastaan. Kaikki, mihin käpertyä ja kietoutua, sopii ajan henkeen ja kotoiluun. 

Rottinkiset kukkapylväät ja juuttinarusta tehnyt amppelit koristavat nyt trenditietoisen kotia. Vihersisustaminen jatkuu ja siitä on tullut monelle jo rakas harrastus. Tiukkoina aikoina hyötyviljely kiinnostaa taas uusia harrastajia. Pienen hyötytarhan voi perustaa omalle parvekkeelle tai pihalle heti kevään koittaessa.

Kompaktit kalusteet

 

Trendikäs sohva on nyt muhkea ja koostuu moduuleista. Palasohvasta voi rakentaa mieleisensä kokoonpanon huonetilaa ajatellen. Sohvat ovat muodoltaan matalia ja laatikkomaisia, tai pyöreitä ja pehmeitä. Nojatuolit ovat muodoltaan pyöreämpiä ja  verhoiltu pehmoleluistakin tutulla teddykankaalla. Pyöreitä raheja käytetään myös lisäistuimina, tai sohvapöytänä tarjottimen kanssa.

Pienet pöydät toimivat sohvapöytinä, apupöytinä tai jakkaroina. Kalusteen monikäyttöisyys on harkittua ja takaa tuotteen jatkumon tilanteiden muuttuessa. Puu- ja rimapinnat tuovat sisustukseen struktuuria ja lämpöä. Erilaisia rima- ja paneelipintoja näkyy niin ruoka- kuin sohvapöydissäkin seinäpintojen lisäksi.

Pyöreät muodot näkyvät myös sisustusesineissä. Pyöreät sisustustyynyt ja peilit puhuvat samaa muotokieltä. Myös epämääräiset, ameebamaiset muodot näkyvät varsinkin peileissä ja maljakoissa. 

Monikäyttöiset, siirreltävät ja arkea helpottavat kalusteet ovat tervetulleita koteihin. Tarjoiluvaunu toimii niin olohuoneessa, keittiössä kuin kylpyhuoneessakin laskutilana. Erilaiset kukkapöydät ja -tasot kuuluvat jo vakiona monen kodin sisustukseen. Kirjahylly on tehnyt comebackin, ja olohuoneen keskipisteenä se ansaitsee tulla huomatuksi vaikka viherkasvien kotina. Kevyt kirjahylly toimii isossa tilassa myös kätevänä tilanjakajana, jonka taakse voi kätkeä etätyöpisteen tai sängyn

Maison-kulmasohva ja Luca-lepotuoli ovat trendikkään oranssit.

Maison-kulmasohva ja Luca-lepotuoli ovat trendikkään oranssit.

Kaukomaiden kaipuu ja salainen puutarha

Sisustustyylit 2023 ottavat vaikutteita saduista ja menneestä idyllistä. Aasia on taas sisustustyyleissä pinnalla ja kaikki siihen viittaava on trendikästä. Eksoottiset maisemat tauluissa tai sisustustyynyissä, palmut terrakottaruukuissa ja sinivalkoiset astiat maisema-aiheineen sopivat tähän sisustustyyliin. Valaisimet ovat riisipaperia tai 80-luvulta tuttuja vekkivarjostimia keraamisella lampunjalalla. Aasia-sisustustyyliä ihannoiva pukeutuukin kimonoonsa ja siemailee iltapäiväteensä kauniista riisiposliinikupista.

Klassinen romantiikka -sisustustyyli on kuin suoraan englantilaisesta puutarhasta. Tässä sisustustyylissä melkein tunnet ruusun tuoksun nenässäsi ja kuulet satakielten laulun. Runsaat kukkakuviot niin tapeteissa, tyynyissä, matoissa kuin pussilakanoissakin ovat tämän tyylin ydin. Koristetaulut ja -peilit ovat tietenkin kullatuissa kehyksissä. Kulta, messinki ja antiikkimessinki sopivatkin upeasti kukkakuosien rinnalle tuomaan ripauksen luksusta. Sisusta olohuoneeseesi salainen puutarha yhdistelemällä ruutua, raitaa ja kukkakuoseja keskenään. Olkoon inspiraationa perienglantilainen Laura Ashley, tai upeista tapettikuoseistaan tunnettu William Morris.

Shoppaile tyyli

Valitse valaistus oikein

Valaistuksella on iso merkitys sisustuksen tunnelmassa. Se käytetäänkö tilassa lämmintä vai kylmää valoa vaikuttaa väreihin ja tilan viihtyvyyteen. Suomalaiset suosivat sisustuksessa edelleen hehkulampusta tuttua lämmintä valkoista (2700 kelvin), joka on hieman kellertävä, mutta kotoisa. Myös lähemmäs 3000 K olevat valot toimivat hyvin. Jos huoneessa on moderneja kalusteita, paljon mustaa, harmaata tai valkoista, kannattaa valaisimien värilämpötilaksi valita neutraalinvalkoinen (4000 kelvin). Näin valkoiset kalusteet pysyvät valkoisina, eivätkä näytä kellertäviltä.

