Tv-alttarista tikashyllyyn - mitä tapahtuu kirjahyllylle?

Olohuoneen sisustus rakennettiin pitkään tv-tason ja kirjahyllyn ympärille. Moni muistaakin legendaariset tv-taso-kirjahylly -yhdistelmät eli tv-alttarit: seinän peittävät kirjahyllyt, joissa oli paikkansa niin televisiolle, kirjoille kuin rippikuvillekin.

Mitä tapahtuu suomalaiselle olohuoneelle, kun kirjahyllyn ja tv-hyllyn rooli pienenee?

 

Enemmän tilaa, enemmän vaihtoehtoja

Yhä useammin tv kiinnitetään seinään ja kirjat luetaan lukulaitteelta, joten olohuoneen sisustus rakennetaan ihmisiä, ei esineitä varten.  

Pieni tv-taso ajaa asiansa mediakalusteena, sirojalkainen senkki tai lipasto piilottaa sisäänsä levyt ja kirjat ja tikashyllylle tai avohyllylle nostetaan rakkaat muistot ja tärkeät koriste-esineet.

Tärkeät kirjat nostetaan entistä tärkeämpään rooliin

Sisustusesineitä ei enää kadoteta suureen kirjahyllyyn, vaan niille varataan oma paraatipaikka olohuoneen tasolta, lipaston tai piirongin päältä. Kevyet avohyllyt ja sisustustikkaat toimivat myös oivana koriste-esineasetelman paikkana.

Asetelman voi koostaa valokuvista, viherkasveista, kirjoista ja vaikka äänilevyistä – mistä vain, mikä kertoo kodin asukkaista.

Bibliofiilin päiväunet

Entä jos kirjahylly sisältöineen onkin tärkeä sisustuselementti? Silloin kirjahylly rauhoitetaan kirjoille, totta kai.

Kirjahylly voi toimia myös ison olohuoneen tilanjakajana: lokerikkohyllyn avulla voi lukutoukka erottaa itselleen oman sopen, johon sopii mukava nojatuoli ja lukuvalo.

23.05.2022 11:13