Sisustustrendit 2023: Ulko-ja puutarhakalusteet

Kesä on pian täällä ja mielessä siintää jo monet aurinkoiset päivät, kesäkukat ja puutarhakalusteet. Moni kaivaa varaston perukoilta hyvin palvelleet ulkokalusteet vuosien takaa, osa taas käy ostamassa uusimmat ja trendikkäimmät terassikalusteet heti kun lumet näyttävät sulamisen merkkejä. Parvekkeen tuoma lisätila kannattaakin hyödyntää heti, kun vain siellä tarkenee ilman toppatakkia. Kevyet parvekekalusteet palvelevat lasitetulla parvekkeella ympäri vuoden käyttäjiensä ilona.

Millaisia trendejä on vuonna 2023 piha- ja puutarhakalusteissa tarjolla? Lue alta vinkit vanhojen puutarhakalusteiden päivitykseen ja uusien parvekekalusteiden hankintaan.

Kesäloma omassa puutarhassa

Kesä on matkustelun ja lomailun aikaa, mutta mikä neuvoksi, jos tulevan kesän joutuukin viettämään omalla parvekkeella tai takapihalla. Viihtyvyyteen ja ulkokalusteiden toimivuuteen kannattaa panostaa aina. Se maksaa taatusti itsensä takaisin, oli terassin, pihan tai parvekkeen käyttöaste mikä tahansa. Toiseksi kannattaa miettiä, mitä terassilla tai parvekkeella tehdään. Onko tarkoituksena syödä ulkona päivittäin koko perheen kesken, vai hyödynnetäänkö aurinkoiset päivät aurinkotuolilla makaillen? Onko oman perheen tarpeisiin parempi hankkia kunnon ruokaryhmä ulkokäyttöön vai iso kulmasohva, jossa jokainen mahtuu nauttimaan auringonpaisteesta? Jos terassille mahtuvat molemmat, kannattaa tilat suunnitella käytön ja auringonkierron mukaan.

Niin terassilla kuin parvekkeellakin on hyvä olla myös varjoisempia nurkkia esimerkiksi perheen karvaisia lemmikkejä ajatellen. Aurinkosuojana voi käyttää aurinkovarjoa, -katosta tai verhoja, jotka kiinnitetään terassin kattoon kiinni. Myös suuret viherkasvit antavat suojaa auringolta ja tekevät tilasta viihtyisämmän.

Lue tästä vinkit pienen parvekkeen sisustamiseen. 

Katse kalusteisiin

Kun tilat ja niiden käyttö ovat hallussa, on aika miettiä puutarhakalusteita. Vanhat vanhemmilta perityt, puiset terassikalusteet voi päivittää pesulla ja uudella öljy- tai maalipinnalla. Oikein hoidettuna puiset puutarhakalusteet kestävät vuosia ja ovat myös ekologinen vaihtoehto. Vanhat parvekekalusteet piristyvät silmissä kun niihin hankkii uudet istuinpehmusteet ja koristetyynyt. Jos taas ostoslistalla on uudet puutarhakalusteet, kannattaa valikoimaan tutustua rauhassa ja miettiä omiin tarpeisiin sopiva kokoonpano, josta on iloa vielä useaksi kesäksi.

Polyrottinkisista terassikalusteista löytyy niin siroja ja keveitä malleja, kuin muhkeista moduuleista koottavia kokonaisuuksia. Erilaisista moduuleista pystyy rakentamaan jokaisen terassille sopivan kokoonpanon aina nojatuolista alkaen isoon kulmasohvaan asti. Monet moduulisohvat ovat muotoiltu niin, että syksyn tullen osat on helppo pinota päällekkäin varaston suojaan. Värejä polyrottingista löytyy mustasta vaaleaan beigeen ja valkoiseen. Modernimman talon terassille musta on aina varma valinta. Jos taas haluaa ulkotiloihin boheemiutta, vaaleat beigen sävyt toimivat tässä tyylissä loistavasti.

Puun paluu

 

Puu on vihdoin palaamassa myös terassikalusteisiin useamman vuoden tauon jälkeen. Rustiikkinen Ecofurn-ekotuoli on jo monen trenditietoisen terassia somistamassa ja nyt on saatavilla myös samaan sarjaan tyylikäs Ecofurn-daybed/ekopenkki -yhdistelmä. Kauniisti harmaansävyiset puiset ulkokalusteet tuovat rouheaa ilmettä niin saunamökin terassille kuin kaupunkiparvekkeellekin. Myös kovapuiset puutarhakalusteet ovat taas nousussa.