Valaisimet vaikuttavat koko sisustuksen tyyliin sekä voivat toimia katseenvangitsijoina. Kevyet rottingista tai meriheinästä valmistetut varjostimet ovat näyttäviä kattovalaisimissa ja tuovat valon kauniisti läpi. Myös erilaiset lasiset kuvut ovat tällä hetkellä hyvin trendikkäitä. Lasikuvut voivat olla kirkkaita tai sitten värillisiä sisustuksen tyylin sopien. Myös pöytävalaisimissa suositaan puuta ja lasia. Kasarityylistä tuttu vekki-lampunvarjostin on palannut somistamaan koteja niin pöytä- kuin kattovalaisimiinkin.

Lattiavalaisin helpottaa sohvalla tai nojatuolissa lukemista. Lattiavalaisimessa on hyvä olla säätömahdollisuus, jotta valon saa lähemmäs tai kauemmas kirjasta tarpeen mukaan.

Etätyö tuli jäädäkseen

Moni on tuskaillut menneen vuoden kotikonttorin puutetta ja huonoa työergonomiaa. Keittiönpöydän kulma on toiminut toimiston jatkeena ja kuulokkeet ovat tulleet monille tutuiksi. Kaikilla ei ole tilojen puutteen vuoksi mahdollista kunnolliseen kotikonttoriin, mutta aina voi soveltaa. Voisiko yhteen makuuhuoneen vaatekaapeista rakentaa ulosvedettävän työpöydän ja hyödyntää kaapin hyllyt mapeille ym. tarvittaville työvälineille? Työpäivän päätteeksi voi kaapinovet sulkea ja ”lähteä töistä”. Aivot tarvitsevat myös taukoa jatkuvasta sähköpostitulvasta, joten koneen ollessa kaapissa piilossa, ei sitä tule vilkuiltua pitkin iltaa ja aivot saavat tarvitsemansa levon.

Helppo ja näppärä työpiste syntyy sohvan tai sängyn eteen pienellä säädettävällä sähköpöydällä. Pienelle työpöydälle mahtuu juuri läppäri ja kahvimuki, eikä muuta tarvitakaan.

Jos on mahdollisuus erilliseen työhuoneeseen, kannattaa työpöydän malliin ja säädettävyyteen panostaa. Sähköllä tai veivillä toimivat säätöpöydät mahdollistavat työskentelyn joko istuen tai seisten. Työtuoleja on monenlaisia. Riippuu käyttäjästä, haluaako eleettömän satulatuolin vai monien säätöjen pelituolin, jota käyttää vielä iltaisin verkossa pelaamiseen. Työtilan trendi vuonna 2023 on sen monimuotoisuus. Sama tila saattaa päivällä toimia työpisteenä ja illalla joogasalina, joten kalusteiden pitää muotoutua käytön ja tarpeen mukaan.

Viimeistele tyylillä

Trendisisustaja viimeistelee kotinsa vuonna 2023 pehmeillä sävyillä ja materiaaleilla. Sisustustyynyissä saa olla sekaisin eri materiaaleja, värejä ja kuoseja. Aivan kuin ne olisivat ajan saatossa sohvalle kerääntyneet yksi kerrallaan. Torkkupeitot ovat joko kevyitä, puuvillalangasta kudottuja tai muhkean lämpimiä villahuopia. Mohair on materiaalina unelman pehmeää ja lisäksi lämmin.

Jos värien käyttö seinillä arveluttaa, saa sisustukseen väriä sopivasti sisustustauluista. Tauluista voi poimia myös muutaman värin, jota käyttää huoneen muussa sisustuksessa. Verhot ovat joko ohutta pellavaa tai sitten paksua samettia täydentäen muuta sisustusta. Matto voi toimia tilan katseenvangitsijana värikkyydellään tai sitten olla hyvinkin neutraali tausta muulle sisustukselle. Mattojen materiaaleina luonnollinen juutti tai helppohoitoinen keinokuitu toimivat myös eteistiloissa. Myös ryijymäiset matot erilaisine kudontapintoineen ovat trendisisustajan ostoslistalla.

Koriste-esineet ovat itselle tärkeitä aarteita, joita on tuotu matkoilta tai saatu lahjaksi rakkailta läheisiltä. Simpukat, kivet ja muut luonnosta löytyvät esineet sopivat hyvin maanläheisen väripaletin jatkeeksi. Pampaheinät ja oksat vanhoissa ruskeissa lasipulloissa sopivat täydellisesti sisustukseen. Tyylin viimeistelee omin käsin tehty savikulho ja lasten piirustukset kehyksissä. Anna persoonasi näkyä kotisi sisustuksessa, sillä sinä olet uniikki, niin kuin kotisikin.