Säännöllinen öljyäminen pitää puiset terassikalusteet kunnossa ja suojaa niitä säiden vaihteluilta. Mikään ei myöskään estä nostamasta puista terassituolia sisälle talvehtimaan. Suurin hyötyhän on puutarhakalusteesta, joka toimii tilanteen ja olosuhteen mukaan, ja muotoutuu osaksi elämää.

Lue täältä vinkit puutarhakalusteiden huoltoon ja kunnossapitoon.

Keveyttä elämään

Jos puutarhakalusteita on tarkoitus liikutella paikasta toiseen, kannattaa materiaaliksi valita kevyt alumiini. Alumiinista valmistetut terassikalusteet ovat klassisen näköisiä ja trendikkäitä vuodesta toiseen. Ruokaryhmien tuolit ovat monesti pinottavia, eivätkä vie talvisäilytyksessä paljoa tilaa.


Myös rottinki on suosittu materiaali terassikalusteissa. Rottinki on kevyt luonnonmateriaali, joka taipuu moneen muotoon ja väriin. Lakatut rottinkikalusteet kestävät kesän ulkona, kunhan pidät ne katoksen alla suojassa sateelta. 80-luvun suuri hitti, puolikasta palloa muistuttava rottinkituoli on tullut takaisin. Tämä pyöreä, kuppi-istuiminen malli toimii myös katetulla terassilla tai lasitetulla parvekkeella, ja on taatusti tämän kesän hitti. Pallotuoli talvehtii iloisesti olohuoneessa tai teinin valtakunnassa.

Parvekkeelle voi ripustaa myös kevyen rottinkisen riippukeinun, tai riipputuolin. Kiinnityksessä on syytä huomioida katon materiaali, sekä oikeanlaiset kiinnitystarvikkeet, jotta koukku keinuineen pysyy varmasti kiinni. Riipputuolissa kesä kuluukin rattoisasti keinuen ja auringosta nauttien.

Salainen puutarha

Miltä kuulostaisi oma salainen keidas tai puutarha? Jos oman puutarhan kasvit eivät vielä riittävästi tuo näkösuojaa kesäkeitaaseen, voi yksityisyyttä luoda katoksilla, paviljongeilla ja verhoilla. Roikkuvat viherkasvit amppeleissa somassa rivissä peittävät uteliaiden katseet omalta parvekkeelta. Muista valita amppeleihin kuumuuden ja paahteen kestäviä kasveja.

Vihersisustusbuumi jatkuu edelleen ja nyt pinnalla ovat itse viljellyt, syötävät vihannekset ja yrtit. Oman pienen yrttitarhan voi perustaa parvekkeellekin. Pihan omistavat rakentavat hyötypuutarhan oman kiinnostuksen ja jaksamisen mukaan. Lavakauluksilla on helppo jakaa keittiöpuutarhan lajikkeet omiksi ryhmikseen. Kasvihuone on mainio lisäapu varsinkin pohjoisella pallonpuoliskolla, sillä se pidentää kasvukautta ja tuottaa satoa tasaisesti. Kevytrakenteinen bistro parvekeryhmä kasvihuoneessa on kuin pieni paratiisi vihreyden keskellä.

Pienelle parvekkeelle yrittitarhan voi perustaa näppärään tarjoiluvaunuun. Sommittele yrtit erilaisissa ruukuissa tarjouluvaunuun, josta niitä on helppo napsia salaattiin tai leivän päälle. Kaunis kastelukannu yrttien vieressä muistuttaa tehtävästään ja pitää sadon raikkaana ja runsaana.

Kesäkeitaan monet tyylit

Kun suuret linjat ovat valmiit, on aika viimeistellä oma kesäparatiisi. On tyylisi sitten suosittu boho, värikäs retro tai moderni mustavalkoinen, viimeinen silaus tehdään matolla, tyynyillä ja kasveilla.

Boho-sisustustyyliin sopivat kaikki luonnonläheiset sävyt, makrame-punos, juutti, heinät ja rottinki. Iloisesti retrohenkinen kesäkeidas syntyy peppipitkätossumaisesti räsymatoilla, värikkäillä tyynyillä ja kukilla. Modernityyli viimeistellään graafisilla kuoseilla niin matoissa kuin tyynyissä, ja sama graafisuus näkyy myös viherkasveissa ja kukissa, niin terassilla kuin puutarhassakin.

Täältä löydät vinkkejä miten sisustaa terassi tai parveke tänä kesänä trendikkääseen Boho-tyyliin.

Sijaitseepa kesäkeitaasi sitten mökillä, terassilla tai parvekkeella, toivomme sinne paljon aurinkoisia päiviä ja lempeitä kesätuulia!

13.01.2023 13:33